До 5000 лв ще си докарват учени по програма на ЕС

55 лв на час ще взимат ръководителите на проекти
Обновена: 1 юли 2015 19:38 | 1 юли 2015 19:28, Камелия Цветанова
16
До 5000 лв ще си докарват учени по програма на ЕС
Снимка: Булфото, архив

Предлагаме българските ръководители на научни проекти по новата оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" да получават по 55 лева на час, като тези ставки  са взети от програмата за мобилност "Мария Кюри", която е за обмен на студенти, преподаватели и водещи учени. Това каза заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при представянето на програмата пред учени от БАН, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че в категорията за 55 лева на час са включени водещи учени и изследователи, а следващите нива за заплащане на учени по оперативната програма са за 45 лева на час, за 35 лева на час и за 25 лева на час.
Това са няколко степени и те ще се удостоверяват с научната продукция и с отзвука от научните резултати на учените, обясни заместник-министър Денков.

Той добави, че тъй като става дума за изследователи, които в повечето случаи ще могат да отделят до няколко часа на ден за работа по проектите, предвид на другите им задължения в университетите и институтите, се очаква диапазонът от месечните заплати за водещите учени да бъде от 3000 до 5000 лева месечно.

Най-високите ставки са само за малък дял от учените , до 5 процента от екипите, които имат водеща роля за проектите.

По думите на Денков това е предложено да стане като обща методика за заплащането на българските учени по проектите към ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

Сега на час българските учени, участващи в европейски проекти, получават между 7 и 14 лева на час, като за определянето на тези средства се използва средната заплата за страната, каза проф. Денков.

Той отбеляза, че разликите между средствата на час по проекти, които получават българските и европейските учени, са големи, защото те се определят от заплатите в съответните страни.

Въпросът за заплащането на учените по европейските проекти много отдавна се обсъжда и той не е свързан само с България, а с всички страни от Източна Европа, заяви  Денков.

Той съобщи, че по този повод има инициатива, като са написани писма до ЕК от Полша, Унгария и от други страни от Източна и Централна Европа, в които се търсят различни решения.

На 9 юли в Брюксел ще има среща по този въпрос с ЕК и ще се търси решение на европейско ниво за заплащането на учените от по европейските проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Статуквото преди 8 години
Да са живи и здрави асистентите и тези, които дават идеите, па дори ги разработват в суров вид, та някой професор да ги смели за събствения си търбух. Не вярвате ли? Я прегледайте закона за патентите, за да се убедите. Така е направен, че бедния и гладен мозък да търси спонсори, които ще се впишат като изобретатели на първо място. И искате прогрес в една държава, където некадърните крадат, кадърните си траят и не споделят идеите и разработките си. Статукво, те това е.
13
0
 
3
 
! Отговори
Ако това стане,в БАН преди 8 години
ще се изпотрепят, докато решават кои да влизат в тези 5%, които ще са по-високо платени. Ще се случи същото, което е ставало досега. И през соца имаше "колективи", работещи по "социални поръчки". Освен заплатата им се плащаше допълнително за това, че работят по задача, поръчана от някоя институция. Едни бачкат, други се водят ръководители и разполагат с парите. дават на останалите толкова, колкото решат.Сега пък се работи по "проекти" - щом ще се взимат парички, се избиват кой да е в проекта!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KAKVI UCENI BE --PALNI BOKLUZI--5 ST. NE DAVAM ZA TEZI BOKLUZI.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е да, едни ще си построят вили, а други просто ще бачкат. Ясни са ни ти проекти.
10
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Аз съм учен. Къде да ходя да взема парите?
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕТО ТАКА СЕ УСВОЯВАТ *** ПАРИЧКИ. А НЕ КАТО ВАС ДА БАЧКАТЕ НА МУТРИТЕ ЗА ПО 200 ЕВРО. 55 ЛВ. НА ЧАС!? ДА ГО ДУАТ БЕДНЯЦИТЕ ГЛАСУВАЧИТЕ И ЦЕЛАТА ИМ РОДА..
8
1
 
8
 
! Отговори
LeChuck преди 8 години
...освен че ще си храним безполезни бюрократи във вузовете, подобни на тези в СА "Д.А.Ценов", май ще ограбим тези пари от програмата "Мария Кюри", която позволява наши учени за по дълго да работят в чужди научни институции. И друг път нашите късогледи управляващи са я обявявали тази програма за "brain-drain". Истината обаче е, че ако някой е добър, ще си тръгне и без "Мария Кюри". Просто сега няма да има и с какво да го прилъжат.
7
1
 
19
 
! Отговори
LeChuck преди 8 години
Това са някакви глупости. Ръководителите на научни проекти рядко са същите учени, които вършат реалната работа и изследванията. Това са по-пъргавите, по-повратливите бюрократи и по-политически удобните членове на академичния състав. Сега те ще вземат дори повече от преди, докато останалите пак ще вземат жълтите стотинки и ще вършат цялата работа.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работата е ясна - ако не учатва в европроект ще получава заплата като обезщетение че го водят на работа. Ако му се работи освен заплата ще получава бонус по-голям от заплатата!
5
1
 
6
 
! Отговори
ей тикви преди 8 години
пребройте колко пари има в шепите тоз на снимката
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не сакам да съм добре ама на Нане да му е зле. Това е положението .
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде още едно перо откъдето ще точат кинти университетските ***. Много отдавна институциите, които наричаме университети не вършат, това за което са предназначе. Там се върши всичко друго, но не и обучение на студенти и подготвяне на бъдещи учени. Като се почне с родниските схеми, минесе през преподаването фиктивнно на едни даска по 1000 час на месец, схемите с общежитията, наемите, палащането на изпитите, фиктивните стажове, точенето на пари по Еразъм, далаверите в БАН и още много и много
1
2
 
9
 
! Отговори
финансов фитнес преди 8 години
в стотинки от 1 лев ли ще им плащат