Бебе почина в болница, двама лекари хвърлиха оставка

Започва проверка на трагичния случай в Тетевен
29 май 2015 21:31,
70
Бебе почина в болница, двама лекари хвърлиха оставка
Снимка: архив Булфото

Началникът на Акушеро-гинекологичното отделение в тетевенската болница д-р Нина Байчева и колегата й д-р Михаил Миков днес  подадоха молби за напускане след случай с починало бебе, родено в отделението. Това съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Цветолюба Генкова.

По думите й при напускане на двамата специалисти има опасност отделението да бъде закрито заради липса на лекари.

Случаят с починалото бебе доби публичност след жалба на майката. В нея младата жена твърди, че по време на раждането върху нея е била упражнена физическа сила и това е станало причина за смъртта на детето.

Д-р Генкова съобщи, че по случая с починалото новородено е събрана цялата документация от болницата и е изпратена в Министерството на здравеопазването. Разпоредена е проверка на Агенция "Медицински одит".

Етичната комисия на Българския лекарски съюз ще направи свое разследване на случая.

Генкова обясни още, че по информация от управителя на болницата д-р Невелина Ганева  23-годишната родилка от село Глогово е имала  утежнено раждане, удължено във времето, ненапредващо по правилата на медицината.

Заради това д-р Байчева е наложила висок форцепс, т.е опитала се е да извади бебето с щипки. След като не успява, е направила цезарово сечение.

Бебето е извадено на 22 април в 17.45 часа в тежко състояние. То е момиченце, тежало е 3,700 кг и е било 53 см.

Същия ден е било транспортирано в плевенската болница, където починало на 24 април. Там е направена и аутопсия.
Според експертизата от отделението детето е починало от травма по време на раждане. Медицинският одит ще покаже дали има лекарска грешка, допълни д-р Генкова.

От прокуратурата в Ловеч съобщиха, че там не е подаван сигнал за смъртта на бебето.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименстига глупости байчева е професионалист аз съм родила в двете си деца при нея по естествен начин едното 3800 другото 4200 стига с това секцио при раждане винаги има риск съжалявам за бебенцето сигурно е много тежко на майката но докторката не е убийца
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако този случай бе станал преди 30 години първо би се изяснила докрай причината за смъртта на детето и след това биха се произнесли виновен ли е лекарят или не.Не знам защо не е така сега.Старите следователи работещи в МВР тогава държаха много на това да разберат ИСТИНАТА.
46
1
 
11
 
! Отговори
мислещ преди 8 години
3.7 кг на 53 цм е голямо бебе. Не яе не може по нормален път, но след като е станало проблемно или по-точно преди да стане много зле е можело да се направи секцио, кофти за майката, но по-добре за бебето, ако не стане генерален сепсис от немърливост. Но да ми пошете, яе моье да ми ходят по корема за да помогнат раждането - това си е български примитивизъм, навън това не се прави - уверявам Ви
45
8
 
8
 
! Отговори
До предния преди 8 години
Глупости аз и двете ми деца по естествен път съм родила едното 3550, другото 3350 какво раздавате секцио като бонбони
44
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бебето е загубено на 22 април (Бог да го прости и съчувствия!).КОГА е взето интервюто?Ако е сега, след 40 дни, защо жената е на легло и с нощница и това не е ли брутална манипулация?А ако е взето тогава в дните след 22 април, ЗАЩО ЧАК СЕГА ИЗЛИЗА ТОЗИ СЛУЧАЙ и не е ли само да искат пари от лекаря и болницата, подкокоросани от медиите?
43
4
 
17
 
! Отговори
извод преди 8 години
Дали ще попаднете в долнопробна дупка като тетевенската или ще платите хиляди левове за да ви правят секцио в широко , рекламирани частни клиники вероятността да ви уморят е почти еднаква в процъфтяваща българия.просто ви трябва шанс да попаднете на кадърен и човечен доктор, а това и с пари не става. Добре е че все пак жената е оцеляла, можеше и по лошо да стане
42
6
 
19
 
! Отговори
Ни преди 8 години
До 45.НИКЪДЕ В ЕВРОПА, АМЕРИКА И АВСТРАЛИЯ НЯМА ТАКЪВ АД ЗА ЛЕКАРИТЕ КАКТО В НЕОКОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ !НЯМА И ТАКИВА ЛЕКАРИ. ОТ ЛИЧЕН ОПИТ ГО ЗНАМ. Няма и база за сравнение. И още нещо, племиника ми учи медицина в БГ и като ми казва как децата на завеждащи отделения, шефове на болници си вземат изпитите, все едно си при врачка. Искам да отворя скоба. Има и кадърни лекари, но и *** и то много. А за отношение да не говорим, към болни към родилки или стари хора.
41
7
 
16
 
! Отговори
Ram преди 8 години
Така става когато некадърници си купуват дипломи!
40
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отдавна трябваше лекарите масово да подадат оставки.То не бяха помии, хули, организирани кампании, злоба, рекет, доноси, побоища, обиди, клевети, гаври по техен адрес и професията им!-- Подайте оставки само за 10 дена, нека вечно правите пациенти да ходят по врачки, баячки и сутрешни блокове да ги лекуват!НИКЪДЕ В ЕВРОПА, АМЕРИКА И АВСТРАЛИЯ НЯМА ТАКЪВ АД ЗА ЛЕКАРИТЕ КАКТО В НЕОКОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ !
39
9
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
дядо ми казваше че лекаря докато не засее един ар с плочи в гробищата не е лекар а фелдшер
38
2
 
21
 
! Отговори
edna преди 8 години
Определено не съм съгласна с мнението, че всички лекари трябваа да са под един знаменател. Има и добри и лоши специалисти, добри и лоши хора. Но важното е тези, които са недостойни за тази професия, да понесат последствията от безотговорността си, за доброто на всички останали. В случая явно има някакъв проблем, тази лекарка добре знае какво е направила и тази оставка изглежда като отчаян опит да се спаси от отговорност. Определено е нужно разследване, дано родителите получат поне малко утеха...
37
17
 
8
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 8 години
ЗА ГОСПОЖАТА ОТ 40. ВСЯКО СЕКЦИО СЕ ОБМИСЛЯ И ОБСЪЖДА ПРЕДВАРИТЕЛНО НА ЛКК .ПРАВЯТ СЕ КОНСУЛТАЦИЙ С АНЕСТЕЗИОЛОЗИ, КАРДИОЛОЗИ И ДР. / АКО БРЕМЕННАТА ИМА ПРОБЛЕМ/ И ТОГАВА СЕ ВЗЕМА РЕШЕНИЕ.В СЪЩИЯТ ТОЗИ ПЕРИОД ЗАПОЧНА ДА НАВЛИЗА ЕПИДУРАЛНАТА АНЕСТЕЗИЯ.,КОЯТО ОБЕСБОЛЯВА ОТ КОРЕМА НА ДОЛУ. МОЛЯ, СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ СПЕКУЛАЦИЙ. СТИГА СТЕ ПЛЮЛИ ПО ЛЕКАРИТЕ. ЗАВЪРШЕТЕ МЕДИЦИНА И ТОГАВА ЩЕ СЕ СБЛЪСКАТЕ И С НАЙ МИЛОТО СИ.
36
6
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Фащайте си по-едри жени, за да може да ви раждат децата. Като се кръстосат великан с някое грацилно създание, как ще ти роди бебе от 4 кг. Трябва да има някаква мярка, не може да си 45 кила момиче и да искаш да родиш Голиат. 3700/53 си е бая сериозно бебе.
35
8
 
12
 
! Отговори
до Ребро адамово преди 8 години
Аз съм турчин, казвам се Сунай, имам собствен бизнес - арендатор съм на около 1200 декара земя! Никога не съм се женил, нямам деца, ако желаеш, може да сключим граждански брак! Ще те уважавам и обичам, аз не съм като българите, ние турците обичаме жените си! Може да запазиш своята религия, не съм набожен - ям свинско, но алкохол не пия, просто не ми харесва алкохола! Имам двуетажна къща и два автомобила, единия ще го подаря на теб след сватбата! Ако си съгласна, дай ми координати, мила!
34
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
когато аз раждах през далечната1990г.нямах разкритие,а бях с изтикли водисложиха ми инжекция и казаха-ако не подейства-цезарово сечениеподействано после беше проблема-не искаха да ме шият с упойкаплаках и тогава ми сложиха,съжали се докторано цялото раждане-без обезболяващиужасът още го помня
33
13
 
9
 
! Отговори
до 23 преди 8 години
Спокойно! Нима във всички професии, всички са безгрешни? Един лекар е действал по необясними причини за мене варварски, не означава че всички са такива. Какво е това настроение към лекарите в България? Никакво уважение към полицай, учител и лекар!
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не искам да ги защитавам лекарите, но и в Швейцария е такава практиката. Оставят почти до последно да се измъчи родилката. Жена ми изпадна в подобна ситуация, но след като пулса на сина ни намаля, се стреснаха и организираха екип за цезарово сечение. За нас беше ясно от самото начало, че ще стане така накрая - защото жена ми е супер малка, а бебето беше сравнително голямо...Не знам защо, но цезаровото сечение го смятат за ненужен риск... а с тея форцепси и тегления и измъчвания...
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ребро адамовои ти чакаш принцаявно,че материала в България не ти подхождае,огледай се нанякъде,но,много от нещата,за да се случат,се дава повод
30
10
 
11
 
! Отговори
Имам си мечта преди 8 години
Искам да ме лекуват сирийски и пакистански лекари в БГ защото нашите на 90% са меркантилна *** начело с Москов!
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
29, нещо много те е яд на мъжетемай и др.път съм те срещал из форума-мъжете,те все виновни