670 000 тона храна отиват на сметището всяка година

Същевременно 53,5% от българите не се хранят пълноценно
5 юли 2015 10:21,
28
670 000 тона храна отиват на сметището всяка година

Около 670 000 тона храна годишно отиват на боклука, показват данни на Българската хранителна банка (БХБ), пише вестник "Труд".

От БХБ са изчислили, че това се равнява на 2,2 милиарда порции, ако се приеме, че всяка порция е около 300 грама.

Изчисленията показват още, че всеки месец през екарисажите минават близо 55 800 тона продукти.

Според БХБ в същото време 53,5% от българите не се хранят пълноценно. Това означава, че около 3,89 милиона души не могат да си позволят да си купуват достатъчно често месо, риба и плодове.

Производителите и търговците обаче предпочитат да изхвърлят храните, вместо да ги дарят на хранителните банки. Таксите за екарисажа са около 4-5% върху стойността на продуктите, а при дарение трябва да се плати на държавата 20% ДДС, обясни пред "Труд” Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ.

Такива са и сметките на шефа на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той пресметна, че ако годишно се изхвърлят 400 000 тона храни, при дарение производителите и търговците ще трябва да платят близо 320 млн. лв. ДДС. За същото количество продукти разходите за екарисаж възлизат на 120 млн. лв.

От финансовото министерство посочват обаче, че засега не се обмисля въвеждането на данъчно облекчение при дарение на храни. Целта е да не се създават възможности за данъчни измами. Оттам посочват още, че в европейското законодателство за ДДС не се предвиждат облекчения за доставки към хранителни банки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема със здравословното хранене при нас е основно в това, че предлаганите по магазините продукти са с ниско качество и им е останало само името, но не и съдържанието по рецепта.-----------------------аз искам да се храня здравословно но като нема пари ко да се праи , ям си продуктите с ниско качество на които е останало само името ...
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в какво състояние е изхвърлената храна- годно или негодно, защото има много голямо значение и това не се споменава в статистиката.
14
0
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 8 години
Много харесвам коментари като твоя! На пръв поглед той трябва да обиден, но ако човек си напъне мозъка за малко, ще осъзнае, че ти просто нямаш аргументи и единствено потвърждаваш простотията си.
13
1
 
1
 
! Отговори
8 преди 8 години
ХВЪРЛЯТ ХРАНА БЕДНИТЕ ХОРА,ЗАЩОТО ГИ Е СТРАХ НЯКОЙ ДА НЕ РАЗБЕРЕ,ЧЕ СА БЕДНИ!ХВЪРЛЯТ И ХОРАТА,КОИТО СА СЛУЧАЙНТО ЗАБОГАТЕЛИ,НО НЕ С ЧЕСТЕН ТРУД!
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който не работи не трябва да яде - българска народна поговорка. Който работи ако иска да се замеря с храна, това си е негова работа. И драги ми злобни мързеливи завистливци, не гледайте в паничката на другия, погледнете своята!
11
7
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 8 години
Отивай си на село, живей като първобитен, отглеждай и си приготвяй сам храната, откъсни се от цивилизацията и не ни занимавай с твоята простотия! Чувал ли си за пастьоризация? Вземи да провериш какво е това, въпреки че е много по-лесно да *** *** като теб, за да може да се мърмори за нещо. И никой не те кара да ядеш каквото и да е било.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Храна изхвърлят евреите и шабец гоите. Видял съм го на морето. Преситени, прехранени крадци. Децата им са възпитани на самодоволно безсрамие според Талмунда.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затова пък домовете за деца и стари хора са в окаяно състояние и откъм храна.Това етака понеже имаме едно суперинтелигентно правителство и социални служби
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма страшно, сега се каним да колонизираме Марс, че страшно се нуждае от демокрация!Ще имаме предостатъчно земя, в която да заравяме ***!
7
3
 
17
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Ако беше нормална държава, щяха да махнат ДДС-то върху тези храни които могат да се даряват и дори да има данъчни облекчения, за да се стимулират даренията. За съжаление тук винаги ще се намери някой *** да направи далавера това, за да си купи BMW и да се прави на голямото ***, докато хора в нужда гладуват!
6
1
 
7
 
! Отговори
С мисъл за народа преди 8 години
НС да влезе в законодателната си роля
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е в едно егоистично и нерационално общество. Да не говорим за храната която се изхвърля по хотелите, които предлагат "ол инклузив". Там е нещо страшно, направо е деградиращо. Ол инклузива би трябвало да се преосмисли. Човешкото око е ненаситно и се стига до безумия. Натрупва се храна, по масите, която не може да се изконсумира. Всеки вижда как се изхвърлят тонове храна само от един летен сезон. Но...
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Atakist!Ot nashi alchni magazineri, dosta hrani se hvarlqt no i se prodavat s istekal srok na godnost!Za takiva moshenici globata da ne se nakazva s pari a sas 100 kamshika po petite!
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ти яде, сега като съм почивка пия 2-3 изпотени добре бири след това към 4-5 часа замезя с парче месо и 2 чаши вино и съм ок.
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам, аз от малък съм научен, че храна не трабва да се изхвърля и почти не изхвърлям. като гледам мои приятели как примерно в тенджерата е останала една чиния манджа те я изхвърлят защото видиш ли ти не може да яде 2 пъти тази манджа в период на 3-4 дни. Нали затова си има хладилници, ама на...така е научен.
1
1
 
34
 
! Отговори
gaw преди 8 години
До АнонименНашите управници нямат нужда от пенсионери. Нямат нужда и от нас. Трябва им необразован електорат, който да се продава за две кебапчета и една бира. Такъв вече си отгледа, затова и не сме нужни. Пък и не забравяйте: лесно се управляла стадо, докарано до мислене само за насъщния...