Вече си купуваме нови коли, рециклираме бракмите

Експерт: Екотаксите при кола на старо да скочат с 3%
27 юли 2015 19:40, Анисия Иванова
51
Вече си купуваме нови коли, рециклираме бракмите
Снимка: Bulgaria On Air

Българинът купува все по-нови автомобили. Тази тенденция отчитат от около 2 години от Асоциацията на вносителите на автомобили.

От "Българска рециклираща компания" потвърждават, че тенденцията е факт, но в същото време процентът на колите над 10 години остава висок.

За около 8 години рециклираните отпадъци от стари автомобили са над 450 хиляди тона.

Плановете на министерството са екотаксите при закупуване на превозни средства над 5 години да се увеличат с 3%. Мярката е част от усилията за намаляване замърсяването на въздуха и поощтряване употребата на нови автомобили.

Според Любомир Доросиев, председател на "Асоциацията на вносителите на автомобили", таксата не трябва да се слага като еднократна ставка, която да се плаща при регистрацията на автомобила, а да е заложена в пътния данък като еко компонент. И този компонент да стимулира купуването на нови коли.

По думите му екотаксата е сериозно завишена. В момента - в зависимост от годините на автомобила - тя варира между 200 и 280 лева.

От "Българска рециклираща компания" – една от организациите, които оползотворяват излезли от употреба моторни превозни средства, обаче твърдят, че отчетността за тези пари е много строга.

Всяка година организацията прави одит и отчет, който се дава на министерството.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Snorky преди 8 години
Вместо да се опитат да завишат стандарта на живот нашенските обирджии (политици) увеличават еко таксите. И как хора със 1000 лв заплата да си позволят нов автомобил?
28
0
 
5
 
! Отговори
wtf преди 8 години
поощтряване? сериозно? ЩТ? журналисти? Вие не успявате да напишете една статия, без да допуснете поне една фрапантна грешка, а очаквате да ви вярваме!? ЗАКРИВАЙ
27
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Имам старичка колица ,некой написал че е за богати,ама сбръкал сложил "у" вместо "о",колко ли чини на ***.
26
0
 
8
 
! Отговори
SS преди 8 години
Държавата (мутрафоните) искат само да лапат и нищо да не дават. Защо не направят стандарта на живот като в Европа, заплати като в Европа, пътища като в Европа и чак тогава да дават акъл на хората да си купуват нови коли. Ама тогава хората сами ще си ги купуват ще карат 1 2 години и ще ги махат, но тогава сметките на мутрите от управлението няма да им излизат..... пък и те нали сега си карат новите коли боли ги за хората от народа...
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои си купуват но колко са те? Какъв процент от населението? При този лизинг у нас, средно 500 лева на месец за средна кола, за 5 години, как ви се вижда? Колко могат да си го позволят? И най-важното, изгодно ли е като по света условията са много по-добри и има гаранции до 10 години? Много по-добре е кола за 5-7 хиляди лева, запазена отколкото кола със завишена цена и лизинг. Кой не би си купил ако лизинга е до 200 лева? Но лакомията убива у нас всичко!!!
24
1
 
28
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Купете си нов автомобил!Само като му платите застраховките и вече съжалявате,че не сте си взели 5годишен на старо...Стига Гьобелсова пропаганда.
23
0
 
7
 
! Отговори
КУКЛОВОД преди 8 години
ИЗВОД:ИНТЕРНЕТА ИМА ОТРИЦАТЕЛНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ОТ ПЪРВОНАЧАЛНОТО АМИСЛЕНО МНОГО МИСЛЕЩИ ИМАТ ПОЛЕ ЗА ИЗЯВА И РАЗБУЖДАТ СПЯЩИТЕ.СЛЕДОВАТЕЛНО:ПОВЕЧЕ БАН ИЗТРИВАНЕ НА МНЕНИЯ -ЦЕНЗУРА.УКРОТЕТЕ МИСЛЕЩИТЕ!
22
0
 
19
 
! Отговори
Кукловод преди 8 години
ИЗВОД:СТАТИЯ ИЛИ НОВИНА КАКТО ИСКАТЕ Я НАРЕЧЕТЕ,ПЪЛНА МАНИПОЛАЦИЯ ОБСУЖВАЩА ИНТЕРЕСИ НЯМА ДА НАЗОВАВАМ КОИ.С ТАКИВА НОВИНИ ЖУРНАЛИСТИКАТА В БЪЛГАРИЯ ПАДА НА ДЪНОТО.
21
11
 
4
 
! Отговори
Anon преди 8 години
До 23Някой не може да ти вдигне минималната заплата защото няма такъв механизъм при капитализма. Това е похват на плановата икономика - ако искаш такава- чемодан, вокзал- масква... Заплата се вдига като се повиши печалбата и стоките които произвеждаш са конкурентни на пазара на които работят тези със заплатите дето ги искаш. Истината е да се вдигнат жестоко екотаксите на старите коли и тези пари да се използват за еко отстъпки при закупуване на нов автомобил за да се намали крайната цена.
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой е собственик на "Българска рециклираща компания"? Защо е наложен монопол на фирмите, които се занимават с дейността? Къде отиват парите? В ПУДООС, или в джобчето на някое приятелче на Главната мутра? Кой купува нови коли, не са ли само продажниците от назначения ни с измама Парламент и убиформените мутри, които ги охраняват от народната любов? Къде отиват парите от "цветните" - сини, зелени и други зони? Не ви ли омръзна да ни лъже един, назначен за Приматер?
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилното заглавие е: "Вместо да си купуваме нови коли, рециклираме бракмите". Защото вместо да изхвърля 17г. си кола, правя планове да я карам поне още 6 години. А на агента дето иска прегледи по 1000евро като в Германия... Ми ок. Но искаме и такива заплати, нали :-)
18
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пишещите тук дремат пред компютъра и не вярват че има все повече хора които работят и си купуват нови коли.
17
2
 
30
 
! Отговори
АТИЛА преди 8 години
Какви са тия глупости малцина са тия който могат да си позволят нови автомобили и те са броят на пръсти хора който не се надяват на една заплата и си имат свой бизнес А такива като мене дето чакат на заплати не виждам те не стигат за нуждите ни а какво остава за жилище или автомобил В това жалко подобие на държава не виждам как ще стане няма ни къде в Европа работещ беден само тука в тая загубена държава управлявана от престъпници избрани от луди и наивни ""хора""
16
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви нови 3% като България е на първо място по стойност на екотаксата - "България плаща най-високите екотакси в ЕС за рециклиране на стари автомобили" - заглавие в investorbg от преди 5 дни???
15
2
 
24
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Така пооЩТрително написалия статията, човечец замислял ли се е някога, че данъка за нова кола е 25 пъти по-голям от данъка за 5 годишна кола? Първите 5 години е чиста проба имуществен данък макар, че новите автомобили покриват евро5 стандарт, а после се прави отстъпка 50% за наличие на катализатор!!!??? Аз лично не го разбирам. Имуществен данък, който след 5 години се превръща в еко-такса?????????
14
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди две години като се вьрнах да си сменям паспорта се удивих колко много са се увеличили каруците с магарета и коне хахаха
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
купи си кола от горублянските овчари.После взе ми тия няколко хиляди в ремонти през първата година
12
5
 
27
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Интересно каква ще е екологичната такса на регистрирани вече талиги с изрязани катализатори и дизелови DPF, въобще това някой проверявали го?
11
1
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
прав е14 това ли е последното поощряване на хората ,защо не вдигнете минималната заплата на 1000 ЛЕВА,тогава хората сами ще купуват,нови коли и апартаменти и на черното море и на туризъм и т.н..Инема да е нужно такава МАФИОТСКА организация катотази рециклираща компания да цица хората.а то иза това сме на този хал и затова останаха толкова много в таз булгария.
10
1
 
17
 
! Отговори
до бебок преди 8 години
по добре ауди щом ти се карат фолксваген.ауди а3 е луксозният голф