Да довършим магистралния пръстен, зове Павлова

До 2020 г. в по-малки пътища ще бъдат инвестирани 280 млн. лв.
2 юли 2015 22:09,
52
Да довършим магистралния пръстен, зове Павлова
Лиляна Павлова. Снимка: БТА, архив

Трябва да се положат усилия и да се довърши магистралният пръстен на България, за да се „качи“ тежкият трафик на магистралите, за да могат да се освободят по-малките пътища. Това коментира регионалният министър Лиляна Павлова по време на дискусия от кампанията „Да! На българската икономика“, пишат от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Според регионалния министър страната ни трябва да се възползва и от уникалната възможност, че през нашата територия преминават 5 от общо 10-те трансевропейски коридора.

До 2020 година в по-малки пътища ще бъдат инвестирани 280 млн. лева по ОП „Региони в растеж“. В изтеклия програмен период в рехабилитация и строителство на пътища от по-нисък от магистралите клас са инвестирани 500 млн. лв. „От 20 хил. километра републиканска пътна мрежа почти 11 хил. километра е третокласната пътна мрежа и тя има нужда от инвестиции“, посочи още Павлова.

Три са възможностите за инвестиции в пътната инфраструктура – публично-частни партньорства, които досега не са широко прилагани в България, по плана „Юнкер“ и чрез национален фонд за пътна инфраструктура. „Даваме си сметка, че този програмен период е последният, в който ЕС отделя средства за изграждане на пътна инфраструктура“, допълни още Павлова.

Тя допълни, че по плана „Юнкер“ България е кандидатствала с проекти за 3,5 млрд. лева.

По време на дискусията тя уточни още, че правителството работи съвместно със Световната банка за намиране на най-подходящия модел за въвеждане на по-справедлива система за заплащане при ползване на пътищата. На този етап се обмисля възможността винетките да се запазят за леките автомобили, но ще бъдат в електронен вариант.

Превозните средства над 3,5 тона, които рушат повече пътища, ще плащат тол такса – за изминато разстояние, а не за време.

Продължава работата и по реформирането на ВиК сектора, коментира Павлова. Вече са изготвени 51 регионални плана за ВиК и предстои разработването на 16 прединвестиционни проучвания. Тя припомни, че вече стартира строителството на яз. Пловдивци, проектира се доизграждането на яз. Нейковци, а строителството на яз. Луда Яна и рехабилитацията на яз. Студена ще стартират след избора на изпълнители, процедурите за които в момента са в ход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
бай Тошо преди 8 години
Това внуче на активни борци много умно бе.Чистия въздух,кладенчовата вода,дъбовата гора и краденото сирене от мандрата винаги ще дават резултат.
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA DOVARSHIM BALGARIA--MOTOTO NA GERB.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо пак не се сещат за "Хемус", явно Северна България е обречена на бавно и мъчително унищожение
43
0
 
5
 
! Отговори
По- малък преди 8 години
И деца ли ще им направите ?
42
5
 
3
 
! Отговори
атом преди 8 години
Турция - ислям, Гърция - фалира ,Бургас - Люлин 1-10 ей към там водят магистралите ,реален коридор няма - Турция и Гърция - Румъния - Украйна -Русия , Турция и Гърция - Европа ,направих ме си софианци магистрали да ходим на море
41
1
 
3
 
! Отговори
До социолог преди 8 години
Колко ти е тарифата за днес?
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ах как само държи микрофона!
39
3
 
16
 
! Отговори
бай Тошо преди 8 години
Това внуче на активни борци много умно бе.Чистия въздух,кладенчовата вода,дъбовата гора и краденото сирене от мандара винаги ще дават резелтат.
38
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евалла Лиле. Кога ще теглим нов заем и колко милиарда ще е ?
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Негоден материал кат българина лесно го обработват
36
3
 
7
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Защо някои си мисли це са вдигнали пенсийте и намалили топлото етака зомбират хората
35
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бивш член на БСППенсиите се променят благодарения на Орешарски, а не на Борисов. Причината - възстановиха швейцарското правило, по което всяка година се преизчисляват. Любимците ти от ГЕРБ премахнаха това правило и конкретно в случая нямат заслуга, освен, че са успели да сметнат, както се полага.
34
1
 
3
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Защо някои си мисли це са вдигнали пенсийте и намалили топлото етака зомбират хората
33
2
 
4
 
! Отговори
за протокола преди 8 години
До Бивш член на БСПНяма полу бременна,та така и с теб другарю "бивш",главата ти е бетонирана.
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До социологБългария се развива, макар и с малки крачки, ВЪПРЕКИ ГЕРБ. България е малка страна и приоритет трябва да са първокласните и второкласни пътища, не магистралите! А и като сложат будки и почнат да събират отделно такси (по думите на същата тази ***), трафикът няма да бъде разтоварен съществено. Магистралите са важни за маймуните с прескъпи колици.
31
11
 
3
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 8 години
Другарю червен *** защо не коментираш , че от 1 юли се повишиха пенсиите и заплатите , а се намалиха цените на парното и топлата вода в цяла България. Миналата година твоя любимец Станишев-Орешарски повиши пенсиите с мижавите 4.50 лв. и опищяхте форумите колко се грижел за хората .
30
4
 
11
 
! Отговори
водач на ТИР преди 8 години
Как ще го разтовариш с пръстен бе моме закръглена,потока от тежки камиони не се върти в кръг,а върви към границите.Точно там са тапите.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано да е качествено! Защото много правите ама нещо не е както трябва
28
7
 
5
 
! Отговори
социолог преди 8 години
Малии..и...и...и червения *** се пука по шевовете от злоба и завист. Колкото и да псуваш и обиждаш като каруцарин България се развива и върви все по добре благодарение на ГЕРБ и Борисов.Направиха се магистрали , пътища , пречиствателни станции ,метро и много други хубави неща , които се виждат . Твоите ментори БКП-БСП нищо не са направили , а само крадяха и затова в момента имат 7-8 % подкрепа , а ГЕРБ 40 % . Даже и червен кольо не може да ви измисли повече .Така , че БКП-БСП изтече в канала .
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дебелата Берта, Картофената принцеса, Рапона имена на крадците на "съвременна" България. Ще се краде защото избори вече не се печелят а купуват. Рапона прибира кинтите от вско с помощта на тези две кранти. А Картофка направо разби София с много ремонти по едно и също време. Кой сложи тази *** за кмет? Не може даскалица по Руски език да експериментира с 2 милиона!!!