Валутният борд у нас навърши пълнолетие

Вероятно ще действа до членството ни в еврозоната
Обновена: 1 юли 2015 10:57 | 1 юли 2015 10:33,
40
Валутният борд у нас навърши пълнолетие
Снимка: архив, БулФото

На днешния 1 юли се навършват 18 години от въвеждането на валутния борд у нас. По всичко личи, че системата на паричен съвет, както още е известен режимът, ще остане до присъединяването на България към еврозоната. Така страната ще се превърне в една от малкото по света с толкова дълго действие на валутния борд.

Главна причина за въвеждането на валутния борд у нас бе пълната загуба на доверие в паричните власти относно способността им да поддържат ценова стабилност и оттам – лихвените проценти и валутния курс. Валутният борд е въведен на 1 юли 1997 г., след като се отменя старият и се приема нов Закон за Българската народна банка (ЗБНБ). Чрез промените се изменя вътрешната структура на централната банка, за да може тя да работи като паричен съвет.

За целта бе създадено управление „Емисионно“, което фактически е паричният съвет у нас. В БНБ бяха обособени още две управления – „Банково“, което отговаря за платежните услуги и системи, и „Банков надзор“, чиято роля е да осъществява надзор и контрол над кредитните институции.

Принципи на валутния борд

Валутният борд има три основни принципа, които са свързани помежду си. Първият е, че фиксира курса на националната валута към голяма световна (резервна) валута или кошница от валути. В случая с българския лев – през 1997 г. той бива привързан към германската марка при ниво от 1 000 лв. за 1 марка. След деноминацията на лева от 5 юли 1999 г., осъществена заради високата инфлация в страната, обменният курс се фиксира на ниво от 1 лв. за 1 германска марка, а с въвеждането на еврото през 1999 г. резервната валута, към която е прикачен левът, става еврото. Курсът и до днес е фиксиран при 1,95583 лв. за едно евро.

Вторият принцип на валутния борд е пълната конвертируемост на паричната база, съставена от наличните пари в обращение (банкнотите и монетите) и резервите на банките при централната банка.

Третият принцип е, че режимът осигурява 100% покритие на паричната база с резервна валута. Това, погледнато от друга страна, означава, че валутният борд може да създава (емитира) национални пари (левове) само когато купува резервна валута (евро).

Счита се, че това е една от причините валутният борд да отнема паричния суверенитет на страната, т.е. централната банка да не може да провежда парична политика по своя преценка, например, чрез определяне на основния лихвен процент и промяна на валутния курс. Това е така, тъй като в условията на борд паричното предлагане зависи вече единствено от промените във валутните резерви. Освен това централната банка в лицето на БНБ не може да кредитира държавата. Допуска се кредитирането на търговски банки при ограничени условия, определени с Наредба № 6 на БНБ за кредитиране на банки в левове срещу обезпечение, при опасност от остра ликвидна криза в системата.

Предимства

Валутният борд се въвежда в държави, където дотогава не е имало централна банка, или в страни, където има тотална загуба на доверие в способността на централната банка да устои на натиска на правителството за финансиране на прекомерни бюджетни дефицити, например, или пък е възникнала остра икономическа и финансова нестабилност, характеризиращи се с висока инфлация и силна обезценка на местната валута.

Паричният съвет съдейства за установяване на макроикономическа дисциплина. Ето защо се приема, че режимът осигурява финансова стабилност, вдъхва доверие към политиката на централната банка и правителството и осигурява прозрачност на действията им. Прозрачност на борда и това, че се ползва с високо доверие поради наличието на правила, които лесно могат да се следят, са едни от най-важните му предимства.

Недостатъци

Един от големите недостатъци на валутния борд, който се посочва в литературата по банково дело и международни финанси, е фактът, че държавата губи инструментите на паричната политика, чрез които да се смекчат евентуалните финансови шокове за икономиката, идващи отвън. Податливостта на външни шокове може да отслаби притока на капитали от чужбина.

Друг недостатък е, че той не играе ролята на кредитор от последна инстанция, каквато е типичната централна банка, което излага банковата система на известен риск, например при банкова паника.

Освен това, ако се формират очаквания, че валутният борд може да бъде изоставен и националната валута може да се обезцени, ще започне превръщане на местна валута в международни резерви. Очакването за девалвация може да създаде натиск върху банковата система, изразяващ се в масирано теглене на депозити в местна валута и превръщането им в международната резервна валута, към която е привързана националната.

Подобни опасения изникват при наличието на банкова паника и макар и минимални се наблюдаваха при ситуацията с Корпоративна търговска банка през лятото на 2014 г. Подобно развитие изисква по-добро управление на ликвидността на банките. В резултат на случилото се миналата година търговските банки увеличиха рязко своята ликвидност, като коефициентът на ликвидни активи за пръв път прехвърли ниво от 30%. Подобен проблем обаче не е специфичен само за валутния борд.

Покритие на валутния борд

Към края на май 2015 г. покритието на валутния борд е 176,1%, разкриват актуалните данни на БНБ. Това означава, че международните валутни резерви покриват точно 176,1% от паричната база. Информация за международните валутни резерви дава сумата на активите на управление „Емисионно“ на БНБ, което отговаря за поддържането на валутния борд.

Статиите, които попадат в активната страна на баланса, са парични средства и предоставени депозити в чужда валута, монетарното злато и други инструменти в монетарно злато, както и инвестициите на БНБ в ценни книжа.

От своя страна, паричната база, намираща се в пасива на управление „Емисионно“, представлява всички банкноти и монети в обращение, емитирани от БНБ, както и резервите на търговските банки при централната банка.

Към пасивите се причисляват още депозитите на правителството и други държавни институции и депозитът на управление „Банково“, с което фактически се изравнява сумата на актива, съгласно устройството на валутния борд.

Кой отговаря за валутния борд четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
ХАХУВ преди 8 години
ХА ХА ХА ХА ВСИЧКО БЕШЕ ЛЪЖА,,ЛЪЖА САМО НЯКОИ ДА СТАНАТ БОГАТИ,ДА ОКРАДАТ НАРОДНОТО ПОСТРОЕНО ГОДИНИ,ДА НИ ДЪРЖАТ В РЪЦЕТЕ СИ И ДА ВИКАТ БРАВО БОЙКО,БРАВО СТАНИШКО ИТ Н.ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ БВП 88 Г.ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ КАКВИ ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ ИМАХМЕ,КАКВО ПРОИЗВЕЖДАХМЕ ЗА ЕДНА ГОДИНА,КАКВА ПЕЧАЛБА ИМАХМЕ,СРАВНЕТЕ ГО СЪС СЕГА БРЕ УМНИЦИ,25 ГОДИНИ ТАЙНИ Н ИМЕТО НА ЗАПАДА,КЪДЕ Е НАШИЯ ЦИПРАС.ДУПЕДАВЦИ.
31
0
 
0
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
До БГБЕЗУСЛОВНО СИ ПРАВ НО ТЪПИЯТ НАРОД НЕ ВДЯВА!
30
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 8 години
НЕ СЪМ ИКОНОМИСТ,НИТО БАНКЕР,НО ДОРИ ДА МЕ ОБЕСЯТ ЗНАМ,ЧЕ УМИЛЕНО НИ СЪСИПАХА,ДЕСЕТ ПЪТИ ПО МАЛКО ПРОИЗВЕЖДАМЕ,ДЕСЕТ ПЪТИ ПО МАЛКО ПОЛУЧАВАМЕ ПРОЦЕНТНО ОТ БАЙ ТОШО,ДЕСЕТ ПЪТИ НИ ПРИВАТИЗИРАХА ЗА ДА НИ ИМАТ ПОД РЪКА,НА МЛАДИТЕ ЩЕ КАЖА НЕ СМЕ БИЛИ БОГАТИ,НО ЖИВЕЕХМЕ СИГУРНО,СЪС САМОЧУСТВИЕ,НЕСМЕ БИЛИГЛАДНИНАПРОТИВ,НЕ СМЕ ЯЛИ ТАКИВА ГЛУПОСТИ ПРОИЗВЕДЕНИ ОТ НИЩО.ДОРИ ПОСТРОИХМЕ ДЕСЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕТ СЕГА.89 Г.ОЛЕГИ СЪПОСТАВИХМЕ КАКВО МОЖЕ ДА СИ КУПИХ СЪОБРАЗНО БОРСИТЕ НА ЗАПАД СПОРЕД НАШИЯ КУРС,А СЕГА.
29
0
 
2
 
! Отговори
Финансов специалист преди 8 години
Тръгне ли втора банка да пада и борда и с тия раздадените несъбираеми кредити 60 млд.лв депозити ще стане мазало тук.Да кажа ли коя ще е втората банка или сами ще се сетите с този празен гаранционен фонд.КОЙ ли ще ви гарантира парите ,60млд лв ***.Държите парипри престъпни банкери които ви лъжат с 1 % депозит и 30 % кредити за тоя риска да офалират на всяка втора минута.Идете в всеки клон на банка и питайте на майтап дали имат 5000 $ да купите.Подстригване тип Кипър Гърция предстои и тук
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 28Да обвиняваш китай и индия за унищожената ни икономика е меко казано глупаво.
27
2
 
6
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
НЕ ЗНАЯ ЧИЯ ПОРЪЧКА Е ТАЯ МАНИПОЛАТИВНА СТАТИЯ,НО СЪС СИГУРНОСТ ЗНАМ ЧЕ ВАЛУТНИЯТ БОРД Е ОАГЪБЕН ЗА БЪЛГАРИТЕ.М.В.Ф. ДИКТУВА СЪСИПВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ.БИХ ПОПИТАЛ СЛЕДНОТО ,ВИЕ ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА М.В.Ф. КАЖЕТЕ КЪДЕ СА ДЕСЕТКИТЕ КОМБИНАТИ,СТОТИЦИТЕ ЗАВОДИ ,ХИЛЯДИТЕ ФАБРИКИ И ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИТЕ МАЛКИ ПРЕДПРИЯТИЯ КОИТО ИМАШЕ БЪЛГАРИЯ ДО 1988Г.?
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
hahaha palnite gushite da.na amerikanskite evrei....a naroda da go ***.....
25
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е та той борда ако падне,те тогава че видите,как ще бачкате за една коричка хляб и 2-3 кисели млека :)) с 2 думи ще лъсне голият ни *** !
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ТЯХ...ЩОТО ПОСОЧЕНИТЕ НЕДОСТАТЪЦИ НЕ СА НИКАКВИ НЕДОСТАТЪЦИ А Е ОСНОВНАТА ИМ ПЛАТФОРМА КОЯТО НЕ ПОЗВОЛЯВА НА ДАДЕНА ДЪРЖАВА САМА ДА СИ НАМЕРИ АЛТЕРНАТИВНИЯ ИЗХОД. НА КОЙТО НЕ МУ Е ЯСНО ЩЕ КАЖА ОБРАЗНО-КОГАТО ТИ СТИСКАТ ВРАТА ТИ НЕ МОЖЕШ ДА ГОВОРИШ НО МОЖЕШ ДА ИЗПУСКАШ ГАЗОВЕ.АКО МОЖЕШ ДА ДИШАШ НОРМАЛНО ТО САМ ЩЕ РЕШИШ КАК И КЪДЕ ДА ГИ ИЗПУСКАШ
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бордът е превантивна мярка, но така не можем да продължаваме вечно. Все някога трябва да се разкара и държавата да поеме контрол.
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 27 от 25:Каква ти е алтернативата - при всяка политическа криза да има хиперинфлацияот 1000% и заплатите да бъдат по $5 на месец.Не, благодаря. Алтернативата, която предлагаш е на всеки 4 години да се чистятборчовете с изкуствени хиперинфлации.Икономическото положение в България е поради прогреса на Китай и Индия.Отворете си очите.
21
10
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Когато въвеждаха Валутния борд лъжеха народа, че той ще донесе стабилност.Да, донесе стабилност ! Стабилност на бедността и мизерията !
20
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
валутния борд е 1 робство и нищо друго, а самата еврозона е 1 вид друго робство масонско талмудическо /.ТАКА ЧЕ ДО 25-ТИ АНОНИМЕН ВИЖ НАПРАВИ СИ СПРАВКА В КОЛКО ДЪРЖАВИ СЛЕД ВЪВЕЖДАНЕТО НА ВАЛУТЕН БОРД СА СТИГНАЛИ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА БУКВАЛНО ОТ МИЗЕРИЯ И БЕДНОТИЯ И НАКРАЯ С РЕВОЛЮЦИИ РАЗБИРАЙ БУКВАЛНО С РИТНИЦИ И БУХАЛКИ НАРОДА ГИ ГОНИ ТИЯ ПИЯВИЦИ СВЕТОВНАТА БАНКА И МВФ ИНАК ПО ДР. НАЧИН ТЕ НЕ СИ ТРЪГВАТ.И ТИ ОТ УБИЕЦ МИЛОСТ НЕ МОЖЕШ ДА ЧАКАШ ТАКА Е И СЛУЧАЯ С ГЪРЦИЯ.ТЯХНИТЕ ОКОВИ СА Т.НАР.РЕФОР
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В ЕДНО СЕМЕЙСТВО В КОЕТО НИКОЙ НЕМОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА ФИНАСИТЕ МУ А СЕ ХАРЧИ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО БЕЗ ДА СЕ ПРАВИ СМЕТКА СЕ ПОСТАВЯ ЧОВЕК КОЙТО ДА ГИ УПРАВЛЯВА. Е КАЖЕТЕ МИ ВИЕ ИСКАТЕ ЛИ ВЪВ ВАШЕТО СЕМЕЙСТВО ДА ДОЙДЕ ЧОВЕК КОЙТО ДА ВИ УПРАВЛЯВА ПАРИТЕ КОИТО ИЗКАРВАТА С ТРУД? ТОВА Е В МОМЕНТО ВАЛУТНИЯТ БОРД С КОЙТО СЕ ПРОСЛАВИХМЕ ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ.
18
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е малка държава и много лесно може да се дестабилизирафинансовата система на страната. Това стана 1996-1997 когато хората взели големи заеми и гадняри като Сорос играха за девалвиране на лева.Така техните дългове станаха 1000 пъти по-малки, а най-апетитните българскизаводи бяха закупени на безценица. И всичко стана на гърба на народа.Валутния борд е една застраховка срещу втора подобна мръсотия, ако стане втора хиперинфлация това буквално ще е края на България
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В полша няма борд еврото е около 4,5злоти цените са като принас работим в германия с поляци изкарваме по три бона той има повече пари за харчене в полша и така им се върти икономиката много подобре от нашта то всъшност то реална икономика у нас почти липсва
16
2
 
0
 
! Отговори
odessa преди 8 години
po lesno e da si sednechs na zadnika vyv po dobri dni. posle da ne chakachs milostinia.
15
3
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До ИСТОРИКвсъщност е кан Телериг
14
2
 
11
 
! Отговори
BG преди 8 години
До Анонимен 18Значи от всеки според способностите и на всеки според потребностите?! Квалифицираните, способни и кадърни хора да бачкат до откат, а другите да им изсмукват доходите. При този вариант предполагате ли, че първите ще останат в България да дърпат каруцата, докато вторите се возят в нея?! Произвеждам продукт, който се продава в цял свят, но ми плащат в левове. При промяна на курса изведнъж ще започна да получавам поне наполовина по-малко за труда си. Защо тогава да оставам в ***
13
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕТО ВИ ЕДНО ПРОСТО ОБЯСНЕНИЕ ЗА ВАЛУТНИЯТ БОРД ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕ СА НАЯСНО. В КЪЩИ ИМАТЕ 5 РАБОТЕЩИ. ОБАЧЕ ЕДИН ИЛИ ДВАМА ОТ ТЯХ СВЪРШВАТ ПАРИТЕ КОИТО СА ИЗКАРАЛИ ПО РАНО ОТ ДРУГИТЕ. НО ТЕЗИ КОИТО ВСЕ ОЩЕ ИМАТ ПАРИ НЯМАТ ПРАВО ДА ИМ ДАВАТ НАЗАЕМ ЗА ДА ИСКАРАТ ДО ЗАПЛАТА. ИЛИ ПО ТОЧНО КАЗАНО ОСТАВЯТЕ ГИ ДА УМРЪТ ОТ ГЛАД. ЕТО ТОВА Е ВАЛУТЕН БОРДО ПО ХАМЕРИКАНСКИ И ***.