Тотален дефицит на лекари, пенсионери въртят скалпела

Неонатолози има само в пет града
Обновена: 7 юли 2015 10:08 | 7 юли 2015 07:00, Александър Попов
114
Тотален дефицит на лекари, пенсионери въртят скалпела
Снимка: Булфото, архив

Цели области на страната са останали без медици от възлови направления, може да се говори за тотален дефицит на лекари във всички специалности, съобщиха от Българския лекарски съюз за "Монитор".  

Докато в университетските и областните болници все още се намират специалисти, в общинските вече дори хирурзите са кът. Затова на много места там скалпела въртят пенсионирани лекари, установи репортерска проверка.

В цяла Североизточна България липсват ревматолози. От Русенска до Добричка област няма нито един такъв специалист. Общо 109 са тези доктори за цяла България, половината от тях са в предпенсионна възраст.

При 252 родилни отделения и болници в страната неонатолози има само в пет града - София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна, където са университетските болници.

Именнно заради дефицитът им здравният министър намали нивата на компетентност на десет болници преди два месеца, тъй като те не разполагат с такива специалисти.

Детските хирурзи също са кът, в цялата страна те са общо 28, като десет от тях са в София, а останалите във Варна, Пловдив и Плевен, където има университетски болници.

Цяла Смолянска област, където населението е застаряващо, а селищата отдалечени едно от друго и без добри пътища между тях ендокринолозите са само двама. 171 са общо те в страната, но също са концентрирани в големите градове.

Родопите и Североизточна България са най-уязвимите региони, в които няма болница, напълно окомплектована с всички необходими специалисти.

В общинските болници трагедията е още по-голяма, тъй като там се налага  един хирург да си делят три лечебници в три населени места, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред изданието.

Многопрофилните болници изпитват огромни затруднения с младите лекари, които искат да специализират при тях. По смисъла на новата наредба, уреждаща този въпрос, те трябва да им плащат месечно възнаграждение не по-малко от три минимални работни заплати, което прави общо 1140 лв., като отделно се задължават да им внасят здравни и пенсионни осигуровки. Болниците обаче, нямат бюджет за тези разходи, обясни едната част от проблема д-р Грозев.
Другата, по думите му е, че лекарите – обучители, които са заварено положение взимат по-малко, между 800 и 900 лева, от новопостъпилите да учат специалност. По тази причина много от тях не се съгласяват да учат младите.

По думите на д-р Грозев, проблемът може да бъде разрешен само, ако се въведе адекватно заплащане на лекарите, близко до това в останалите страни от Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: лекаризаплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
северозападняк преди 8 години
В северозапада се търсят доктори със всякакви специалности.Даже в Белоградчик е започнал работа педиатър сириец.Общината е направила каквото може за него а и добре,че докторът се е съгласил да работи в Белогарадчик.Добре дошъл е ,но има нужда от още доктори,а трудно се намират.
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аха, те и даскалите така ни плашат от има-няма 20 години, ама пробвай се да започнеш работа в някое училище - трябва някой да умре, а на теб да ти хвърли око поне зам. директорката, че тогава евентуално.. Същото е и в болниците, изключая някои неблагодатни специалности.
70
0
 
4
 
! Отговори
лекар преди 8 години
От 300 новозавършили млади колеги 267 са директно напуснали БГ.Така както върви до 10 години съвсем няма да има лекари.Преди около месец разгледах регистъра на лекарският съюз и като прочетох имената на лекарите които познавам установих,че фигурират хора починали преди години,както и такива дето са в чужбина отдавна.Останали да работим сме около 2/3 включително и пенсионерите.Без тях сме под половината от списъка.Реално сме останали под 15 хиляди.Може би след време ще ни лекуват чужденци.
69
2
 
9
 
! Отговори
до 93 преди 8 години
Ето ти малко факти за здравеопазването при Живков.Абокатът е измислен 1950-та година.По Живково време нямаше.На запад инфарктите са били фибринолизирани много отдавна,а първата перкутанна коронарна интервенция е била направена 1977 година.У нас по това време така са лекували само в правителствена болница велможите.Да,било е безплатно,но пациентът с инфаркт е бил 2 седмици на легло само на хепарин,обезбояващи и кислород.Смъртността е била 40 процента.Опази боже от Живковото здравеопазване!
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Благодарете се българи,че все още има живи пенсионери да въртят скалпела,че ако трябва да се доверим на чалгаджиите от студентския град ще се стопим за отрицателно време.И без това натам са тръгнали нещата.
67
5
 
4
 
! Отговори
Развеселена преди 8 години
Какви лекари при това образование?:Как да станат лекари като дори не могат да четат?Лошото е ,че при тези делегирани бюджети на университетите ще се пръкнат и такива.Следващите ще са такива-неграмотни.И тогава бог да ни е на помощ!
66
6
 
10
 
! Отговори
Анти Бай Тошо преди 8 години
В нормалните държави навсякъде на специалистите се плаща добре, а в БГ-то 45г. им се подиграваха, безплатно това безплатно онова, няма безплатно научете се. И аз исках да си се шматкам, дискотечки и да играя карти, и естествено ме мързеше да уча, но си седнах на *** и 8г. докато другите вилнееха аз учих, ходих на упражнения и т.н. И в БГ-то искат да им работя за 8000лв а хората ме оценяват на 400 000лв, ама видиш ли тия дето се мотаха нямали пари, и свикнали при бай Тошо, ми лекувайте се сами
65
4
 
11
 
! Отговори
Анти Бай Тошо преди 8 години
Преди 89г. нямаха избор, никои не можеше да отиде в чужбина. Всички *** взимаха повече и се подиграваха на докторчето. Но нещата рано или късно си идват на мястото. Сега никои не ще да работи без пари. Баща ми Стоматолог взима 500лв пенсия, има две специализации, а пред 89 се налагаше и събота и неделя да работи като товарач на дървета. Шафъорите взимаха много повече и крадяха нафта, сега негов приятел взима 750лв пенсия. Е аз наследих професията, но тук в Германия и взимам 200к евро годишно
64
1
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
25 хубави години на гонение и изпростяване на българския народ. Безработицата, мафиотщината и ниските доходи изгониха способните хора, а "качественото" ни образование образова младите до тотална безграмотност. Срам ме е!
63
1
 
5
 
! Отговори
gg преди 8 години
До АнонименNe beshe na svetovno nivo pri bai Toscho, organizaciqta kucashe dosta, antibiotici nqmashe, rabotehme s edni i sashti izvareni stakleni sprincovki, rakavicite si gi miehme i talkirahme sami, zashtoto imashe deficit, vsitscko beshe zle, a kakvi vrazki triabvashe da imash nqma da ti razpraviam,, ne govorete naizust
62
0
 
2
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРЕДИ ДЕН В ПИРОГОВ НА ЕДИН ПРИЯТЕЛ МУ ВЗЕХА 1500 ЛВ. ЗА ДА МУ НАМЕСТЯТ КРАКА СЛЕД СЧУПВАНЕ. ВЪПРЕКИ ЧЕ Е С ПЛАТЕНИ ОСИГУРОВКИ. ПЛЮС ПАРИ ЗА ЛЕГЛО ЗА ЕДНА СЕДМИЦА. Е НА ТОВА МУ КАЗВАМ АЗ ГРИЖА ЗА ЧОВЕКА.
60
1
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
До Анонимен И БЕЗ РЕВОЛЮЦИЯ МОЖЕ С РЕФЕРЕНДУМ ПО СЬЩИЯ ВЬПРОС---НЕ ИЛИ ДА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КРЕДИТОРИ СЕГА ДОКАТО ЗАЕМИТЕ СА ВСЕ ОЩЕ МАЛКО---37 000 000 000
59
2
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
До Анонимен ТО ВЕЧЕ НЕ ОСТАНАХА БОЛНИЦИ ТИ ТЬРСИШ ОБЯВИ
58
3
 
8
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Ще става и по-зле драги ми закърнял и *** народе !! Надявам се да се надигнем час по-скоро, че нищо добро не ни чака.....
57
0
 
3
 
! Отговори
oi8i преди 8 години
Tuk vse oshte ima socializam, predi 20 godini beshe oshte pozle, dobre tsche po-kasno se mahnah, mahaite se, samo decata na polititscheski obvarzanite lekari, sa na dobri dogovori, dori Rumania ne mozhem da stignem, te sa 10 godini napred, no tam ima zakonnost, kakto na Zapad! Mnogo vi manipulirat v BG i televizii i vestnici....(sorry za latinicata)
56
2
 
7
 
! Отговори
до 72 преди 8 години
До може като едно времедобре пич -това са 5 години .а специализацията ? за нея колко ще плаща държавата ?И ако обича държавата да ПЛАЩА всичко -квартрта /без пари /храна ,учебници ,пособия -също .И САМО ТОГАВА след като всичко това е БЕЗПЛАТНО -може да иска 5 години труд от лекаря ...хм ,мда и пак няма да достигат лекари със смешните заплати...но пък нали политици трябва да крадат еврофондове ,банки,кметове трябва да карат джипове ..няма как да има за млади хора с образование...
55
5
 
4
 
! Отговори
Сър Пичук преди 8 години
Ами така е - с бясното преследване на "евроценностите", прогонването на младите и кадърни българи, толерирането на кърлежите наречени "дискриминирани роми" не учители и лекари - никой читав няма да остане тук!
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
отдавна висшето ВИШУ /както се подигарват някои индивиди без такова образование /не е безпалтно.Има такси които си плащаш,квартира ,храна ,пътни разноски ,учебници ,всичко това е за сметка на студентите.ОБЩежития с нисък наем няма за всички .Оправданието ''ние ви плащаме образованието'' вие работете за без пари не важи.Нека ''смелите'' политици в Бг да направят висшето,толкова прескъпо -че само с кредит от 50 000 -100 000 лв да можеш да следваш .Тогава бедните и необразовани хора -ще са 80%
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде бе! Някой да е срещал обява, че еди коя си голяма болница си търси хирург?