В Гърменско - битов инцидент или прелюдия към гражданска война

Проблемите с ромите са от комунизма, а интеграцията им не се случва
Обновена: 30 май 2015 13:32 | 30 май 2015 10:47, Камелия Цветанова
267
В Гърменско - битов инцидент или прелюдия към гражданска война
Снимка: Булфото, архив

Диаметрално противоположен прочит на събитията в Гърмен представиха по bTV депутатът от ДПС, лидер на ромската партия ДРОМ, Илия Илиев и политологът Антон Тодоров.

Още по темата
„В момента наблюдаваме една перфектно свършена работа от страна на МВР и службите за сигурност. Имаше напрежение в Гърмен, но това напрежение е от битов характер”, посочи Илиев.

Според него министър Румяна Бъчварова се е справила добре в своя „първи тест”.

По повод аналогиите със случилото се в Катуница през 2011 г., той отбеляза, че тогава „МВР не си свърши работата там и една саморазправа прерасна в нещо, което за времето си беше срамно за нашите служби”.

Депутатът подчерта, че „в историята на България никога не е имало сериозно напрежение между българи и роми”.

На далеч по-различно мнение беше Тодоров, който в рамките на разговора вадеше книга след книга и, според едно от изданията, ромската общност ни струва по 3.2 млрд. лева на година.

Политологът подчерта, че има поне 4 закона, които трябва да бъдат драстично променени и сред тях е този за социалните помощи от времето на НДСВ, които поставил ромската общност „на хранилка”.

„Ние сме на прага на гражданска война. Има драматично несъвпадение на културите. Разликата между тях и мен са два вагона книги”, заяви Тодоров.

Според него проблемът с ромите е заложен по времето на социализма, когато у нас са се заселили и представители на етноса от съседните балкански страни.

Той не пропусна да напомни на Илия Илиев, че е бил по-рано в редиците на СДС и ГЕРБ.

Самият депутат от ДПС призна, че „интеграцията на ромите не се случва”.

Той посочи, че ДПС има три законопроекта, свързани с адресната регистрация на ромите, а първа стъпка към приобщаването им към обществото е образованието.

Илия Илиев коментира и темата за купуването на гласове: „Имаме си закон, вероятно той трябва да се прилага доста по-твърдо и по-категорично по време на избори”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
4
 
! Отговори
ние преди 8 години
Представителите на държавата са неспособни и умопомрачени . Да извадиме оръжието. Държавата се е оплела в собствената си мрежа на безпомощност и безсилие.Ние заставаме зад всяка идея и действие за пълното изкоренявана на крадливият манталитет у всички хора в България. Смъртното наказание е отменено, но не е забранено. Крадеш - получаваш наказание независимо каква е стойността на откраднатото. Да се краде сякаш е генетично заложено и затова е необходимо да се работи точно с генетиката . Трябва да се осъзнае , че не може да притежаваш нещо , което не си заслужил според законите на Всел
93
1
 
1
 
! Отговори
до: Кротан преди 8 години
Ти като се правиш на многознайко , я кажи тогава Дасикане Рома-християни побългарени роми ли са или Аспарухови
92
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А , ако Българинът си припомни че е служил Войник и приложи това, което и до гроб не се забравя.Тогава и родната полиция няма да спаси политическият ,,елит ,,който 25 години прилага чрез държавността, система на унижение и икономическо смазване на българският етнос ,за сметка на друг паразитиращ ,неработещ етнос и системно поддържан с .т.н. социялни помощи .Кратко казано ,за геноцида над българите.Затова на Ново село се провеждат,, учения,, за потушаване на бунтове ...На българите ...
91
0
 
10
 
! Отговори
хан Крум преди 8 години
Да има закони еднакви за всички .Ромчулята ,вместо да ни каймосват да бъдат пратени на трудова повинност при най- малкотохулиганско изстъпление -- .тия свлачища , задръстени речни корита плачат да прочистване.Да си изработват помощите!!! Казах!!!
90
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Расате и ти си продажен щом по. Ббт беше па тя на руснаците , ясно че играеш с руските ефрейчета кат оня маймун сайдероф , тази плиткоумна милицио ерска постанофка в стил париж и араби е банална .
89
1
 
5
 
! Отговори
по-кротко преди 8 години
До rasateНе дай боже да се стигне до война. Не се знае и Америка на чия страна ще застане. Може би както с косоварите и сърбите в 1999 г? А и както казваш "за да ни бият трябва да са 10 *** на един българин". До няколко години точно това ще се случи. Ще бъдат 10 или 15 на един българин. А и сегашните българи са страхливи, повече дори от ромите. Когато бият някой българин другите само гледат или бягат,ако бият някой ром цялата махала се събира.
88
7
 
2
 
! Отговори
по-кротко преди 8 години
121.Много се съмнявам кой ще го отнесе. Като гледам колко са единни и как се защитават помежду си, въпросът ти май е риторичен и подразбиращ се. По-добре да не ги дразним и предизвикваме излишно. Че ще ни пати главата сетне.
87
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
118,Скрий се бе, кротане.Ти или си ромле, което се прави на българин, или не можеш да проумееш кой ще го отнесе при евентуален конфликт. До гражданска война няма как да се стигне, не и с тези "противници".Само стой и гледай какво ще се случи. Не че няма да направят пишман опит за организиране на разпасано и разгащено опълчение, въоръжено с тояги, павета, ножове и брадви. Ще видиш какво ще стане, ако срещу тях застанат малък брой въоръжени и разярени не-роми.
86
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 8 години
кой за квот му плащат . ако са им платили и туй ша напраят.
85
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
До "по-кротко": На война, като на война. Който не е готов да се защитава, да върви да го *** като овца.
84
5
 
8
 
! Отговори
по-кротко преди 8 години
Дано не е прелюдия към гражданска война! Че само под ромско иго не сме били досега. Да не сменим турските вериги с ромски?
83
1
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Този етнос трябва да се научи да спазва законите. И това няма да стане с приказки, като тези Румяна Бъчварова и на политолози като Райчев. Те трябва да видят, че нито едно престъпление не им се разминава безнаказано. Сега искам да видя че тези, които са нападнали свещеника в църквата са арестувани. Да ги види цяла България след това, че по късата процедура са осъдени, да ги види след това в затвора. Иначе ще се саморазправяме с когото трябва.
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
има ли хора готови за действия или сме само на думи ? да се направи мрежа от групи за действие и за една нощ всичко да се реши на цялата територия
81
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
питам аз кой им разреши да влизат в Църквата , какво общо имат Дасикане Рома с Християнските ценности в България , на всяка Църва специална охрана за проверка на лицето и произход
80
2
 
20
 
! Отговори
do 112 преди 8 години
Преди 2 дни ми изтриха коментара, само защото предложих да задължим децата (и ромските) да ходят задължително на училище до 18 години.
79
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гражданска война само в болните мозъци на сценаристите. Държавата да гледа всички бг граждани да бъдат равни защото иначе войната ще е срещу политическата мафия,а не срещу ромите,които като нас са жертва на политиците. Когато зло куче ми пречи да живея отивам и сцепват собственика му,който го е взел, отгледал, и възпитал толкова зло.
78
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ми изтрихте коментара?Не казах нищо което не е истина.Вие бяхте най-либералната медия,а сега много хора са тотално разочаровани от вас.Жалко.
77
1
 
12
 
! Отговори
До 108 преди 8 години
...Иване , такива *** като теб правят тези проблеми !!!
76
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вашето време изтече, едно време с руснаците заедно се чешехте по коремите и мислехте в коя неприятелска държава да запалите граждаска война ех всичко се връща.
75
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...също така този народ мрази да го правят и на ***.