Липсата на анестезиолог "убила" бебето в Тетевен

В повечето районни болници положението е същото
2 юни 2015 10:17,
24
Липсата на анестезиолог "убила" бебето в Тетевен
Снимка: архив Булфото

Бебето в Тетевен, което издъхна два дни след раждането си, е можело да бъде спасено, ако в болницата е имало анестезиолог,  обяви акушер-гинекологът от болница "Св. Анна" д-р Елка Дачева пред Нова тв.

За трагедията стана ясно след като майката на починалото бебе Наташа Габровска подаде жалба. Тя се оплака от упражнено върху нея насилие по време на раждането, което според нея е довело до смъртта.

Още по темата

"Ако това беше в една голяма болница, след неуспешния форцепс на третата и четвъртата минута бебето може да бъде извадено. Но това е една малка районна болница, в която няма анестезиолог и не може да бъде направено моментално цезарово сечение", каза Димитрова. Тя обясни, че за да се използва форцепс, жената трябва да е под наркоза.

Практиката в малките болници като тази в Тетевен била да се вика анестезиолог от дома му, а той не можел да дойде по-рано от 35 минути. Д-р Дачева обясни и че в лечебното заведение няма дори и кръв за преливане, а след раждането се налага да се чака по 2 часа, докато дойде неонатолог, който да се погрижи за бебето. 

"Никой не знае как ще завърши едно раждане. Анестезиологът е длъжен да стои там. Ние не сме в 17 век", контрира обаче д-р  Валентина Григорова, заместник-директор по медицинските дейности към Първа АГ болница "Св. София".

Във връзка с твърденията на родилката Наташа Габровска, че върху корема й е било сядано, Григорова беше категорична, че в съвременното акушерство тази практика не се прилага по никакъв начин. 

"Младите майки не искат да разберат, че няма кой да роди бебето, ако не напъват. Вие сигурни ли сте, че д-р Байчева наистина е казала: "Не се научихте да раждате?", попита д-р Дачева, която е близка приятелка с лекарката, ръководила фаталното раждане. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Тетевенбебераждане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
Госпожо доктор, да бяхте потърсили самият министър на здравеопазването- той е анестезиолог- реаниматор.Поне на Вас да бе помогнал.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Канал 2001Трето ОкоПровежда дистанционно раждане, срещу ЕГН на родилката, номера на обувките на мъжа и и осигурен санитар.Заплащане - по споразумение.Няма Договор със Здравната Каса (Засега!!!)----СКОРО, СКОРО !*** мръсни неблагодарни !
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-после едно умозаключение лекарите в България са на изчезване и в близко бъдеще хората ще се радват на д-р Куин
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И още малко статистика :----В Австрия с население около 8 000 000 души за здравеопазване се отделят над 69 млрд лева. (при тяхното качество на живот и здравна култура)У нас се отделят 3 млрд. лева.От тях само около 180 млн. отиват за труда на персонала.Останалото е лекарства консумативи и други...
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Възможностите на медицината са безкрайни. Обаче количеството на пациентите е ограничено.
16
6
 
9
 
! Отговори
kaka_fire преди 8 години
На мен малко ми звучи като да я оправдават тази "лекарка": не е виновна тя, ами системата, така ми звучи. За пореден път, след онази Ковачева някои се опитват на черното бяло да кажат. Факт е, че тази докторица, щом е наясно със ситуацията, не да индуцира раждането, ами да вземе да си викне анестезиолог, Ловеч е на 60 км от там, а Плевен, където знаем, че има добре развито АГ, на 80-ина. Срамота е, тази жена трябва да си получи заслуженото!! Тя е шеф на отделението, тр да е най-дибре запозната!!
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Анестезиологът стана министър.
14
0
 
18
 
! Отговори
раждала съм преди 8 години
В момент когато имаше 8 раждания едновременно. до мен беше акушерка ,която много спокойно ми казваше кога какво да правя- с дишането и кога да не напъвам.Видях няколкото раждащи в пред зала. Най- резултатно родиха тези дето не крещяха и се напънаха когато им каза акушерката.Не е лесно ,но е единствено правилното поведение
13
8
 
9
 
! Отговори
Маг.фарм. преди 8 години
Всички общински болници повече нанасят щети, а не помагат. Най-разумно е да се закрият само източват пари и правят поразии... Само спешна помощ е напълно достатъчна в тези населени места и пациентите да се насочват към областните и университетски болници. Това, което се случва в момента е невероятно безумие!
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти лекар ли си или просто имаш характеропатия по рождение ?
11
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Раждането е продължило 14 (четиринадесет часа) ! За това време как не разбраха, че бебето няма ще се роди по нормален начин защото е било 3.700 кг., а родилката с тесен таз !? Освен това има секцио и е възможно и с местна упойка ! Защото накрая как е направила секциото - бебето е извадено със секцио, като преди това главата ву е била размазана с прилагането на висок форцепс !!!
10
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно къде са сега всички защитници на естественото раждане на всяка цена, които квалифицират жените, родили със секцио като *** и разглезени. Единственото, за което въпросната "докторка" е права, че и журналистите ни са некадърни. По-некадърни и от нея, добре че поне са си избрали по-безобидна професия ;)
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е сега г*усин Министъра, да обясни как всичките малки болници в Централна Северна България ще се слеят административно да предлагат една пълна комплексна услуга по клиничната пътека за клиента, пардон... пациента.Дали през всичките тия години в Министерството не се е знаел халът на малките общински болници?!! Не ми се вярва, но няма да се учудя и на подобни лакърдии, изобилстващи с неясните за повечето българи административно-лекарски термини. А ако са на латиница, още по-добре!
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В страната на чалгата, мутрите, луксозните *** - новият "елит" на нацията - скоро и един читав лекар няма да остане!
7
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рабира се, че не това е убило бебето, а суперхладнокръвната ликвидаторка, пишман гинеколожката нина, която също така хладнокръвно заслужава да посрещне финала си като практикуващ лекар, защото тая жена е напълно деградирал психопат и крайно вредна за обществото. Доказала се е многократно
6
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ви кажа ли докога ще липсват анестезиолози, а скоро и лекари?Докато един *** ритнитопковец получава месечно 30 пъти повече от млад лекар - дотогава!
5
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И по-зле ще става работата. Свиквайте. Кадърните кадри, виждат всичко каква *** е и драсват веднага зад граница. Не говоря само за медицински кадри.Остават Истинските поданици на българия - мутри, кифли, роми, корумпирани политици и чиновници, муфтаджии и горките ни родители-вече пенсионери.
4
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей ама колко много ги разбирате нещата.Ами той директора на болницата иска да има поне трима анестезиолози ,ама няма пари да им плаща.За това е само един .И как той да покрие 24 ч многознайковци-Да се премести да живее в болницата ли.Кога ще почива
3
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виновни са комунистите които за 45 години руско робство съсипаха българската анестезиология. Преди 1944 година в България имаше една от най-модерните анестезиологии, но комунистите и руснаците съсипаха всичко.
2
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са националистите да протестират когато затрият български бебета или днес има футбол?