БНБ: Банките ни са независими от гръцките

Мерките във финансовата система на Гърция не засягат стабилността у нас
Обновена: 29 юни 2015 08:55 | 29 юни 2015 08:50, Бойчо Попов
78
БНБ: Банките ни са независими от гръцките
Снимка: архив, БулФото

Българската банкова система, включително и банките с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство, поясняват от Българската народна банка във връзка с решението на гръцкото правителство за обявяване на неработни дни за опериращите в Гърция банки и въвеждането на капиталов контрол в Гърция.

Още по темата
От БНБ отново подчертават, че българската банкова система, част от която са и банките с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни.

Според банковия регулатор всякакви негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система.

"Банковата система в България работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност, нормално функциониране и независимост от негативни развития в съседни страни. В следствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България“, се пояснява в съобщението на БНБ.

От там поясняват още, че всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система.

По-рано през миналата седмица агенция Ройтерс писа, че властите в България, Румъния, Сърбия, Албания и Македония казват, че са изолирали местните банки така, че дори и банката майка в Гърция да се срине, дъщерните дружества да могат да оцелеят. Според Ройтерс гръцките дъщерни банки заемат дял от 20% от банковите системи на България и Македония и малко по-малко в Румъния, Сърбия и Албания.

Преди дни главният икономист на UniCredit за региона на Централна и Източна Европа Любомир Митов каза, че каналите за възможна "зараза" са овладяни, но с изключение на един. По негови думи може да възникне проблем, ако хората започнат да теглят депозитите си. Като цяло той смята, че твърденията за крайни негативни ефекти върху българската икономика са преекспонирани.

Изчисления на UniCredit показват, че към края на 2014 г. капиталовата адекватност на Обединена българска банка е 27,4% при 15,6% през 2011 г., на Пиреос е 28,5% при 20,1%, а на Юробанк – 24,8% при 15,4%.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
molia ,balgarski banki che i narodni ,kvi sa tia gluposti bankite sa chastni vzeti darom ot prevratadjiite prez 1989 god dneshtni oligarsi s miliardi otkradnati pari ot naroda neshto mai oshte ne ste proglednali che ste prosto nomera i pionki bezdushtni .
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как па един не написа, че се радва? Хората, дето най-много врещят за бедност в България, са притеснени за депозитите си... Не би ли трябвало да сте задлъжнели на банките и да се радвате?
32
0
 
5
 
! Отговори
fan преди 8 години
Защо ми изтрихте поста, нали сте независима медия а ? Хахахах жалка история, цензура на абонамент. Напрежението го създават измислените банки, измилените закони и измислените "политици". То не се създава от обикновения човек с кредит или депозит. Така, че оня *** долу да хване да се целуне под опашката за сътресенията, сътресения в къщи няма, има в банката. Да си поеме дървото и да се маха оттук , византийски кръвопийци.
31
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ЗАЩО ЛЬЖЕТЕ----ГЬРЦИЯ ДЬРЖИ КОНТРОЛНИЯ ПАКЕТ НА БНБ---51 ПРОЦЕНТА---НИЕ НЯМАМЕ ВЕЧЕ НАША БАНКА ЗАЩОТО ЛИКВИДНОСТА Е НЕВЬЗМОЖНО НИСКА И ПРИ ПО--ГОЛЕМИ ТЕГЛЕНИЯ БАНКИТЕ ОСТАВАТ НА ЧЕРВЕНО---ПРИМЕР КТБ
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом Искров се предаде бързо бързо подозирам че положението не е толкова розово, в което се опитват да ни убедят банкерите.В тоя глобален свят нищо не е независимо. -- Банкерчета внимавайте в картинката,че усерете ли работата няма да се скриете и на Марс. .Помните ли Кюлев.?
29
1
 
3
 
! Отговори
MAKEDON преди 8 години
HAHAHAHAAAAAA istoto soopstenie za grckite banki od NBB go dade i NB na Makedonija i NB na Srbija , a parite se veke transverirani vo Atina. Ajde na zdravje !
28
4
 
9
 
! Отговори
Митко преди 8 години
Всичко е чудесно и щеше да бъде вярно, но за съжаление има една банка, която оперира в България, но не е самостоятелна, а е клон на гръцка такава. В момента, в който гръцката банка затвори врати същото ще направи и българският клон. А срине ли се една банка в България поне още няколко по-слаби ще паднат и така като домино .. тъгъдък, тъгъдък.
27
3
 
20
 
! Отговори
>>> преди 8 години
В момента в който пожарникарчето излезе по телевизията в петък да обяснява че нямало проблеми с гръцките банки у нас , много сериозно започнах да се замислям.
26
0
 
3
 
! Отговори
fan преди 8 години
Това казвам, че можеш да имаш 1/5 от фирмата, но това колко пари имаш в джоба е различна приказка. А ако няма кой да ти даде назаем 2 лева... какво правиш.... продаваш ;)
25
2
 
29
 
! Отговори
lol преди 8 години
След КТБ, не вярвам и на думичка, произнесена от БНБ!!!!! Когато ти кажат "Всичко е наред", замисли се колко е наред.
24
1
 
19
 
! Отговори
Историк преди 8 години
Че то остана ли някой да вярва на БНБ? За по-късопаметните припомням прессъобщението на БНБ три дни преди да поставят КТБ под специален надзор: "БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално"...
23
1
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Проблема е, че на БНБ неможе да се вярва. Съвсем "топлия" пример КТБ! Да не се връщаме в 90-те....
22
2
 
16
 
! Отговори
лол преди 8 години
Има ли хора, които още вярват в дискредитираната институция, наречена Българска Народна Банка?
21
1
 
4
 
! Отговори
fan преди 8 години
Проблемът не е там. Юробанк контролира ПБ, Юробанк ако изпадне в ситуация да няма достатъчно пари кеш , защото никой не и вярва, или има кеш но цената му към банката е прекалено висока няма как да вземе пари, освен от свои бизнеси като този тук. За това твърдя, че няма как някоя от тия банки да е независима или имунизирана срещу това, което се случва. Да имаш 20% пазарен дял и да имаш оборотен кеш са различни неща, ти като си една пета собственик в една фирма но нямаш 2 лева...мисля че е ясно...
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да видим довечера Искров с изявление по телевизията :)Всички ще му се смеят, каквото и да каже.:D
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А клонит на Сити банк? Гарантиран ли ем Виваком там се преместиха от КТБ.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом от БНБ го казват трябва да им вярваме........Те и КТБ обявиха за банка на годината, но на следващата 4 милиарда се изпариха!
17
0
 
3
 
! Отговори
фан преди 8 години
Май ти си , 20% е дела на гръцките банки у нас а не на депозитите. Ама няма как да го знаеш, защото не ти е написано в тефтерчето това. Между другото понеже са много яки банки Македония също е наредила на банките си да си изтеглят депозитите от гръцките банки.
16
3
 
13
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Колко са ликвидни българските банки видяхме от КТБ. Колко е ликвиден българският спасителен фонд- също видяхме от външния заем. Като се юрнаха хората да си дърпат парите от банките и.......стабилната българска банкова система се разклати за 2 часа.
15
1
 
8
 
! Отговори
опуи преди 8 години
Да ама Костов си прибра парите от КТБ. Как е имал инфо за датата на фалит не знам , но си спаси милионите. Общини и граждани не можаха. Рашидов още чака. От кой отбор играе Костов, още не се знае.