Прехвърлянето на вноски за втора пенсия носи загуби

Експерт: Частните фондове започват информационна кампания
29 юли 2015 14:03,
20
Прехвърлянето на вноски за втора пенсия носи загуби
Снимка: Bulgaria On Air

Законовата възможност за избор на осигуряване за втора пенсия в универсален фонд или в държавното осигуряване е нещо добро и показва демократичност, но въпросът е дали е целесъобразно. При прехвърляне осигуреното лице във всички случаи ще загуби, коментира пред Bulgaria On Air председателят на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) Никола Абаджиев.

Още по темата

От една страна, загубата за осигуреното лице, ако то е решило да се прехвърли от универсалните пенсионни фондове (УПФ) в солидарния стълб, е, че губи доходност, от друга - губи и период за натрупване в УПФ.

Парламентът прие вчера окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване след дълги месеци на преговори, с които се дава право на избор за осигуряване за втора пенсия – в универсален пенсионен фонд или в Сребърния фонд с възможност за прехвърляне между двата.

Пенсионните фондове оттук нататък ще работят усилено по информационна кампания, насочена към осигурените лица, така че да ги убедят в предимствата от осигуровката за втора пенсия именно в УПФ, а не в НОИ, подчерта Абаджиев.

Експертът коментира още, че пенсионните фондове работят много добре в момента и управляват добре инвестициите си. Той потвърди, че среднопретеглената доходност, постигната при управлението на активите на универсалните пенсионни фондове за последните две години, към края на юни е 5% на годишна база. Тя е по-висока и от предлаганите лихви по депозити в банките, каза той.

Абаджиев очаква, че хората, които към момента имат значителни натрупани средства по личните си партиди, няма да пристъпят към прехвърляне, за да не ги загубят. Той разчита, че хората ще вземат добре информирани решения и изрази надежда в закона да няма текстове, които да притискат хората да се осигуряват само в солидарния стълб.

"По принцип обещанията за по-високи пенсии в първия осигурителен стълб са погрешни и никой не може да каже каква ще бъде пенсията на човек в края на трудовия му път, защото условията постоянно се променят. Това може да го каже само човек, който се е осигурявал в допълнителното пенсионно осигуряване, като види какво натрупване има и като прогнозира своята възраст, би могъл да определи бъдещата си пенсия. За първия стълб това е почти невъзможно и всякакви обещания за това с колко ще се увеличи пенсията след години са доста силни", каза още експертът.

Промените, свързани с повишаването на възраст и стаж за пенсиониране, ще дадат по-голяма сигурност, но не и по-добра финансова стабилност в близките години, смята още Абаджиев.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NEMA SHANS V MOIA IMA 2LEVA SICHKO DA GI ZIMA KOITO ISKA ZA SVESHTI NA MEN ZA SEGA MI NETREBAT
12
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Държавната пенсия от край време си поддържа само минимума на съществуване. Ако не се осигуряваш допълнително и си следиш постъпленията за да знаеш какво ще получаваш после, се получава издънка. А като чета коментарите за прехвърляне на средствата в НОИ си мисля, че са възложили на някое *** да го възхвалява, щото като гледам и той не си вярва на писанията.
11
3
 
6
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Пенсионните фондове не дават информация за доходността и вземат едни готини такси за да ти "обработват" сметката и това не ме кефи. Ще ги разкарам при първа възможност
10
0
 
0
 
! Отговори
aig60 преди 8 години
Всичко лъже и краде!Дядо ви Васил Алипиев.Пенсионер от 2013 г. ви питам?ПУФ се внася от работодател. Нали. И имаш доход 10000 лева!Подаваш документи за пенсия и тези от Твоята партита отиват в НОИ.РЕШЕНИЕ на КСО!УФ имаш 6000 лева ,ще чакаш 65 г. възраст.Е това ако е ясно на накои от екипа на Калфин, моля да го обясни точно.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На български език се казва КРАДЦИ.За да има пенсии за старите, трябва да има добре платена работа за младите. Да има, ама няма. Политиците се вживяват в своите правомощия за лично благополучие.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименза 15г демек 180 месеца имаш 2100 - по 10лв на месецКато си се осигурявал на минимална заплата, каква пенсия искаш да вземаш ?Аз за 15г имам 12600лв - дали ще ги вкарам в НОИ?
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много са нагли всички политици и техните глашатаи. Та на тези условия за пенсиониране кой ще доживее пенсия. Осигуровките са хранилка и допълнителни доходи само за алчните и ненаситни политици.Нацията ни е на изчезване . От кого ще грабят децата ви господа политици.
6
6
 
5
 
! Отговори
петров преди 8 години
парите само в НОИ. Вс. останало е ала бала. питайте патилите а не тея дего гушат от фондовете като тоя "експерт". Като рухнат борсите "кво праим?", а те периодично рухват. Що ли? Та само НОИ.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pak sarobvane na taia bG narod gerb vi sablujdavat a vie plaschtaite
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам натрупани 5-6 хиляди, бих ги прехвърлил само, ако парите се трансформират в осигурителен стаж.
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
15 години се осигурявам в пенсионен фонд Съгласиенаскоро ми пратиха писмо, че съм натрупал 2100 лева, което ми осигурява 10 месеца пенсия по 210 леватези се подиграват с меневеднага отидох и подадох молба за прехвърляне средствата ми към НОИ
2
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добре е да си прехвърлите вноските в НОИзащото НОИ е държавно и не може да фалираутре частните пенсионни фондове като фалират /както банка КТБ/, ще има да чакате пенсия
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както и да ги прехвърляте не само че намаляват ми до няколко години ще изчезнат. 55% от бюджета на НОИ е държавни пари!