Самота на планина, суета на плажа – българинът и почивката

Според психолог нашенецът е домошар и не умее да почива
Обновена: 30 юли 2015 10:02 | 30 юли 2015 08:43,
28
Самота на планина, суета на плажа – българинът и почивката
Снимка: Булфото, ахрив

Почивката на планина е предпочитана от интровертите, докато по плажовете ще срещнете повече екстроверти, коментира за БТА психологът Красимир Калпаков.

"Предразположените към осмисляне и по-дълбок духовен живот избират планината, докато морето е по-присъщо за онези, които искат да контактуват с много хора и желаят да преживеят силни, бурни емоции. Хората от златната възраст обикновено харесват планински отдих", допълни Калпаков. Има обаче и категория, която се отдава и на двете форми на почивка.

Почивка в града или в големите и шумни комплекси по морето се предпочита от по-дейните хора, от онези, които търсят бърза консумация на емоция и развлечения, предоставени в готов вид.

"Най-забързани да грабят от живота са младите, затова те държат да има дискотеки, аквапаркове и разни други модерни неща", каза Калпаков.

"Българинът като цяло не може да почива добре и да се радва на малките неща", коментира психологът. - Причината е мисленето в посока "Моят дом е моята крепост" и превръщането на почивката в обслужване на битови проблеми. Построяването, оборудването и снабдяването на дома с провизии изземат почивката ни и колкото повече се отърваваме от тези предразсъдъци и наслагвания от миналото, толкова повече енергия ще освободим да виждаме случващото се около нас и да му се радваме", допълва той.

"Животът около нас тече с пълна сила, дори и когато работим, хубавото продължава да се случва, затова е важно да се научим да се наслаждаваме на малките неща - на срещата с приятели, на някой красив изгрев, да се радваме на топлото слънце през лятото и на снежинките през зимата", смята психологът.

"Важно е да вземем онова, което природата и животът ни раздават, да свалим очилата и това да стане ежедневен двигател на захранване с добри и положителни емоции", казва Калпаков.

"Едно семейство от Германия няма да си позволи да загуби целия уикенд за дейности, свързани с дома, задължително поне през единия от почивните дни ще се разходят всички, ще покарат колело в парка, ще хапнат сандвичи на тревата. Не е задължително да отидат на показна почивка на Бахамските острови, за да се порадват на живота и един на друг", допълва той.

"Така е и в Белгия, Франция, Италия... Дори в работен ден хората намират време да се разходят под дъжда и да се порадват на природата", посочи Красимир Калпаков.

"Проблем за българите е и превръщането на властта и парите в основна ценност, която отчуждава хората, потиска сетивността им и ги принуждава да вкарват енергия в гонене на успеха на всяка цена", допълни психологът.

Красимир Калпаков смята, че по време на почивката е важно да трупаме положителни емоции, тъй като те са едни от основните храни за нашето съществуване. "Човек е оцелял, защото положителните емоции винаги са с една повече от отрицателните, това е двигател на нашето живеене и човешко отстояване - начин да нахраниш сетивата си, да се отдадеш на това, което в работен режим не си успял да направиш", допълва психологът.

Според него емоцията е физически отговор на човешкото тяло дали в някаква ситуация се чувстваме добре, или не. "Няма нужда да търсим някаква възвишеност, това са съвсем обикновени неща, част от нашата същност - такива ни е създала природата, Бог или някой друг велик творец", допълни Калпаков.

Той смята, че всеки от нас трябва да се опита още преди да излезе в отпуск да анализира себе си, да види какво му е необходимо, за да планира нужната почивка за сваляне на напрежението и трупане на положителен опит и емоции.

"Човек като живо същество живее в режими на зареждане и разреждане и тази пулсация в човешкото тяло се пренася в емоционалния, психологическия живот", допълни Красимир Калпаков. "Ако успеем да намерим този пулсиращ механизъм в собствения си живот, този режим на мобилизация и отпускане, на редуване на вършене на важни за нас неща и почивка, то със сигурност ще сме максимално полезни за себе си", съветва психологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Донякъде е прав, че българинът не може да почива. Нагледала съм се на познати, които ходят на почивка (най-вече море), само за да имат за какво да разказват и да не остават по-назад. И какво лошо има да се погрижиш за дома си, все пак в него живееш цяла година, спомените от 2 седмици на плажа не топлят като нов климатик.
17
5
 
5
 
! Отговори
психоПАТ преди 8 години
Поредният прекланящ се на западняците дървен философ. Какво щяло да направи германското семейство... ами професоре,според моят опит ще се напие!
16
0
 
16
 
! Отговори
smqh преди 8 години
ПАЗАРДЖИК цигари ?! Няма хляб , ама цигари купува ? Прости хора много , ама и наркомани много . 150 лева на човек цигари , по 1 кутия на ден , нещо нормално за средностатистически пушач . Ако са двама - 300 лв , чудесно .
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе не е съвсем така - видях доста интроверти на морето последния път и то от мъжки и от женски пол. А на планината съм виждал много екстроверти. Така че тези заключения не са на 100% верни.
14
7
 
13
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
българинът е трудолюбив.но управниците го карат с насили да не излиза от къщи парите не стигат за нищо.синът ми и снахата в пазарджик получават общо 700 лв с две деца.парите им не стигат за нищо ток вода ядене цигари кафе пари за почивка няма. внука ми задава въпрос на баща си защо винаги дядо ни праща пари от русия .той нали е вече стар а ти си млад би трябвало ти да помогнеш на баща си.а на мен ми казваш да помогна на вас като остареете
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Простият човек винаги ще търси оправданията или в парите, или в околните.
12
4
 
16
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Стига с тези оправдания, че българинът го мързи да излезе от вкъщи, защото нямал пари. На интелектуално бедните винаги парите са им виновни за това, че не могат да общуват и че не знаят да се държат с хората около тях.
11
3
 
24
 
! Отговори
... преди 8 години
Знчи майка ми и баща ми вземат общо на месец 620лв. нищо че средната заплата за БГ е май 750лв.! Та сега решиха, че искат да идат на Роженския събор за 2 дни оказа се че не може понеже майка ми работи в магазин на уж "не пълно" работно време заради което уж не и се полагало и отпуска и трабвало задължително да работи в събота! Та драги ми смехурко, като говориш за почивка мисля си, че все пак всеки може да почива ако знае, че след тая почивка няма да гладувам година-две-три!
10
7
 
26
 
! Отговори
аз преди 8 години
А не може ли в Гърция? Хем на плажа , хем не е шумно и е доста по-спокойно.
9
12
 
32
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Този психолог енаглец. Не стига, че живее на гърба на народа, ами и определя повечето хора като домошари и затова не ходели на почивка в планината/на море. А това, че хората нямат пари, не го споменава тъпака. Неговото е мед и масло и мисли, че с всички е така.
8
10
 
20
 
! Отговори
до кога плява преди 8 години
А бе Калпаков ли си ,или някакъв друг атрибут,ако писането ти на изсмукани глупости се приравни към ефективна работа да си умрял от глад.
7
4
 
35
 
! Отговори
Гочо преди 8 години
Умея аз...И в къщи може да се почива.Точка.
6
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Паркирал до пясъка,надул чалгията и оглежда всяка мацка,намига,подсвирква,вдига вежди и отпива от домашнярката...
5
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почивката е индивидуално занимание,всеки почива различно,както разбирането за кризата и имането и нямането на пари.За едни лукса е почивка,за други палатката и връзката с природата.Едни обичат да си хапват,други да спортуват,трети да обикалят по забележителности.
4
7
 
88
 
! Отговори
художника преди 8 години
Българинът не умее да почива, не защото гони "власт и пари на всяка цена", а защото се старае да оцелее на всяка цена. Докато другите народи са си изградили правила за работа и почивка, тук е пълна анархия.Бачкаш, не ти плащат. Парите, които изкараш ти ги прибират монополистите. Политици- мошеници те крадат всеки ден и за Българина остава максимата: ЗАЛУДО РАБОТИ, ЗАЛУДО НЕ СТОЙ!" Е...... как да почиваш при тия условия???
3
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия хора се радват на мекия и нежен пясък, създаден от природата за хиляди години, а не като теб, който трябва да си сложи *** на пластмасова поставка, на първа линия за да се покаже! Точно това имаше предвид психолога в статията! Ясно е ти какъв си! :)
2
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
germanzite sa svetovni 6ampioni po hodene na po4ivka. vzimat dori kredit za da hodiat. psihologa da 4ete malko v neta predi da pi6e.
1
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия хора що лежат на земята. Нямат ли си шезлонги.