Доц. Спасков за починалия пред "Пирогов": Редно е да се помогне!

Случаят има и морална страна, убеден е бившият шеф на болницата
30 юли 2015 14:37, Анисия Иванова
19
Доц. Спасков за починалия пред "Пирогов": Редно е да се помогне!
Снимка: Bulgaria On Air

Случаят с починалия мъж пред "Пирогов" има не само законова, но и морална страна. Около тази теза се обединиха пред Bulgaria On Air бившият директор на болницата доц. Спас Спасков и Тома Томов, представител на КТ "Подкрепа" в надзорния съвет на НЗОК.

Преди два дни мъж почина на спирка пред болницата. При потърсена помощ от клиниката са обяснили, че техните правомощия са единствено на територията на болницата, а за инциденти извън нея трябва да се потърси Спешна помощ. От здравното министерство са започнали проверка по случая.

Още по темата

Доцент Спасков потвърди, че "по закон е така". "Болницата лекува тези пациенти, които са вътре, на територията на болницата. С всичко, което става извън болницата се занимава Спешна помощ", обясни той, но допълни, че в конкретния случай има и морален момент.

"Редно е да се помогне. Това се прави с вътрешни разпоредби. Когато бях директор бях издал заповед да се поемат всички инциденти, които са в района на болницата – на улицата", обясни Спасков.

Заповедта е гласяла санитарите с количка да поемат пострадалия и да го вкарат в клиниката, където лекарите вече имат право да го поемат и окажат медицинска помощ.

"По време на моето управление имаше подобни инциденти, никой не е застрахован от тях", каза още бившият директор. "Имали сме катастрофи на кръстовището, имали сме случаи ни инциденти в трамвая. Винаги сме реагирали", допълни доцентът.

Тома Томов се съгласи, че въпросът има морална страна. Той обясни, че е разговарял с лекари от "Пирогов" за конкретния случай. По техни думи мъжът е починал в шокова зала, тоест били са взети мерки. Друг е въпросът доколко е имало закъснение.

Проверката на здравното министерство трябва да установи истината около случая, припомни той. Томов обясни, че по разкази на лекарите мъжът е имал превръзка, явно е бил след операция. До вчера самоличността на починалия официално все още не беше установена, допълни Томов.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
До SILENCE преди 8 години
Нещо не схванах какво искаш да кажеш. Да предположим,че аз съм ***.Другата хипотеза е, че ти се изразяваш като Димитър Пенев, ако знаеш за кого говоря.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само така, българина друго не заслужава.
12
0
 
2
 
! Отговори
до анонимен 12 преди 8 години
Абсолютно те подкрепям-в такива случаи веднага се вдига човека и се 0ренася до болницата.
11
0
 
0
 
! Отговори
Mike Power преди 8 години
До kukotoДоц Спасков е всичко това, което ти не си и никога няма да бъдеш!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе всички много загрижени , ами да бяха го занесли до болницата. бг болклуци все друг трябва да свърши нещо.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лично съм ходила в Първа градска да ходя да се моля да дойдат да вземат момиче, подхлъзнало се на леда наедна пресечка от болницата, ударило си главата и изпаднало в безсъзнание. Казаха ми да извикам линейка. Те нямали право да оказват помощ извън болницата. Та чакахме половин час да дойде линейка от Военна в задръстванията и да отнесат натам момичето. А дежурният лекар и сестрата в Първа градска гледаха някакъв турски сериал.
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Doz. Spasov e Super lekar Profi no ne bliji sadmizite na SDS gerb i tn moskov daSi hodi toja ne e v red atanasova koga schte Varne 26 mil. Ot sdravnata kasa Dr neschkov kral. Kasata oschte vsima saplata ot Okrajna Bolniza uj v bolni4ni
7
1
 
7
 
! Отговори
Точно преди 8 години
ти ли,докторе,ще ми говориш за морал?!
6
2
 
22
 
! Отговори
Хипократ преди 8 години
Могат ли истински лекари изобщо да обсъждат тази тема!?
5
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали ако техните родители са на мястото на този мъж лекарите щяха да разсъждават по този начин. Хората станаха изключително лоши и безсърдечни, това вреди на всички.
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
v platenoto-4astno lekuvane si ima zakoni i to dosta moralni. tam predi da vzemat na rabota polagas kletva pred oltara v ikonostas na koito edin goliam dolar e slojen v ramka. i se kalnes ne na Hipokrat na Hiliadarkat.
3
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако човека беше се почувствал зле на друго място в града и там е имало минаващ лекар, пак ли щеше да чака да дойде спешна помомощ за да му помогне. Това ли ви е Хипократовата клетва?
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човеците умряха със социализма, сега всички сме капиталисти .
1
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЗ ПЪК СИ МИСЛЕХ ЧЕ МАЙМУНИ ИМА САМО В ЗООГРАДИНАТА А ТО ИМАЛО И В ПИРОГОВ!?!?! МАЛИИИИИ!!! ЧОВЕКА НА 50 МЕТРА ОТ ПИРОГОВ И УМРЯ КАТО КУЧЕ НА ТРОТОАРА!! И ПОСЛЕ РЕВАТ ЧЕ РОМИТЕ ГИ БИЕЛИ!?!?