Скочи ли токът за бизнеса – плащат го хората

2070 души гласуваха в анкетата на Dnes.bg
29
Скочи ли токът за бизнеса – плащат го хората
Снимка: Булфото, архив

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов, работодатели и синдикати заявиха, че са намерени резерви в енергетиката, за да може токът да не поскъпне нито за бита, нито за индустрията. Крайното решение обаче остава в ръцете на Комисията по енергийно и водно регулиране, чийто председател Иван Иванов обяви пред БНР, че до края на месеца ще обяви новите цени на тока.

Още по темата

“Не може мораториумът за цената на тока да продължи повече от месец, тъй като НЕК трупа ежедневно дълг от 1 до 2 млн. лв., а за месец това е близо 50 млн. лв", категоричен беше председателят на КЕВР.

В разгара на сложната дискусия, Dnes.bg реши да попита своите читатели: "Ще ви засегне ли поскъпването на тока за бизнеса?". В анкетата взеха участие над 2070 души.

До голяма степен очаквано, цели 68% от анкетираните са отговорили, че скокът на цената на тока за бизнеса ще засегне пряко и хората, като ще доведе до скок на цените на продукти и услуги.

Според други 7% пък новата цена на електроенергията за бизнеса може да доведе до намаляване на заплати и съкращения в определени сектори.

Едва 5% са оптимистите, според които новите цени на тока за индустрията няма да засегнат пряко населението. Други 12 на сто пък уточняват, че много повече ги вълнува цената на електроеренгията за дома, отколкото тази за бизнеса.

За 8% от участвалите в нашата анкета пък едно подобно увеличение до известна степен ще бъде справедливо, защото е логично бизнесът да поеме тази тежест в обществото, породена от цената на тока.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аааа Добро утро
21
0
 
4
 
! Отговори
Никос Казандзакис преди 8 години
Човек има нужда от малко лудост или никога няма да може да скъса въжето и да се освободи.
20
0
 
7
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
До ЕнергетикМного си прав. Те ни осигуряват на минималната заплата и ни лъжат, че така взимаме повече, вместо да ги даваме на държавата а така те крият данъци. Но държавата трябва да събере необходимите данъци и те пак от нас ги взимат. С тия данъци (нашите пари) плащат дълговете на държавата. Пак ние робите го теглим а БИЗНЕСА си взима яхта.
19
0
 
4
 
! Отговори
петър стоянчев преди 8 години
защо продължавате да си играете стърпението на хората българите колкото и да са кротки чак до страхливост има един момент когато са на ръба на на физическото оцеляване тогаваръководещото е първичният инстинкт овцата се превръща в свирепо животно итогава ставамного страшно за олигарсите и тъи наречените политици
18
0
 
2
 
! Отговори
еничар преди 8 години
Според мен е по добре да си вдигнеш с 50% оборотите на вибратора, да мирнеш малко...Гей
17
1
 
3
 
! Отговори
еничар преди 8 години
абе ти 19 що не ходиш да се гръмнеш, еничарино!?Ей такива като тебе *** прецакват държавата.Това е кофти, че точно такива българомразци са начело на държавата.Еййййй ще дойде видов ден....и то по-скоро от колкото си мислите, предатели.
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свърши ви авантата при Орешарски, червени престъпници!Това да ми харчите ток, а да не плащате го няма никъде. Нека увеличението е поне 50%. Дори тогава НЕК не може да компенсира зафубите си от еашста клошарска пилитика.
15
1
 
5
 
! Отговори
спете,спете преди 8 години
Като дойде време да се плащат сметките за ток декември,януари,тогава ли ще скачаме?!!!Продължавам да се чудя на търпението ни!Албанците ги изгониха като мръсни *** тезиЧЕЗ.Унгарците също.Ние търпим и се радваме на нещастието на съседа, а не разбираме чеот там ще пострадаме най-много ние.По 5-10 човека в София,Варна стачкуват за различни неща,които по принцип имат общ характер.Никой сериозно няма да се замисли ако излизат по10-на човека в 3-4 края на градовете.Роби сме си и това е...тъпо...
14
1
 
7
 
! Отговори
Енергетик преди 8 години
Да обясня. Ако не го плати бизнеса, който ни граби, като не ни осигурява на пълната заплата, пак ние ще го платим. Дълговете на НЕК се плащат с данъците, които се събират от НАС (народа). Повече няма да говоря. Сега ако сме една правова държава, щяхме да вкараме виновните в затвора да изгоним ЕРП-тата.
13
1
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
До ЗОВ ЗА ПОМОЩ"Трябва България да се откаже от Валутния Борд"Жан, ти ли си?
12
3
 
7
 
! Отговори
Румби преди 8 години
Работя в бранш, в който конкуренцията от Азия е убийствена.Вдигнат ли цената на тока - вдигаме цените - намаляват поръчките - свиваме персонала и "Здравей Бюро по труда"
11
0
 
9
 
! Отговори
изказване от сърце преди 8 години
До ПрофТи не си професор, ти си участник в Холокост над българите.Ама на кой му пука, че правителство, кевър и пр. *** ще унищожат българите?Давай "професоре". То в бойковото правителство нито учен човек, ното честен учен човек има.Докато в това на Ципрас са професор до професора, но истински, не такива от Нов български университет.
10
2
 
4
 
! Отговори
you don't know преди 8 години
в белите държави eypo 8.65 an hour за маймуните , професоре как е математиката , чуждите езици как са професоре , професоре имаше един хонг конгски бизнесмен със солари ама нещо даде фира , тука има един роден математико бизнесмен , ама го пратих за черни гъби в китай if you know what i mean .
9
18
 
4
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Колкото и да мучат и скимтят комунистите токът ще се вдигне на нивото на цената му в Белите Държави. Ако искате евтин ток прав ви път при ***. Само ГЕРБ!
8
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
А Домусчиев ВМЕСТО ДА ПЛАЩА , ЩЕ ПРАВИ ОТБОЧЕ ОТ ЧУЖДЕСТРАННИ ИГРАЧИ ЗА МИЛИОНИ , А ВИЕ ВИКАЙТЕ ГОРДО:БЪЛГАРИ ЮНАЦИ.....
7
4
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Бизнеса в България е в сивия сектор. Така, че държавата може да натисне силово бизнесмените да си поемат цената от печалбата. Да започнат ревизии на доходи и имущества на бизнесмените и ще видите как ще омекнат. Всички са уязвими по този показател. Просто ще печелят по-малко и това е 😀
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците закъсали, ще им пращат помощи, Ония дупедавец нали милиони раздава на плана Юнкер?
5
0
 
19
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Ще има скоро сериозен трус в България и някой ще плаща парсата, кой не знам! Най-вероятно ще има и нов обществен строй.....
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стане ли това, февруарските протести ще бъдат детска игра, на хората им писна
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СТАНЕ ЛИ ТОВА ЩЕ ИМА БУНТ !