По 200 души политат като птици при хубаво време в почивни дни

Интересът към въздушните спортове отново се завръща
Обновена: 30 май 2015 09:26 | 30 май 2015 09:10, Камелия Цветанова
9
По 200 души политат като птици при хубаво време в почивни дни
Снимка: Булфото, архив

По 200 души се опитват да летят като птици в почивни и празнични дни, ако метеорологичните условия го позволяват, коментира Сотир Лазарков - председател на Националния аероклуб, цитиран от БТА.

По думите му парапланеризмът е най-популярен и достъпен сред въздушните спортове.

За развлечение много българи се опитват да летят с тандемни парапланери, парашути, мотоделтапланери, балони.

80% от желаещите да бъдат понесени от въздушните течения са любители, като сред тях преобладават младите хора.

Икономическата криза влоши финансовото състояние на хората, но не пречупи ентусиазма им да летят, уверяват от националния аероклуб.

Стремежът към летене е вроден, смята Лазарков. Затова свидетелствал и фактът, че много граждани, излизайки навън, най-напред поглеждат към небето, а не в краката си.

Парапланеризмът е най-популярен и достъпен сред въздушните спортове, според Лазарков.

По думите му сега 1200 души се занимават активно с въздушни спортове у нас. От тях 35-40 души са делтапланеристи, с балони летят 25-30, с парашути скачат 60-70, всички останали са парапланеристи.

Сопот е световна дестинация за парапланеризъм след провеждане на Световното първенство през 2013 г. При добро време на Витоша редовно летят с парапланери, а напоследък и с балони. Боровец също е харесан за провеждане на състезания.

Парапланеристи със ски летят във всичките ни зимни курорти, а лятото край Албена. Има силни клубове в Асеновград, Враца, Перник, Шумен и Сливен.

През 2013 г. е поставен републикански рекорд - прелет на 318 км от Шумен до Монтана, който все още не е подобрен. С помощта на нови технологии чрез тандемни полети инструктори дават възможност на хора без квалификация да полетят.

Засега страната ни е със скромен капацитет за разгръщане на малък бизнес във въздушните спортове. Той се развива в посока на производство на екипировка, обучение в тандемни полети, също и на нови пилоти.

От Националния аероклуб посочват като предимство и фактът, че парапланеризмът не е сезонен спорт и че екипировката му се побира в раница. Може би заради това почти толкова любители, колкото са и обхванатите в клубове, летят неконтролирано на височина под 3000 м. Родните аеролюбители тъгуват за унищожените бази, стопанисвани по времето на социализма от Организацията за съдействие на отбраната. В годините на прехода те са били разграбени и продадени, за разлика от страни като Румъния, Сърбия, Хърватия, Чехия, Полша, Унгария и др.

Сега аероклубовете във всички бивши социалистически страни се радват на спортните си бази, а ние започваме от нулата заради недалновидни политически решения, недоволни са спортистите.

Въпреки трудностите Националният аероклуб тази година кандидатства за провеждане на второ Световното първенство по парапланеризъм в Сопот през 2018 г., този път в дисциплината целно кацане.

Имаме един от най-силните отбори в света по парапланеризъм в целното кацане, условията в Сопот са отлични, шансът да спечелим отново домакинство на престижната надпревара е голям, убеден е Лазарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
цитатко преди 8 години
ако глупоста имаше криле щяхме да сме повече тези дето се реем
5
1
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Сопот е най-доброто място да превърнеш това хоби в наистина добър бизнес.От 30 до 50 000 лв изкарват за сезон инструкторите.Руснаци ,Скандинавци ,Съседи и разбира се Българи се стичат на групи от май до октомври да усетят тръпката от полета.Естествено капацитета за туристи е малък заради липсата на големи хотели и комплекси в околността но потенциала е голям.Ето как първата Българска фалирала община може да се превърне в една от най-богатите в България!
4
1
 
2
 
! Отговори
bgairoilario преди 8 години
mnogo bulgari letiat s baloni li?! :-) bravooooooo! :-)
3
3
 
7
 
! Отговори
Идиот си Сидни преди 8 години
Сидни Ав$тралия => поне веднъж стъпвал ли си в Сопот? А летял ли си там с парапланер или летиш само в твоите бедни фантазии? От години летя там. Сопот има едни от най-добрите условия за летене у нас. Но ти няма как да го знаеш това. Ти си обикновен, злобен, дребен хейтър. Спри да се наричаш Българин !
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те убаво литват, *** да гледат кат се приземяват да не е на шлифера на рапонья!
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Язе пък всеки ден си летим ;)