Едва 30% от бащите у нас играят с децата си

В България има проблем със семейните модели
3 юни 2015 15:58, Анисия Иванова
16
Едва 30% от бащите у нас играят с децата си
Снимка: архив Булфото

В България има проблем със семейните модели - мъжът често се губи пред децата, защото майките се нагърбват изцяло с отглеждането и възпитанието им. Включването на бащата като активен родител прави децата по-здрави, емоционално по-стабилни, с повече интереси в училище и с повече приятели.

Около това становище на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева се обединиха участниците в първата конференция, посветена на бащинството. Форумът е организиран от Фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Асоциация Родители.

Според резултатите от проучването "Равнопоставеността на мъжете и жените, видяна през очите на децата" на Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии" мнозинството от българските деца възприемат мъжете като силна фигура - 90 на сто, но не и като закрилници, около 30% посочват грижовността като добродетел на типичния мъж.

Проучването "Нагласи към бащинството сред населението в България", направено онлайн от Витоша Рисърч сочи, че бащата много често осигурява финансова издръжка на детето - в 62 на сто от случаите, закриля детето в случай на заплаха /55 на сто/, прегръща и целува детето /35 на сто/, насърчава го да води здравословен живот /42 на сто/, играе с детето /31 на сто/.

В същото време обаче някои бащи никога не четат на детето /22 на сто/, никога не посещават училищни или спортни участия на детето /15 на сто/, никога не го водят на лекар или на зъболекар /16 на сто/, не ходят на родителски срещи /23 на сто/.

Резултатите от изследванията показват, че патриархалният семеен модел се поддържа все по-малко от децата и възрастните, докато в по-малките населени места той е по-силен.

Под 40 на сто са респондентите, които са съгласни, че ролята на бащата е да печели пари, а на майката да се грижи за дома. Обичайно майката възпитава с нежност, а бащата със строгост - е твърдение, с което са съгласни 42 на сто от възрастните, което обяснява защо един от трима смятат, че обичайно детето се страхува от баща си, отбелязват експертите.

Голямо предизвикателство е представата на българския мъж за самия него, коментира Деяна Костадинова, секретар по социални политики, младежта и спорта към президенството. По думите й в България има прекрасни бащи, но тези бащи, които участват активно в живота на децата си, не само, че не споделят това пред приятелите, но дори го крият, за да не бъдат подигравани.

Днес родителите могат да бъдат по-автентични, да проявяват своите чувства и да допринасят за развитието на детето, заяви Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България. Според Радочай в България има много емоционално ангажирани бащи, но сред по-ниско образованите все още битува мнението, че бащата трябва да е строг, да наказва. За да израсне едно дете щастливо, то има нужда от силна емоционална връзка с поне един значим за него човек, но още по-хубаво е, когато има такава поне с двама, отбеляза Радочай, цитирана от БТА.

Децата, които имат активно включени в родителстването бащи, се представят по-добре на тестовете за интелигентност, четат повече, имат по-активен речников запас, по-мотивирани са и харесват повече училището. Те създават и по-дълготрайни приятелства и имат по-успешни интимни взаимоотношения, пише в наръчник "Училището кани бащата: Началото на едно обещаващо партньорство", издаден по инициатива на организаторите на форума.

В наръчника се отбелязва, че децата с активни бащи имат по-добро здраве, по-рядко страдат от астма, наднормено тегло и диабет, по-рядко стават жертви на насилие, по-рядко злоупотребяват с алкохол и наркотици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
до днес преди 8 години
днес съм във възторг от всичките ви статии -всичките ми пророкувания и то преди 20 год се оказаха верни ,ама кой да ме слуша,а това ,че бащата трябва да участва наравно с майката в отглеждането на детето е истина-така децата стават по-отговорни като пораснат,но е важно кой е бащата-така ,че мили момичета отваряйте си очите -от гаден мъж ще се родят и гадни деца и обратното
10
0
 
4
 
! Отговори
gost преди 8 години
aми интересно мие в кръчмата се гледат най добре оттам има голямо желание познавам такива татковци от работа в крачмата и обратно а детето къдее
9
1
 
6
 
! Отговори
Eлена преди 8 години
До Анонимен 3:Това пеленаче не е ли твоето дете и твоята отговорност,щом си го създал?После ще са ти виновни учителите,приятелите му,но не и ти,че не е възпитано добре.Първите 7 години трябва да са от родителите!
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в крайна сметка тези бащи са избирани от майките ... не са станали бащи просто ей така. Винаги съм се чудила като чуя някоя жена да се оплаква от мъжа си, че бил такъв, че бил онакъв.... дали от тото й се е паднал...
7
30
 
5
 
! Отговори
столичен мачо преди 8 години
Абе вие наред ли сте? Да си играя с детитата? А жената какво ще прави, ще си играе със съседа ли?Не се прави така, жените са за това да гледат детитата, а ние сме за да гледаме жените на другите детита.
6
16
 
15
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
По-точно: На едва 35 процента от децата гадните им и злобни майки им позволяват да се видят с татковците им!
5
2
 
30
 
! Отговори
Асан преди 8 години
нии с чаветата наи ридовно си играем на игри...-прискочи оградата на кумшията и открадни нещу-виш ко има в казана за ***-хидим дружно да бирем жилязу-фъргай камък по приминаващ влак с пътници-преджуби хорта у мола или качващиищти са у рейса и още куп други интиресни игри...
4
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то на бащите не им остава време за децата от работа превивайки гръб по цял ден за да платят кръвнината към монополистите и олигарсите у нас.
3
49
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честно казано и аз предпочитам биричка пред това да си играя с малчугана. Да не съм бебе на 3 години, че да си играя с пеленачета.
2
2
 
50
 
! Отговори
доказано преди 8 години
за сметка на това пък 100% изразяват желание да играят с майките на приятелчетата им
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другите 70% като бат Минко си играят с майките