КТБ "отворила" проблемите в банковия сектор

Икономисти: Кредитирането може да отчете ръст до края на 2015
1 юни 2015 18:20,
12
КТБ "отворила" проблемите в банковия сектор
Снимка: архив, БулФото

През 2014 година банковият сектор беше белязан основно от проблемите около Корпоративна търговска банка (КТБ). Казусът доведе до "избистряне" на множество проблеми в сектора като цяло. Това коментира доц. Григор Сарийски при представянето на годишен доклад за развитие на икономиката на Института за икономически изследвания при БАН.

На първо място икономистът посочи установения институционален проблем, визирайки БНБ, която констатира, че банковата система е стабилна, но се оказа, че една от банките е с отрицателен капитал. Вторият негатив, който експертът открои, е проблемът с регулаторната рамка – фактът, че не сме синхронизирали законодателството за банките изцяло с европейските директиви. Все още има редица закони, които тепърва трябва да бъдат синхронизирани, коментира икономистът.

На трето място Сарийски посочи чисто поведенчески проблеми – гражданите целяли високи лихви, но впоследствие загубили голяма част от вложенията си. В момента това, което правят депозантите, е да раздробяват депозитите си и да ги прехвърлят от банка в банка в търсене на най-изгодни условия, коментира експертът.

По отношение на кредитите той посочи, че като цяло кредитирането "никъде не върви" - нито в еврозоната, където бе отчетен нулев ръст, нито у нас. През миналата година кредитирането у нас отчете отрицателни темпове, но е възможно през настоящата година да отбележи положителни темпове заради натрупани стари задължения, които трябва да бъдат погасени. Възможно е да има нови кредити за покриване на стари комунални задължения, прогнозира икономистът. Според него е възможно да имаме по-големи темпове на кредитирането, но не с осезаема разлика.

Активите на търговските банки се увеличиха с близо 6 милиарда лева през изминалата година, като понижението спрямо предходната се дължи на възникнали казус с Корпоративна търговска банка (КТБ). Депозитите стигнаха 41 милиарда лева, но именно там възникна и един от най-големите проблеми, каза доц. Григор Сарийски от БАН.

По думите му нито на гражданите им е било приятно да депозират заради ниската лихва от под 1 процент, нито на банките – да съхраняват депозити, защото "нямаше какво да ги правят“. Експертът даде пример с най-доходната група - търговски кредити, която носи и най-големите приходи на търговските банки. По това перо е отбелязано съществено понижение - от 74% през 2009 година до 65% в края на 2014 година, без обезценките е в порядъка на 59 на сто от активите, коментира икономистът.

През 2014 година инвестиционният климат в страната остава неблагоприятен, констатират икономистите на БАН. Не са оптимистични и инвестиционните нагласи, каза доц. Сарийски.

През миналата година беше отчетено понижение, което продължава и през тази година, коментира още той. По думите му само за първото тримесечие понижението на преките чуждестранни инвестиции е с близо 8 на сто. Има и проблеми в структурата на ПЧИ, допълни той. И посочи, че са останали финансови потоци от офшорни зони предимно.

"Така че няма как да имаме доверие в бъдещото развитие на икономиката, независимо че лихвите по корпоративните кредити са ниски“, обобщи икономистът.

Той каза, че в момента е налице активно предоговаряне на кредити с по-ниски лихва. По думите му това явление се стимулира от стремежа на банките да ограничат риска си.

Губи се интересът към чуждестранните дългови ценни книжа, коментира още анализаторът - намаляват осезаемо до 30 на сто. Това е обяснимо, защото държавният дълг е в голямата си част - две трети, към еврозоната. Агресивното понижение е заради затегнатото кредитиране, обясни икономистът.

Вече втора година има положителен прираст в търговските резултати на банките, коментира експертът, като отбеляза, че тенденцията продължава и тази година.

Банките продължават да печелят от понижението на лихвите по депозити, посочи той. Разходите по тях са намалели с 29 на сто, или с една трета. В същото време се увеличават приходите от такси и комисионни, така че банковата сфера бележи положителна тенденция в тази посока.

Проблемът е, че по-високите приходи са концентрирани в няколко по-големи банки - останалите имат проблеми, защото хората изтеглят депозитите си от тях.

Миналата година като цяло не беше благоприятна за финансовия сектор и последиците от КТБ предстои да се изясняват, обобщи доц. Сарийски. Той очаква нулев резултат от работата на временната комисия в Народното събрание за казуса с КТБ. Предстои да се изясняват проблемите около КТБ – кой каква вина има, но разходът ще е за сметка на данъкоплатците и Фонда за гарантиране на влоговете, който трябва да попълни дефицита си, каза икономистът.

Подробности четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
истината преди 8 години
КТБ и Василев бяха атакувани нагло и безсрамно от политическата върхушка.Зад тази атака стои не само лакомията на местните алчни аборигени ,но и чужди интереси.Разбира се ,сега ще има много ,,анализатори'' ,които ще замазват и размазват,, казуса КТБ'' , но фактите са такива, а бандитите-Цацаров,Пеевски ,***,Искров,Орешарски,Станишев и още ред други-ще получат по някие милионче или состно активче от КТБ,както и потупване по рамото от чуждите служби.
6
1
 
1
 
! Отговори
Сашо Младост преди 8 години
Скъпи приятели. "АФЕРАТА КТБ" не плод на бездействието на Банков надзор или на БНБ.Това е много добре премислена добре планирана операция в сферата на финансите.И то с тяхното активно "действие, а не бездействие".Тук участват не само Ц.Василев и Искров, но много други висши чиновници с гарантираната протекция на политици. Операция, за която ще платят хората.А за отговорността, спокойно- 2,3 счетоводителки ще бъдат осъдени,за 3 години, които ще бъдат свободни след 1 година-"ами струва си".
5
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Основният проблем е БНБ в лицето на ръководството и което е прикривало далаверата в КТБ. Няма просто начина да не са знаели какво става там! Самият факт че управляващите се правят на разсеяни за И. Искров който просто е за затвор, доказва и тяхната съпричастност към "Грабежа КТБ".Разтакаването което продължава, е единствено с цел и това грандиозно престъпление да потъне в забвение.
4
1
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Ктб извади на светло порочните практики на един псевдо-бизнесмен и обикновен измамник с името Цветан Василев! Истината се оказа доста болезнена за нас, всички с депозити в една съвременна пирамида като Ктб! Цялата вина за краха на банката носи именно Цветан Василев-Фараона, който тръгна и с политически амбиции!
3
0
 
2
 
! Отговори
Тома Неверни преди 8 години
Проблеми в банковия ни сектор? За пръв път чувам подобно нещо.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еврофондовете определено са по-изгодни от банковите кредити, защото не се плаща лихва и главница по тях, докато банките искат по 10-15% лихви и такси и може да вдигнат лихвата и главницата, ако безработицата скочи. Колкото повече еврофондове и помоши толкова повече банки ще затворят.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Риска за България расте и почнат ли да теглят влоговете заради ниските лихви ще стане страшно, защото БНБ няма да успее да изплати всички влогове и ще трябва да девалвира лева и борда. По-добре веднага БНБ да вдигне лихвата и то шоково за да предотврати масово теглене като при КТБ.