Русе - перлата на Дунава, видя Павлова

Министърът откри обновената централна градска част
23
Русе - перлата на Дунава, видя Павлова
Снимка: БТА

Регионалният министър Лиляна Павлова откри обновената централна градска част на Русе.

Виждам Русе преобразен и разцъфнал. Освен духа, който притежава, градът вече върна своя блясък на перлата на Дунава, каза Павлова.

Благоустроеният с 5,4 млн. лева по европроект стар градски център на Русе е в участъка между площадите "Свобода" и "Батенберг".

Със спечелената сума са изградени два сухи фонтана с художествено осветление на площадите "Хан Кубрат" и "Елиас Канети", статуя на уличен музикант, както и система за озвучаване. Извършена е пълна рехабилитация на водното съоръжение, намиращо се пред сградата на Русенския музей, предаде БТА.

Изградена е нова настилка по централната пешеходна улица "Александровска", а градинките на пл. "Батенберг" са изцяло обновени с нова растителност, която се поддържа с автоматична поливна система. Монтирана е и система за видеонаблюдение, като 25 камери следят за евентуални вандалски прояви.

"Искам да поздравя кмета и неговия екип за усилията, които положиха. Само с подкрепата, която предоставихме - по програмата за регионално развитие, Русе осъществява проекти за 67 млн. лева, което е огромна инвестиция", каза Павлова.

Кметът Пламен Стоилов обясни, че осъществяването на проекта е било възможно заради пълната подкрепа на правителството и на министерството.

"Проектът беше труден. Спомнете си преди четири години какво представляваше това място, но днес имаме един прекрасен площад, една красива централна градска улица и най-хубавото е, че оценката на хората е изключително висока", каза Стоилов.

По отношение на няколко стари сгради по централната улица "Александровска", които се рушат и загрозяват облика, тъй като собствениците им не ги поддържат, Павлова коментира, че общината и държавата имат право да издават предписания, за ремонтиране на фасадата, която да бъде безопасна и да има добър облик.

Ако това не се направи, местната управа има право, като кметът на Русе е предприел тази инициатива, да укрепи сградата и да я обезопаси, след което сметката да се предяви на собствениците, които да я платят.

Павлова каза още, че това може да стане и в рамките на новата оперативна програма 2014-2020 година - "в частта, която касае енергийната ефективност и подобряване на сградите - и за публичните, и за частните сгради, включително и за сгради-паметници на културата".

"Това обаче трябва да стане и със съгласието и желанието на собствениците. Така имаме възможност да реновираме тези здания и с европейско финансиране", обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 години
До траминер, по правилното заглавие е,Русе видя перлата на герб манекен-павлова.
13
0
 
1
 
! Отговори
Перхидролено човече преди 8 години
До Анонимен 12Че те Румънските градове са по-красиви от българските. Те русенци на това се надяват-да го слеят с Букурещ, че да не зависят от София. Ако не бяха румънците от Букурещ, Русе щеше да види строителство на 6 мола, единият от които е втори по големина в страната през крив макарон. Дефакто само таксата за Дунав мост спира русенци да ходят на работа в Букурещ.
12
0
 
1
 
! Отговори
траминер преди 8 години
на мутрата любимата санирана метреса с европейски пари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
брей бъка от гробджии
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и тая да си ходи да се не види повече
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Павлова само лентички реже от Борисов се уче
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RUSE -RUMANSKI GRAD-GRAD NA SPEKULATA.
7
1
 
3
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Хубави хора, брей. Цветенца, плочки и балончета. Какво лошо?Много хубаво щом са пооправили центъра на Русе. Дано се запази така. Пожелавам-1. Да не се тъпчат цветята само защото така сме си свикнали- на грозно.2. Да не се плюят дъвки по плочките и да не се цапат с каквото ни падне- защото сме си свикнали да живеем като ***.3. Да не се чупи и руши всичко- сащото сме възпитани не да създаваме, а да рушим.Пожелавам на всички да се радват на направеното и да го ценят и обичат.
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ега ти простотията. Перла. По документи Русе е 140 000 човека, а реално по данни от кметството около 90 000. Той е най-големия загиващ град в страната. В него няма фирма с по-вече от 300 служители и най-големия работодател е русенския университет. Стотици пъти /без преувеличение/ съм ставал свидетел как преминаващи транзит през страната чужденци или идващи в Русе хора от южна България само пътувайки констатират бедността на района.
5
5
 
4
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Под перла да се разбира най-перленото населено място в отсечката Ново Село - Силистра
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много се е подкъсила шишката. Нещо секси го раздава. Не прилича много за министърка, ама и тя не е точно това де. По-скоро менте, като шефчето си.
3
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пази боже сляпо да прогледа.... Лилянке-партизанке, вземи се разходи до Виена - хем по пътя ще видиш що е магистрала, хем ще видиш и поне 2-3 града по Дунав дето и срещу тях да бягаме не можем да ги стигнем (с вашето управление)
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха, ще умра от смях ...
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виена и Будапеща отвяват по всички показатели Русе, ама карай... перла е...