Българите - мамени, поробени, експлоатирани в чужбина

Няколко случая от първия доклад на ЕС за основните права
Обновена: 2 юни 2015 07:57 | 2 юни 2015 07:09,
81
Българите - мамени, поробени, експлоатирани  в чужбина
Снимка: архив, Reuters

Българи често стават жертва на трудова експлоатация в чужбина, а българските власти имат слаба чувствителност към експлоатацията на чужденци у нас. Това се посочва в изводите на първия доклад на Агенцията на ЕС за основните права, който разглежда тежки случаи на експлоатация на работници, цитиран от БТА.

Сред примерите с български граждани в доклада е описан случаят на семейство, заминало за Франция по договор с български работодател. Семейството отговаряло на законовите изисквания - било регистрирано в съответната френска община, имало разрешение за работа. След като двойката работила пет месеца по 15-16 часа на ден, получила възнаграждение за шест седмици. Семейството брало плодове и зеленчуци на полето, но често в дъжда и с неподходящи дрехи, защото нямало служебно облекло или пари да сиго осигури.

След петте месеца двамата българи се прибрали у дома с билет, чиято стойност била удържана от заплатите. Българите подали сигнал до комисията за борба с трафика на хора и случаят им бил препратен към структурата за борба с организираната престъпност в Сливен.При друг случай българи попаднали в група с германци, гърци, молдовци, румънци и казахстанци, експлоатирани в Белгия като чистачи на крайпътен ресторант. Чистачите получавали по 45 евро на ден, работели всеки ден от седмицата по 15 часа. След анонимен сигнал местна контролна служба възприела случая като трафик на хора и работниците били поставени под закрила. Виновните физически лица били осъдени на затвор от една до пет години, а замесените фирми били глобени с 18 000 евро.

Съвсем различно се развил случаят на двама български овчари, наети в Гърция. Заради тежките условия, при които работели, двамата подали жалба в полицията. Пристигналите на място полицаи се оказали роднини с работодателя и заплашили българите, че ще ги прогонят от страната. По-късно българските власти разследвали случая и Софийският градски съд постановил присъда от пет години затвор за гръцкия работодател и глоба от 10 000 лева.

Българинът, посредник в наемането на овчарите, получил условна присъда от три години затвор. Докладът отчита, че в Гърция и България корупцията е един от основните рискови фактори в разглеждането на подобни случаи. Добавя се, че робството и принудителният труд се възприемат като престъпление в България, както и в други държави от ЕС, само "при определени условия". Отбелязва се, че България, наред с още няколко страни от Общността, защитава само граждани на държави извън ЕС, когато са станали жертва на експлоатация, докато се трудят при незаконосъобразни условия (например липса на договор).

Даден е пример с турски студент, работил в България, който бил измамен от своя работодател. След като работил на строеж осем месеца, той не получил възнаграждение. Тъй като бил без договор, той не посмял да подаде оплакване. Докладът сочи, че в България, както и в още няколко държави от ЕС, достъпът до правосъдие в подобни случаи не е лесен. Допълва се, че у нас и в други държави у властите липсва чувствителност към проблемите на жертвите на трудова експлоатация.

Общо за ЕС докладът сочи, че нерядко посредническите агенции за намиране на работа в чужбина са част от проблемите, свързани с експлоатацията и трафика на хора. Сред примерите по този повод са случаите с българските берачи на плодове в Швеция.В документа се посочва, че трудова експлоатация се наблюдава най-често в земеделието, строителството, хотелиерството, домашните услуги, производството. Рядко виновниците биват изправяни пред правосъдието, наказвани и принуждавани да платят обезщетения на пострадалите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 8 години
Така е....има такива дето работят, ядат и ***, щото и там системата е като тука. Кел файда, ако получаваш 2 К и даваш за разноски по живота си 2 К.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
повечето българи в Европа живеят като роби, но като им четеш писанията в нета живеят като царе. имам приятел, който не може да събере пари да се върне от Англия
49
0
 
3
 
! Отговори
@ 70 преди 8 години
Не се обаждай бе комунистически синковец , готованец.
48
5
 
10
 
! Отговори
ами преди 8 години
На крива ракета Космоса и пречи. Нямам приятели, които да взимат под 3000 на месец и то точно тук, в България!!! Да не би ние да сме Марсианци, надарени със свръхспособности? Ама колко по лесно е вместо да бачкаш като див по 10-12 часа на ден, да седиш по кафенетата и да псуваш правителството, ЕС, капитализма, комунизма и какво ли още не.
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПО ВРЕМЕТО НА ЖИВКОВ БЕШЕ ПО ЛОШО ТОГАВА ВСИЧКИ ГИ КАРАХА ДА РАБОТЯТ ПО ТОЧНО ГИ КАРАХА ДА ХОДЯТ НА РАБОТА ЦЕЛИ ПЕТ ДЕНА ПО ОСЕМ ЧАСА И НЯМАШЕ ДЕМОКРАЦИЯ СВОБОДА НА СЛОВОТО ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ АБЕ СЕГА ВСИЧКО СИ ИМАМЕ САМО ПАРИТЕ НЕЩО????? НО ГОРЕ ГЛАВАТА СЕГА СМЕ СВОБОДНИ УРА
46
1
 
7
 
! Отговори
Василчо преди 8 години
Знам един познат - турчин, дето в северна Англия е работил на турчин - кореняк. Работели са в пицария и дюнери. Спяли са на земята в пицарията.Имало още 2-3 момчета от Турция. Турчина редовно им посягал със шамари, ако "работят бавно".Дойде си с дискова херния и без един лев.
45
1
 
6
 
! Отговори
обиден бълхарин преди 8 години
Верно ееееее. Като одихме с Айшето да гастробайстваме в Испания, мене ме обидиха 6 пъти, а нея общо 17.
44
0
 
1
 
! Отговори
Продължение на 65 преди 8 години
...в крайните райони, от 500 000Е започват в централната част, 100кв. Отвори Барселона да кажем, или Рим, или Лондон....
43
3
 
3
 
! Отговори
До СУПЕР ЛАНГАТА преди 8 години
СУПЕР ЛАНГА, от кое село си? Земи, крави, къща немаш ли там? Чии го дириш по Софето?!За твоя лична информация, цените на апартаментите в момента са на безценица, сега е време за купуване....а виж по европейските столици как е- 100 000Е за апартаментче 90кв...
42
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
търсся си персонал за хотелчето ми наморето за 500лв заплата. Ако бачкорите здраво ще има по некой леф отгоре. Изискванията ми са да имате више образувание и да говорите англииский и руйски, че не ми се занимава с някакви неграмотници с претенций. Работи се през целия ден и понякога и вечер. но пак казва, само свестни хора търся
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Не е нужно да "копаш", за да развиваш земеделие..."Я се опитай механизирано да береш ягоди, домати и чушки..., това също е земеделие. Има и други примери. Кухи клишета са думите ти, човече, дрънчат от липса на жизнен опит.
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То е ясно, че ако мизерстваш в бг ще мизерстваш и в чужбина нищо че ще вземаш повече. Просто българите са прости и в чужбина виждат само хубавото, докато не отидат и да ги нагъзят на полето
39
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СУПЕР ЛАНГАТАеми сметни ти щом си майстор, апартамент, смисъл 3 стайна панелка струваше 11/12 хиляди. Един вишист почваше с 170 лева, спестявания за колко години са ти нужни да го купиш? Освен това пазара не беше свободен а регулиран, тоест зависеше от някакви важни другари. Първо си замразяваш спестяванията без лихва и после се молиш след 15 години чакане да ти дадат нещо. Освен ако ти не си от другарите които имаха други канали за купуване и на апартаменти, и на коли, и Корекоми и какво ли
38
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата се напълни с ненужни вишисти. Срам ги е да копат в БГ щото са много умни и ходят да берат ягоди в чужбина.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И у нас. Там поне взимат някое и друго евро.
36
5
 
19
 
! Отговори
Проктър & Гембъл преди 8 години
В статията се дава пример за 5 човека и вие сложихте такова заглавие на статията?!? Пффф...пълна мизерия, като жалката ни държава. Не разбрахте ли, че хората няма да работят тук за 500-600 лв. (250-300 евро, защото сме в ЕС) до 70 годишна възраст?!?
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май май скоро по света пак ще има революции с национализация на имуществото на *** :)
34
0
 
15
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Навярно точно това са имали пред вид нашите пишман политици! Българите да станат белите роби на Европа, да носят тук някоедруго евро, а те да окрадат де каквото могат или да закупят за по за единдва лева. България кучета я яли...... Ако я има, след още 25 години кой ще помни, кой какво и как е приватизирал. Безскрупулните Синове на Партията ще имат и политическата и материалната власт работниците и селяните пак ще са си роби на труда! Маркс ряпа да яде ........
33
6
 
5
 
! Отговори
POLICE преди 8 години
Като са глупави и не разбират езика на съответната Държава , сами са си виновни
32
3
 
11
 
! Отговори
гастърбайтер преди 8 години
Ха-ха ,предпочитам там да ме експлоатират ама да пари,а не тук да бачкам на разни феодали и то за без пари ,и от държавата да търсят всякакъв начин да ме прекарат :))