Жив е той, жив е...

Отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата
Обновена: 2 юни 2015 14:34 | 2 юни 2015 07:54,
81
Жив е той, жив е...
Снимка: Музей на Христо Ботев

Отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Празникът за пръв път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година. Официално денят се отбелязва от 1901 г. на връх Вола.

На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. След като на 1 юни 1876 г. Ботевата чета се изтегля към връх Вола и оттам към върховете Камарата, Купена, Околчица, където в продължение на цял ден води сражения, щабът на четата се събира привечер, за да обсъди по-нататъшните действия.

По време на заседанието Христо Ботев е убит. За негов заместник е определен Никола Войновски, след което четата тръгва на югоизток.

Ботевата чета води сражение в района на Рашов дол, край Лютиброд. В боя загиват Георги Апостолов и още 10 четници. Командваната от Никола Войновски група успява да се изтегли към село Зверино.

Във Враца днес президентът Росен Плевнелиев ще произнесе тържествено слово. Там ще бъде извършена и тържествена заря. Местната община организира и поклонение на връх Околчица. Пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина от 11.30 часа днес ще се състои тържествена церемония, посветена на 139-ата годишнина от гибелта на поета-революционер.

За отдаването на почит към загиналите за свободата и независимостта на България в 12.00 часа за две минути ще бъдат включени сирените в цялата страна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
3
 
! Отговори
TIR преди 8 години
" ТОЗ КОЙТО ПАДНЕ В БОЙ ЗА СВОБОДА ТОЙ НЕ УМИРА " Това може да го прочетете в много страни по света , в мемоари , върху лозунги и т. н.т.
44
1
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
До Поздрав от Козлодуй! Трудно е да го обясниш на ***.Те си мислят че с хаш тагове прокламации и пърформанси ще оправиме държавата.И като му обясниш на *** че това което той е мислил за герой,е не повече от един бандит,и то почва да мучи и да се пени.Да псува и да обижда.И нито един довод който е нормален.Къде се е видяло в другите държави,национален герой да е поет.И този поет да се чества наравно с другите генерали и войници.
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже мой! То коментари, то чудо! Прости ни, Ботев, че не сме дорасли да те ценим, да те уважаваме, да те скърбим! П.П. Той винаги е бил и винаги ще си остане Геният на българската литература!
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честит празник на всички българи. С общи сили трябва да спасим държавата си от тази напаст, която иска да я разруши.
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забелязвате ли , че GOOGLE, който на заглавната си страница отбелязва какви ли не *** годишнини за втори юни не не написал и една дума. Това отгоре ли е разпоредено или са тъпички и точно за днес не са се сетили.
40
9
 
6
 
! Отговори
Кофти истина!!! преди 8 години
Ботев е бил талантлив поет!Не е гениален!За да си гениален трябва думите ти да са универсални-за всички,не само за региона за който пишеш!В политически аспект е анархо-комунист и за това почитан от червената чума-"Вярвам в единий и светлий комунизъм"писано по повод на Парижката комуна-1871г!Като личност е много спорен-използвач и интересчия,но е симпатичен с любовта си към алкохола!Жени се за Венета щото е пребогата чокойска вдовица(не е парясница!)След България най-много е обичал пиене и секс!
39
2
 
4
 
! Отговори
bebok преди 8 години
E, znachi i kradec e bil? Goliam sram.A imal li zemna-davane s zeni? Ili i v tozi vapros e bil ...liberal?
38
5
 
7
 
! Отговори
Поздрав от Козлодуй! преди 8 години
Не,че е много важно-но е много показателно!Кофти истина е че първата работа след като слиза Ботйов и четата му е да обере златото на местния башчорбаджия-хаджи Георги Благодетеля!Има още живи негови наследници!Златото(около три килограма!) го взима лично войводата-да го пази и щото само той и още двама са били с коне!Това злато и до ден днешен го търсят врачанските иманяри по чукарите!Че е извършил обир е кофти ФАКТ дето не се споменава никъде!Обирджия си е бил-въпреки поетическия му талант!!!
37
8
 
7
 
! Отговори
Миро преди 8 години
До ПАРТИЯ = МАФИЯМразя пародии със стихотворенията на Ботев.
36
5
 
7
 
! Отговори
eve1 преди 8 години
Поклон пред Ботев,поклон пред падналите за свободата на България!Поклон и пред шофьора на тира,случайно или не с врачанска регистрация,който спря на булеварда в нашият град и стоя мирно докато виеха сирените!Поклон не чак толкова дълбок и пред тези,които не спряха,забързани с леките си автомобили,защото вярвам,че малките им душички ще се отворят поне малко и догодина ще отдадат и те почит.
35
5
 
3
 
! Отговори
Bebok преди 8 години
Neka pochiva v mir i neka Gospod go prosti za ubijtvo na xora. Stiga ste budili talasymi ot predi vekove.Zivejte sega.
34
4
 
16
 
! Отговори
симеон преди 8 години
Къде и кога се загуби Ботевата нетърпимост към всякакъв вид тирания?Къде и кога изчезна Ботевият ген ?
33
3
 
18
 
! Отговори
ист преди 8 години
ВОЙВОДО, бадева си даде живота за държава в която крадците са повече от честните. Ограбиха твоята държава войводо, твоята и на Левски ,Караджата, опълченците и други знайни и незнайни герои. Защо не си жив войводо , че да поведеш пак четата, този път срещу българските политици.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До пепи много си проста , моето момиче! Скрий се или се скарай на вашите що са те оставили толкова ***
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стихотворението си е чудесно, но е твърде опасно за всяка власт.Те и затова го плюят. Току виж, че робът вземе да се събуди.
30
4
 
7
 
! Отговори
uu преди 8 години
До Православен, 50:Абе, приятел, ако не носиш Бог в сърцето и душата, нищо не си разбрал от православието...Значи ти ходиш на църква и палиш свещи, само за да се "покажеш" пред хората. Ей, точно такива Ботев нарича "православни скотове". Те са си просто скопени и никога няма да почустват величието на религията. Те се кланят на иконите, само ако има алъш-вериш. Тях никога няма да ги видиш на бойното поле като поп Груйо, Матей Миткалото, поп Харитон...И те ли са богохулци?
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПравославенКланяй се на дедо ти николай - по-известен като Ролексо
28
16
 
9
 
! Отговори
Православен преди 8 години
Няма да му се кланям! Стихотворението "Моята молитва" е най-мерзкото, най-богохулното и най-отвратителното произведение в нашата литература. Натрапено е в училищата от атеистичната комунистическа власт. ОтвратПочит заслужават САМО истинските войни, паднали за вярата и освобождението на България, а не подигравачите със вярата.
27
3
 
19
 
! Отговори
"Благословен Бо преди 8 години
О, мой боже, правий боже! Не ти, що си в небесата, а ти, що си в мене, боже - мен в сърцето и в душата...Не ти, комуто се кланят калугери и попове и комуто свещи палят православните скотове;не ти, който си направил от кал мъжът и жената, а човекът си оставил роб да бъде на земята;не ти, който си помазал царе, папи, патриарси, а в неволя си зарязал мойте братя сиромаси;не ти, който учиш робът да търпи и да се моли и храниш го дор до гробът само със надежди
26
2
 
0
 
! Отговори
Пурко преди 8 години
Дайте що годе достоверен източник, не някое измислено блогче, което мога ей сега да си направя.