Еднодневните договори минаха в НС

Плащат се осигуровки, но не се зачита за трудов стаж
Обновена: 1 юли 2015 13:14 | 1 юли 2015 12:30, Камелия Цветанова
7
Еднодневните договори минаха в НС
Снимка: архив, Ройтерс

Еднодневните договори за наетите в сезонна работа в овощарството, зеленчукопроизводството и розобера вече са факт. Това стана с окончателното приемане от парламента на промени в Кодекса на труда, внесени от правителството.

Още по темата
Работникът ще бъде осигурен за пенсия, за здраве и за трудова злополука, но времето, през което е бил на еднодневен договор, няма да се брои за трудов стаж.

Максималният срок, за който може да се сключват новите договори, е 90 дни.

От БСП се обявиха против промените, а лидерът на партията Михаил Миков обяви еднодневните договори за правно безумие и настоя да бъдат за срок от поне няколко дни.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обаче не само подкрепи идеята, която според него е в защита и на работодателя, и на работника, но дори попита защо се ограничава срокът до 90 дни, а не е за 365 дни.

Социалният министър Ивайло Калфин мотивира предложението с обстоятелството, че много хора сега отказват да подписват договори за работа, защото губят социалните си придобивки.

Еднодневните договорите са краткострочни и наетите по тях няма да бъдат лишени от помощите, които получават, обясни той.

Валери Жаблянов от БСП му отговори, че с тези договори се узаконява експлоатацията на труда.

"Това е като бригадирското движение, когато хората имаха норма, но нямаха заплата“, обвини той и припомни, че "българските чорбаджии са си наемали ратаите от Гергьовден до Димитровден и не са били по-глупави от мнозинството от ГЕРБ“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
на мен едно мие интересно когали тия конкурси мои твои мисля да сложат краи питам това таи като в един малк град това е практика и какво мислите сам констатирал един приятел които нее както и да е за няколко години по партиина линия смени такива работи ме боли главата та питам за обикновенните хора кога може да се разбере и да сработи а пак от оттоя искам да видя дали няма да иска да стане и лидер на някоия си партия както е трагнал знам ли
5
0
 
4
 
! Отговори
балгарин от стадото преди 8 години
Важното е осигуровки да се плащат, а стаж за пенсия овците да си трупат където си щат.Това нашето си е като другото ни изобретение, МОД, минимален одсигурителен доход, ти може да вземаш минимална заплата, ама да си плащаш осигурвки на по-високо ниво.Бее...
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
осигурителен стаж ще има - трудов не.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАШЕНСКИЯ ИДИОТИЗЪМ .ЩЕ СИ БЕРЕМ СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ РОЗИ ОТ СВОЙТЕ СИ ЗЕМИ И ЩЕ ПЛАЩАМ ОСИГУРОВКИТЕ НА НОИ? А ЦЯЛОТО СЕЛО МИ Е РОДА
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Последното изречение е най-важното. Отново идва времето на безконтролното източване на НОИ и изплащане на хиляди левове при прекратяване на договор за уж неизползвани отпуски. Като онази на НОИ с дестеки хиляди левове обезщетение, докато говореше за песнии от 115 лв
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че артията и мастилото ще струват повече от надницата?