КЗП готви проверки на чейндж бюрата

Причините – летният сезон и случващото се в Гърция
Обновена: 1 юли 2015 20:39 | 1 юли 2015 20:38, Красимир Ангелов
4
КЗП готви проверки на чейндж бюрата
Снимка: Булфото

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва масови проверки на обменните бюра в страната. Повод за акцията са както течащият туристически сезон по морето, така и създалата се в южната ни съседка Гърция ситуация, която е възможно да доведе до по-активното търсене на тези услуги.

Инспекторите ще следят за коректното представяне на информацията за валутния курс и да не бъдат въвеждани потребителите в заблуда при предоставянето на услугата, съобщи  председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.  Той посочи, че в последните месеци е намалял процентът на нарушенията, които институцията констатира при контролната си дейност и изрази надежда това да се превърне в тенденция за следващите периоди.

Другата инициатива, която КЗП стартира, е в продължение на започналите в началото на сезона тематични проверки по направлението безопасност и касае продажбата на велосипеди. Търговците ще бъдат проверявани за това дали предоставят необходимата информация на клиентите относно безопасната употреба на велосипедите и притежават ли необходимите документи, удостоверяващи съответствието на стоките с изискванията за безопасност. 

По време на брифинга ръководството на институцията оповести и първите резултати от проверките по стартиралите в началото на сезона тематични кампании. В последните три месеца са извършени общо 8151 инспекции, при които са съставени 717 акта за нарушения. 641 от тях са по направлението „Безопасност на стоките и услугите”, като съставените актове за нарушения са 60. Издадени са заповеди за забрана и изтегляне от пазара на 21 опасни стоки.

От комисията са извършили и 1324 инспекции в заведения за хранене и развлечения, места за настаняване, туроператори и турагенти. Съставени са 124 акта за нарушения като предоставяне на туристически услуги в обект, който не отговаря на изискванията за определената му категория, или изобщо не е категоризиран.

Други констатирани нарушения са липса на поставени на видно място табели за категорийната символика на обекта или несъответствие на надписите за вида, наименованието и категорията на туристическите обекти с посочените в удостоверението, което въвежда в заблуждение туристите. В някои заведения инспекторите са установили лист и карт-менюта с липсващи цени или грамажи или пък цените на предлагания асортимент са били обявени цени в евро.

Издадени са общо 12 заповеди за налагане на принудителната мярка „временно затваряне на туристически обект” и предстои издаването на още 13 за предоставяне на туристическа услуга в некатегоризиран обект или без открита процедура по категоризиране.

От КЗП извършват и проверки на спиртните напитки, предлагани в заведенията с нощен режим на работа и хотелите с ол-инклузив пакети. Представители на комисията са взели проби от няколко вида алкохол, като предстои излизането на резултатите от изпитването им в специализирана лаборатория.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чантаджии икономика не правят, без икономика за какво са ни тези чантаджи
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА! ВИЕ БИИТЕ БАРАБАНА КАЖЕТЕ ГО ПО МУТРЕНСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ ПИШЕТЕ ГО И ВЪВ ВСТНИЦИТЕ ЗА ДА ГИ ПРЕДУПРЕДИТЕ. ЕГАТИ ***. ТА ВИЕ ИМ КАЗВАТЕ ПАЗЕТЕ СЕ БЕ. НЕ ТРЯБВАШЕ ЛИ ПРОВЕРКИТЕ ДА СА ИЗНЕНАДВАЩИ???
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера още и ми се струва,че е против всякаква пазарна икономика съществуването на чейнж бюра! Курса в банките е същия,а за сигурността при сделката да не говорим!