Биеш се в училище, влизаш в черен списък

Предвиждат регистър в школата, в който да се записват проявите на насилие
Обновена: 4 юли 2015 12:30 | 4 юли 2015 10:43, Веселина Йорданова
42
Биеш се в училище, влизаш в черен списък
Снимка: архив, БулФото

Агресивните ученици влизат в черен списък. Това предвижда нова заповед на просветното министерство, според която училищата трябва да създадат регистър, в който да се отразяват проявите на насилие.

През последните години интернет е залят от любителски клипове, в които тийнейджъри упражняват сила върху свои съученици.

Предвижда се от новата учебна година всяко училище да има регистър. В него ще се документират случаите на насилие, участниците в спречкването, а също така и реакцията на педагозите, съобщи Нова телевизия.

За родителите е важно училищните власти не само да потушат напрежението, но и да предотвратят следващи изблици на насилие.

„Най-вече да се види от каква квалификация имат нужда учителите, за да се справят с подобни случаи и с този регистър училишето може да идентифицира нуждата от определен вид квалификация”, казва Цвета Брестничка от Асоциация „Родители”.

Училищните психолози се опасяват, че  регистрацията на агресивни прояви, зад които стоят имената на деца, е нож с две остриета.                  

„Това петно остава, този регистър щом го има, това е както да речем в полицията. Сбъркал си, хванали са те и имаш досие и това си остава, независимо колко си добър и колко успехи имаш. Не мисля, че трябва да има такива черни списъци, защото те ще ни попречат на развитието в бъдеще”, смята Вержиния Трайкова, педагогически съветник и психолог.

Учениците не вярват, че така ще се ограничат проявите на насилие, било то физическо или вербално.                              

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: МОНагресия в училище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
първо основно курви преди 6 месеца
зависи. племенника го бият и тормозят всеки ден. психоложката вика че това не е проблем.
29
1
 
0
 
! Отговори
кака мара преди 8 години
идеята е супер!трябва да има такъв регистър и за родителите-налиташ на бой на учителя-спират ти детски,помощи и всякакви такива,гледаш си отрочето вкъщи,водиш го на изпити и ако се провали,лишават родителя от родителски права,а детето го взема държавата....
28
1
 
0
 
! Отговори
ohi muhi преди 8 години
:)))uchitelite i direktorite da sa karatisti s cherni kolani :))))) da rabotiat s usmivka za 5 pari kata den :))))) vakanciite bashka :)))))
27
0
 
12
 
! Отговори
Natural born killers преди 8 години
Тая Вержиния Трайкова неква ненормална е нали?Ония маймуни се разкарват с ножове боксове а това за което мечтаят е да станат гангстери тип южноамериканска фавела тая обяснява как ще се травмират психически защото щели да ги сложат в списък.Трябвало е като ученичка редовно да и разбиват джуките да я бомбят за пари дрехи или нещо друго та да се научи за какво става въпрос. Човек "сбърква" вместо 2 лъжици захар да си сложи 3 или да забрави да си плати телефона.А онези са си престъпници от деца.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Биеш се извън училище - получаваш черен колан!
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се изключват и ако искат да завършват като частни ученици. Мама и тати като не могат да си възпитат келешчето както трябва, ще плащат. Лошото е че в момента системата е такава и точно такива *** успяват в живота. Но за това образование не им трябва.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бОЙ ПО КАСКИТЕ!
23
1
 
12
 
! Отговори
Втрещен преди 8 години
Списък няма да помогне!Агресивните да се изключват от училище и да се обучават като ученици в самостоятелна форма.Интересен факт е, че дума не се споменава за пушенето като нарушение от учениците.
22
1
 
6
 
! Отговори
Попов преди 8 години
Списъкът трябва да е един единствен, пазен централизирано в МОН, с ЕГН, за да може да е независим от училището на ученика, а когато ученик се мести в друго училище, така ще може да се провери какво да се очаква от него.Всъщност идеята може да се обобщи - обща, централизирана база на характеристиките (досиетата) на учениците. От тук и общата проследимост на заетостта на училищата, ресурсите, бюджетите и т.н. Така ще се намали общата бумащина в училищата.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те си правят и снимат "Истински истории" и собствен "Биг Брадър". Така учат от телевизията. Преподавателите им са Иван и Андрей, Дядо Слави, Зуека и Муека и Рачко, Съдебен спор. Хората пари направиха със снимане.
20
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
продължение Финландия е държавата с една от най-модерните и доказали се образователни системи, идеята сега е да се премахнат предметите, а образованието да се изучава чрез явления....къде сме ние. Искаме още да слагаме децата на чина, да мълчат, да се шамарят при нужда и парадоксално е, че в 12 кл., когато са на 18 г. т.е. вече са самостоятелни хора, да ходят родителите им на родителска среща....това е не просто абсурдно...а не знам как да го нарека. Все едно баща ми да дойде на раб. ми място.
19
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В 21 век сме. Не е нормално децата за бъдат "заковани" на чина 40 мин., сякаш сме 18 век, обр. процес чрез игри, въобще чрез движение в Бг са табу. Децата все още получават забележка, че се въртят в час, няма нищо по естествено да се обърнеш, когато някои ти говори, подреждането в полукръг на чиновете е непознато, а по света се прилага от повече от 100 г. Подтискането на децата, липсата на креативни форми на преподаване, водят до агресия и насилие. С бой и методи от преди 40 г.,няма да стане.
18
3
 
24
 
! Отговори
Батман преди 8 години
За мен лично трябва да се върне метода учителите да могат да бият учениците...Аз на времето не можехме да кажем гък по време на час, а пак сега нямам думи..
17
2
 
6
 
! Отговори
gost преди 8 години
интересно мие родителите кааде са питам аз да не стане като тоя вид родители дето са в от 8 сутринта заседнали на бира та питам аз и трагнали да коментират кои кои е в кафетата коментирам това ми писна от такива дето са в един малак град на какво сам попаднал ли мна такива дето сам ги мислел за хора знаеики ги от деца явно сам се обаркал та те станаха и женени такива и затова го коментирам не си гледа работата като родител но в кафето е зел да дава акал кои кое и какав е
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Потенциални кандидати за Гуантанамо от първи клас. Да живее свободата! Ликувай, българино!
15
2
 
18
 
! Отговори
дюнера преди 8 години
Поведението на децата по училищата е огледален образ на поведението на самия народ, на самите възрастни. Правят това, което виждат в обкръжението си, а то е безредие, шуробаджанащина, мошеничество, лицемерие, чалгария.. Единствения начин е домашното възпитание още в ранна възраст. Но съм останал с впечатлението, че много родители не се захващат и не обръщат достатъчно внимание на децата си. Не им се обяснява, а трябва. Проблема идва още от семейството и от ценностите в тази загубена държава.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това едва ли ще важи за тези които, не са стъпвали в училището, но нямат нито едно отсъствие.
13
0
 
5
 
! Отговори
Буаааахахахаа преди 8 години
Не е проблем ако се биеш , въпросът е да не биеш някой друг
12
0
 
8
 
! Отговори
произвол преди 8 години
А как да се защитиш, ако те впишат в този списък без да си виновен? Не подлежи на обжалване пред никой-гаранция за произвол
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На българина докато не му бръкнеш в джоба,мерки не взима.Глоби за всяка проява на насилие от страна на отрочето.Система за събирането им-няма социално слаб съм или ако искам ще платя.Който няма пари-общественополезен труд със синковеца му,който има-ще плаща (колкото повече бави,толкова повече сумата се покачва).Чудно дали Цвета Брестничка е влизала в училище,откакто го е завършила и дали организацията й е обсъдила мерките,които предлага,с учители.