България на рушвета: Всеки пети дава подкуп!

Корупцията у нас е изключително висока, сочи изследване
2 юни 2015 17:33,
40
България на рушвета: Всеки пети дава подкуп!
Снимка: Reuters

Почти всеки пети у нас признава, че е давал подкуп, а почти всеки четвърти – че е бил обект на натиск за рушвети. Това става ясно от проучване на корупцията у нас, направено от Центъра за изследване на демокрацията.

"Нивата на корупция в страната са на изключително високи нива - около 18 процента от хората над 18 години признават, че са дали подкуп, 28 процента съобщават, че са били обект на натиск за корупция", заяви шефът на Центъра Огнян Шентов, цитиран от БТА. Данните бяха представени в присъствието на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Шентов обясни, че няма обща политика, която да е овладяла корупцията и да се забележат тенденции за намаляването й.

Центърът за изследване на демокрацията е проучил подробно рисковете за корупция в "Гранична полиция". Анализът показва, че в службата теоритичната възможност за корупция е 75 процента. Корупционният натиск е силен - служителите информират, че около 30% от гражданите са склонни да нарушават правилата; 50% признават, че им е предлаган подкуп, 23 на сто съобщават,  че техни колеги са "податливи на корупция".

Според Центъра резултатите от проучването показват, че в системата за контрола на антикорупционните политики на "Гранична полиция" има дефицит.

Корупционните практики винаги изпреварват антикорупционните мерки и затова превенцията е много важна, коментира МВР-шефът Румяна Бъчварова. Според нея най-важното е борбата с корупцията да следва динамиката на средата, в която се развива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добутро то е така от 1989година
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Да!Aбе какво означава това "зависи". Замислял ли си се? За да зависи, значи някой се е съгласил, гласувал, навел се е. Който иска нещо да зависи от него, се просвещава, поема отговорност, и я отстоява. Няма друга рецепта. От роба, нищо не зависи.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Да!Не драги, от хората. Като кажеш не, значи НЕ. Ама трябва смелост и доблест. Българите са пословични малодушници и страхливци. Ако някой е паднал, ще го довършат. Ама ако трябва да застанат с лицето си, клюмват като пррепикано мушкато.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами като всеки пети дава, какво на майната си искате от ония горе.Те са ваше отржение. Освен това, сигурно е, че тези резултаи са занижени.По мои наблюдения, всеки втори е готов да "бутне"..А който не дава получава епитет "балама" Скапан народ, скапана държава.
17
1
 
11
 
! Отговори
В грешка сте преди 8 години
Не всеки пети дава подкуп, а всеки втори!!!
16
1
 
9
 
! Отговори
Да! преди 8 години
Така е защото прекалено много всичко зависи от чиновниците и партиите! А от политиците само зависи дали ще се премахне корупцията ,но кой сече клона на който седи?
15
1
 
10
 
! Отговори
ха преди 8 години
Не всеки пети , а всеки втори сигурно. На почти всеки българин му се е налагало по този престъпен начин да решава проблемите си. Всички са затънали до шия , и колкото по високо са -толкова по- голяма е корупцията. Как да се премахне корупцията когато това трябва да го направят най-корумпираните. Няма как ! Някой вижда ли решение ?
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма партии няма нищо , българина много мрази далаверата в която не участва . За това трябва да благодарим на БКП-БСП-ДС . Това е партията , която затри държавата .
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живеем в собствените си .айна! Това е.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И по-лошо ще стане!
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"България на рушвета: Всеки пети дава подкуп!"- Така ни научи комунизма още от тогава всеки даваше подкупче на катаджията, подкупче на Ценка кантарджииката да пише вместо 500 кг ,550 и всеки крадеше от работа,тоя беше шурей оня баджанак обаче тоя безмозъчен балон гръмна и комунизма свърши жалко ,че така си продължава и сега.
10
3
 
8
 
! Отговори
обективен преди 8 години
мисля ,че се преекспонира темата. Много пъти като чуя някой да скандира против корупцията питам:" Ти на кого и колко даде"???Обичайния отговор е:" Аз не , ама другите дават" Мъглявина .......
9
1
 
16
 
! Отговори
petar stojn4ev преди 8 години
от бедните българи 100 на100 е искано ипродължават да искат рушвет иначе никоой няма дати помогне това е единственият начин за да оцелееш
8
2
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Само военен режим Пиночет ще оправи нещата!
7
2
 
15
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Гласувайте за ГЕРБ. Ще се изкачим още в класацията.
6
1
 
22
 
! Отговори
невена преди 8 години
при ражданията има най-много рушвети , почти няма българка ,която не плаща ... в противен случай ще се случва както в тетевен
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щото без не става нищо!!
4
1
 
14
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Предлагането е крайно недостатъчно да задоволи търсенето
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даже си имаме и министерство за целта, Министерство на Великите Рушветчии. Как няма да сме сред първите.
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всеки пети дава, а всеки втори си иска