Пенсионираме се на 65 през 2037 г. за трета категория труд

Военнослужещите ще излизат в пенсия на 52 г. и 10 м., и стаж от 27 г.
Обновена: 29 юли 2015 07:00 | 28 юли 2015 20:20, Анисия Иванова
66
Пенсионираме се на 65 през 2037 г. за трета категория труд
Снимка, архив Булфото

Мъжете и жените ще се пенсионират до достигане на 65 години към 2037 година за трета категория труд. Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 60 години и 10 месеца от жените и 63 години и 10 месеца от мъжете и осигурителен стаж 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете. Това стана с приемането на второ четене на текстове от промените в Кодекса за социалното осигуряване, пише БТА.

От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година, като за жените до 31 декември 2029 г. възрастта се увеличава с по два месеца за всяка календарна година, а от 1 януари 2030 г. - с по три месеца за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст. За мъжете до 31 декември 2017 г. възрастта се увеличава с два месеца, а от 1 януари 2018 г. - с по един месец за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст.

От 31 декември 2016 г. осигурителният стаж се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по два месеца до достигане на осигурителен стаж 37 години за жените и 40 години за мъжете.

В случай, че лицата нямат право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, до 31 декември 2016 г. те придобиват право на пенсия при навършване на възраст 65 години и 10 месеца за жените и мъжете и най-малко 15 години действителен осигурителен стаж, решиха още депутатите.

От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по два месеца до достигане на 67-годишна възраст. Вицепремиерът Ивайло Калфин посочи, че възрастта 65 години е приета в сегашния КСО през 1999 г. Това, което предлагаме, е много по-плавно от записаното в момента в КСО, допълни той.

Военнослужещите придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и/или като резервисти на активна служба по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.

Държавните служители по Закона за МВР, Закона за специалните разузнавателни средства и по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, държавните служители по чл. 11 от Закона за пощенските услуги, държавните служители, осъществяващи дейността по охрана на съдебната власт, следователите и младши следователите придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като държавни служители по посочените закони, по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" и като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България или като следователи и младши следователи.

Държавните служители по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

Приети бяха промени и за придобиване право на пенсия от балерини, балетисти и танцьори с осигурителен стаж в културни организации. Лицата, които имат осигурителен стаж 25 години на длъжност балерина, балетист или танцьор в културни организации, придобиват право на пенсия при навършване на възраст 42 години и 10 месеца. От 31 декември 2016 г. възрастта за тях ще се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по два месеца до достигане на 45-годишна възраст.

Парламентът прие и промените, с които се изменя начинът за определяне на размера на пенсията за осигурителен стаж и възраст. По силата на новите текстове размерът на пенсията ще се определя като доходът, от който се изчислява пенсията, се умножи със сумата, образувана от: по процент 1.1 на сто за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от процента за месеците осигурителен стаж.

За пенсиите, отпуснати с начална дата след 31 декември 2018 г., индивидуалният коефициент ще се изчислява от осигурителния доход на лицето за осигурителния му стаж след 31 декември 1996 г. до датата на отпускане на пенсията.

За периодите, през които лицата са осигурявани в универсален пенсионен фонд, индивидуалният им коефициент ще се намалява на базата на съотношението между размерите на осигурителните вноски за универсален пенсионен фонд и за фонд "Пенсии" за трета категория труд за лицата, родени преди 1 януари 1960 г., по ред, определен с акт на Министерския съвет.

Индивидуалният коефициент няма да се намалява за периодите, за които натрупаните средства по индивидуалната партида на лицата в универсален пенсионен фонд са прехвърлени в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система.

Лицата ще могат да поискат преизчисляване на пенсията от осигурителния доход за друг тригодишен период преди 1 януари 1997 г. в 12-месечен срок от влизане в сила на разпореждането за отпускане на пенсията.

Лицата, които имат изискуемия осигурителен стаж могат по тяхно желание да се пенсионират до една година по-рано от изискваната от закона възраст. Пенсията се отпуска от датата на заявлението и се изплаща в намален размер пожизнено.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Редно е държавата да изплати на всички недочакали пенсия хора внесените пари с лихвите на преживелите ги близки.
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези промени са с една цел - да осигурим пари за пенсиите на фуражките от всякакъв сорт. Казано по друг начин, ние плащаме осигуровките, а те взимат пенсиите, ние вече сме поизмрели.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от кога влиза в сила закона.
38
1
 
9
 
! Отговори
бъдеще преди 8 години
До Анонимен Много интересно как да получаваш по-висока заплата, когато нормална заплата в България почти няма. На бизнеса ако може да му плащаш, за това че ти дава работа най- ще му е удобно. И се намират такива като Вас да насаждат вина, че хората били мързеливи. Проблемът е в това, че в нашата държава трудът е обезценен. Съзнание, емпатия, грижа за утре и за другия - когато достигнем и осъзнаем тези истини ще живеем добре.
37
1
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Да живеят неолиберализма и капитализма, които съсипаха народа ни!
36
0
 
17
 
! Отговори
логичен въпрос! преди 8 години
А НА 50 И 60-ГОДИШНИТЕ ДАВА ЛИ СЕ РАБОТА В БЪЛГАРИЯ? ЩОМ СЕ УВЕЛИЧАВА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ, ТОВА ПРЕДПОЛАГА, ЧЕ ИМ СЕ ДАВА РАБОТА КАКТО Е НА ЗАПАД. КОЛКО 60-ГОДИШНИ СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ СА НАЗНАЧАВАНИ ОТ НАШИТЕ "БИЗНЕСМЕНИ"?
35
0
 
13
 
! Отговори
ЛЪЖА И ИЗМАМА преди 8 години
- НОИ е пирамида с над 3 млрд дефицит (т.е. парите събрани от осигуровки не стигат за плащане на социални и пенсии)- Демогравският срив в БГ е катастрофален и необратим. Социалната система няма да издържи - годините ще се увеличават а релната стойност на пенсиите (това, което може да се купи) ще пада- Продължителността на живота в БГ е 72,7 (по данни на ООН за периода 2005-2010 г). Тенденцията е към рязко спадане. ИЗВОД: КОЙТО ПЛАЩА ГОЛЕМИ ОСИГУРОВКИ Е ПРЕЦАКАН!
34
1
 
21
 
! Отговори
патриот преди 8 години
Аз отдавна съм спрял да бачкам официално и да плащам каквито и да е осигуровки и данъци общ доход,просто си спестявам заработеното с честен труд и не храня разни *** и депутати,които унищожиха държавата :)) !
33
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи в България ще има само ченгета пенсионери и шапкари.Другите ще мрем преди да навършим съответната възраст.Можем да спрем да се притесняваме,че няма кой да работи за нашите пенсии-те няма да са нужни.
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не дочакат пенсия нито един от тия дето са взели това решение ...(@)
31
2
 
8
 
! Отговори
az преди 8 години
Skapanata *** *** e vinovna no i ostanalata Skapana papla4 za 25god
30
0
 
16
 
! Отговори
мисия невъзможна преди 8 години
"От 2019 година пък ще падне таванът на пенсиите, но само на новоотпуснатите."-НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ ЦЯЛОТО УПРАЖНЕНИЕ КОЙ ЩЕ СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВУВА ПАК?
29
0
 
20
 
! Отговори
Пенсионеро преди 8 години
Ще има допълнение към законо : На всеки дека е минал шейсе години ,държавата ке му дава безплатни памперси и безплатно чене
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Европа/България обаче американската система не може да проработи, защото всеки си прдставя как до 60 год. ще мързелува, ще получава ниска заплата и ще внася ниски вноски и после ще доживее до 90 год. и ще получава за 30 год. пенсия сумарно повече пари отколкото е внесъл докато е работил - един вид ще е прецакал системата. Такива обаче са малко хора и всички останали им плащаме пенсиите - социална справедливост, к'во да прайш!
27
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-справедливата пенсионна система е в САЩ - всеки си внася по лична сметка и накрая получава толкова, колкото си е внесъл. Тази система не се влияе от броя на младите или броя на пенсионерите - всеки си е сам за себе си. Дори може човек да се пенсионира по всяко време, когато реши - на 40, на 50, на 60, на 70 - всичко зависи от това колко пари е успял да натрупа по личната си сметка и колко пенсия иска да взема.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През комунизма се пенсионираха на 55/60 год, ама тогава работещите и младите бяха много повече от пенсионерите и имаше кой да внася за пенсии. Този модел е обречен, дори да бяхме запазили комунизма, нямаше как да продължава вечно. Няма как вечно да се раждат повече деца от пенсионерите, защото ще станем 100 милярда, а няма храна и място за толкова. В един момент се удря таван на ресурсите и това ще стане скоро в Китай, а някой ден и в Индия.
25
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ревете че родителите ви вземат малки пенсии,ревете че здравеопазване и други социални или обществени услуги са на лошо ниво,а не искате да работите,не искате да плащате,цените на това или онова били високи и тн.От къде тогава ще дойде това,което искате?Като ви мързи или сте некъдърни да създадете нещо,*** от глад тогава и продължавайте да се оплаквате!
24
0
 
8
 
! Отговори
я преди 8 години
Това с шапките и полисите няма да просъществува много.Деца няма ,няма да има и данъци след време.
23
0
 
21
 
! Отговори
Алек преди 8 години
Да ни е честито премахването на пенсийте в България.
22
4
 
22
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Добре че съм се родил турчин.Добре че бай Тошо ни прогони 88г. и натрупахме стаж в Турция...Сега съм на 47г и съм пенсионер от 6г. Сега се върнах и наблюдавам как бачкат робите..ха..ха.В Турция минималната пенсия е 411 евра..ха..ха