500 като един: Като няма разбиране, има протестиране!

Полицаите отказват повече да са "крепостни селяни"
222

Снимка: БТА

Над 500 служители на МВР се включиха в протеста против промените за пенсиониране в сектора, предложени от социалния министър Ивайло Калфин.
Още по темата
По-рано днес синдикатите се срещнаха с Калфин и вътрешния министър Румяна Бъчварова, но не се споразумяха.

Според предлаганите реформи от догодина служителите на МВР и надзирателите ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца, като всяка следваща година възрастта трябва да расте с по 2 месеца, докато стане 55 години.

Полицаите са недоволни от липсата на гратисен период, който ще позволи пенсиониране по сегашните условия.

Калфин обаче отсече, че няма да се отложат промените, свързани с пенсионирането на полицаите.

„Няма как за една група от обществото да има изключение, защото тогава няма да имам аргумент да обясня на друга защо трябва да приеме промените. Няма как да отстъпим от правилото за възраст", отсече социалният министър.

По-рано днес вътрешният министър също даде да се разбере, че приема исканията на синдикатите за невъзможни за осъществяване.

Тя заподозря, че готвените протести имат за цел да атакуват новото ръководство.

В крайна сметка в 17 часа, както бяха обявили, полицаите се събраха  в градинката пред църквата „Свети Седмочисленици“ до сградата на МВР.

Протестът започна с националния химн на България, а след това служителите почетоха паметта на загиналите си колеги с минута мълчание.

Председателят на СФСМВР-Валентин Попов заяви, че повече не могат да бъдат крепостни селяни.

Иван Петров, председател на Синдиката на служителите на затворите се обърна към събралите се граждани със въпроса: „Ще позволим ли да бъдем смешни? Докога ще трябва да се молим за това, което ни е право по закон”.

След това недоволните тръгнаха на шествие към парламента като преминаха през бул. „Цар Освободител” и спряха движението по ул. „Г. С. Раковски”.

Протестиращите надуваха вувузели, свиреха на свирки, биеха на барабани, носеха плакати „Като няма разбиране, има протестиране”.

Служителите на МВР се спряха и пред сградата на Министерството на финансите, като започнаха да освиркват финансовия министър Владислав Горанов, защото според тях той също участва в проблема им.

Протестът днес приключи около 19 часа, но полицаите ще изразят недоволството си и утре, а в неделя протестиращите ще градят палатков лагер пред Народното събрание, където ще дават дежурства по график цяла седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забелязвам че тази власт посегана на социалните привилегиии дори и на полицията Обаче не смее ни най-малко да посегне на социалните благинки на РОМОВЕТЕ Три групи са с привилегии в България Корумпирани политици.. олигарси ....РОМИ тях и полицията пази Наскоро полицията пазеще ромите от Гърмен преди 2 години пазеше народните изедници от парламента на олигархичните правителства Борисов 1 и Орешарски
105
6
 
2
 
! Отговори
до перфектните преди 8 години
Ако поне половината от всички плюещи полицаите си вършеха работата, за която им се плаща както трябва и съвестно, България отдавна нямаше да е най-бедната държава в Европа. След като сте толкова работливи и отговорни и не спите по работните си места защо и румънците са по-напред от нас? Защо почти всички производства се преместиха от България в Румъния? Сигурно защото сте много "трудолюбиви"? Замислете се дали вие като сте на работа наистина работите или можете само да търсите кусури на другите!
104
1
 
1
 
! Отговори
rm преди 8 години
ето ви и едно клипче - днешните протестиращи полицаи в акция - https://facebook/korneliy.savov/videos/10203124471632748/?pnref=story
103
0
 
3
 
! Отговори
razdelqi i vladei преди 8 години
pros narod lesno se upravlqva!
102
4
 
14
 
! Отговори
рм преди 8 години
До някой си - ами може би ако повече хора бяха подкрепили протестите срещу орешарски, нещата щяха да са по-различни, дори и за полицаите. Но те, не, ще им се хилим, на протестиращите, ще ги блъскаме и гоним. Ще им прилагаме "хватки" като с белия автобус.Искаш нормалните хора да подкрепят полицията?? А какво са видяли нормалните хора от полицията, за да искат полицаите нещо от хората?Имат доста сметки за плащане полицаите, преди нормалните хора да ги подкрепят.
101
3
 
7
 
! Отговори
norm преди 8 години
С риск да повторя някой читател,това са овите условия за постъпване на работа,като не ти харесват или не я приемаш,или напускаш.
100
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА. НЕГАТИВНОТО ОТНОШЕНИЕ НА НАРОДА КЪМ Г-ДА ПОЛИЦИОНЕРИ Е ПЛОД НА САМИТЕ ПОЛИЦИОНЕРИ... АКО СЕ МИСЛЯТ ЗА ЧЕСТНИ ТО ДА СИ ИЗЧИСТВАТ ОТ РЕДОВЕТЕ СИ КОРУМПИРАНИТЕ И ПРОДАЖНИТЕ...ТЕЖКА Е СЛУЖБАТА ВИ? ЗНАЕХТЕ КЪДЕ ОТИВАТЕ...ЛЕСНА РАБЛТА НЯМА
99
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА. НЕГАТИВНОТО ОТНОШЕНИЕ НА НАРОДА КЪМ Г-ДА ПОЛИЦИОНЕРИ Е ПЛОД НА САМИТЕ ПОЛИЦИОНЕРИ... АКО СЕ МИСЛЯТ ЗА ЧЕСТНИ ТО ДА СИ ИЗЧИСТВАТ ОТ РЕДОВЕТЕ СИ КОРУМПИРАНИТЕ И ПРОДАЖНИТЕ...ТЕЖКА Е СЛУЖБАТА ВИ? ЗНАЕХТЕ КЪДЕ ОТИВАТЕ...ЛЕСНА РАБЛТА НЯМА
98
3
 
8
 
! Отговори
До петър 139 преди 8 години
"Ако утре ги съкратят на 6000 нищо няма да се промени."Ще се промени - престъпността ще има по-малко покровители.
97
3
 
24
 
! Отговори
петър преди 8 години
банда михлюзи ,която иска високи заплати, ранно пенсиониране, слугува на престъпници и наркопласьори, покровителства сводници и контрабандисти, рекетира всичко що мърда в държавата.Що е то - 60 000 БГ полицаи.Ако утре ги съкратят на 6000 нищо няма да се промени.
96
3
 
18
 
! Отговори
журналисти преди 8 години
А бе щом няколко журналисти за 2-3 месеца успяха да разплетат много повече престъпни схеми от 100 000 полицаи, за какво говорим. Просто полицаите въобще не си вършат работата, а очакват хиляди привилегии.
95
3
 
5
 
! Отговори
генчо преди 8 години
Полицаите да се пенсиорат възможно най-рано. Те и без това са един тумор за обществото - покровителстват джебджиите, наркопласьорите, контрабандистите и всичките му там престъпници. Колкото по-кратко време са на служба, толкова по-малко време престъпността ще е покровитествана.Така че аз предлагам полицаите да се пенсионират на 30г. Така хем няма да успеят да развият здрави връзки с престъпния свят, хем и държавата ще спести някой лев.
94
4
 
19
 
! Отговори
някой си преди 8 години
ЕЙ за това държавата ни е на този хал . Когато стачкуват лекарите ги плюем ,че били мафия в бели престилки , учителите и те били еди какви си , миньорите също очернихте .Българите сме страшно злобен и завистлив народ - така няма да стигнем до никъде .За справка вижте как в съседна Гърция стачкуват - вдигнат ли се идни , цялата страна излиза на улицата , а ние тук сме си направо мишки , при това страхливи и завистливи .
93
12
 
10
 
! Отговори
gogo преди 8 години
До Анонимен#129На теб ти искат 40 г.стаж ,а аз като съм станал полицай на 20,до 55 колко са???35г втора категория това се равнява на твой 52.За това е протеста.
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко комисари /генерали / има в мвр, кой ги е назначил, за какво точно отговарят и какво работят,какви заплати и защо ли ги вземат? Колко от всички наистина работят пряко с престъпността и колко само анализират, сравняват,оценяват, дават предписания и изготвят статистика, защо от съответните дирекции обувките и дрехите никога не са изцатани, нима техните престъпници работят само в офиси?
91
1
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ 2 преди 8 години
До Анонимен ДА АМА ТЕ НЕ СЕ ОБЬРНАХА КЬМ НАРОДА ДА ГИ ПОДКРЕПИ ЗАЩОТО СЕ ЗНАЕ КАКВО ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ ---ВСЕНАРОДЕН БУНТ НО И ТОЙ НЕМА ДА ЗАКЬСНЕЕ МНОГО
90
22
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Подкрепям ги !!!!А за останалите коментиращи като давате акъл станете вие полицаи !....ще ми сравнява строител с полицай ....ай сиктир бе !
89
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не са по рождение полицаи.Като не могат да гонят на 55г. престъпници да ходят на друго място да работят.А ПЕНСИИ ДА ВИДЯТ КАТО СТАНАТ НА 65Г.И аз на 65г. няма да мога да си изпълнявам работата ама никой не го интересува.Искат ми 40г. стаж, кой ще ги има при тази безработица.
88
3
 
4
 
! Отговори
Do 123 преди 8 години
A zamislal li si se che nakoi ot gore moge da iska da ne se razkrie ubiistvoto..zachoto izvarchitelat moge da e nakoi ot tezi za koito ot EC kazvat che che ni podobrat genofonda..no tova moge da sazdade probrem na oblechenite s vlast.i zacho vigdate tova koeto ne e,a kakvo kazahte kogato se nameri izvarchitelat na ubistvoto na Veronika..i zacho toi ne e osaden..policiata ne sadi
87
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"... ще градят палатков лагер пред Народното събрание, където ще дават дежурства по график цяла седмица."Това ще им се брои ли за извънреден труд?