Българчетата - най-безделните младежи в ЕС!

Това отчита анализът на пазара на труда на Евростат за 2014г.
31 юли 2015 07:00,
137
Българчетата - най-безделните младежи в ЕС!
Снимка: Булфото, Антиправителствен протест, 2013

"Скоростта" на бездействие на младите хора в ЕС на възраст 15-24 години в ЕС варира от 32,6 на сто в Холандия и 38 на сто в Дания - до близо 73 процента в България и Италия, отчита анализ на Евростат за пазара на труда в ЕС през 2014 г., цитиран от БТА.

Около 58 процента от мъжете и жените в тази възрастова група, или 32,4 млн. души в ЕС, са били икономически неактивни през посочения период, отчита анализът. Една от най-важните причини обаче за тази икономическа неактивност е фактът, че в тази възрастова група хората повече предпочитат да се образоват, отколкото да работят.

Икономически неактивните млади европейци в по-голяма степен са били от женски пол - около 16,6 милиона, а мъжете са били 15,8 милиона, отчита Евростат. Около 28 милиона от младите европейци на възраст 15-24 години въобще не се интересуват да работят. Други около 2 милиона желаят да работят, но не търсят работа. А останалите - желаят да работят, но не веднага.

По официални данни на НСИ в края на 2014 г. у нас е имало малко над 718 хиляди млади хора във възрастовата категория 15-24 години. От тях през миналата година средно образование са завършили близо 53 хиляди момчета и момичета, а студентите у нас през 2014 г. са били малко над 270 хиляди.

По най-груби сметки това означава, че близо половин милион млади българи на възраст до 24 години след завършването на средното си образование - нито учат, нито работят.

По данни на експерти - на европейско ниво съотношението между цялостното ниво на младежка безработица и дела на дългосрочно безработните младежи през 2014 г. на възраст 15-24 години е било 3 към 1, тоест един от всеки трима безработни младежи в ЕС е бил дългосрочно безработен. В България това съотношение е по-близо до 2 към 1, тоест един от всеки двама младежи у нас е бил дългосрочно безработен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС и продажните политици унищожиха България и децата сега са доволни от статистиката.
84
3
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
как да не са, като ние ги правим такива. Даже и в закона е записано, че до 18 години не могат да работят... да могат от 16, но със специален режим, дето така ги слядат, че хората се отказват. Иначе могат да раждат... на 18 има някои и с по 3 деца, но нямат право на работа. Какви да са тогава?! Ние си ги създавеме и отглеждаме. Цял ден се шляят 14 - 15 -16 годишни. Обикалят заведения, паркове, висят по пейките, правят поразии, но Кодекса на труда не им дава да работят...
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
80% от тези млади хора продават и употребяват наркотици.Това се прави умишлено с цел затъпяване на населението.
82
0
 
16
 
! Отговори
Истина преди 8 години
Скоро обясняваха как ще карат инвалидите да работят. Сега изкараха младите безделници. Истината, е че назначените през 90-91г. за бизснесмени, вече изпитват недостиг на папали да им работят за без пари. Плюят, храчат с такива статии, но хората поумняха, защото видяха как се прави в белите държави. Всичко освен заплатите ни е европейско. Учиш 22 години, а накрая 700-800лв. С тази диплома в Европа ще взимам 3-4к евро. Да го духа мафията от робовладелци и частната им държава!
81
0
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Тези, които си копат доматьето на село не са икономически неактивни, те са в сянка от държавата. Всички трябва да са така!
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
S kupenite diplomi ot 4asnite j4ilischts i Uni v anglia Tn demokraziata v bG sasipa mladite starite nai bedna v eu e bG sram posor
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И по-добре, че е така. Тъкмо тези които са по-амбициозни и креативни, и най-важното не ги мързи да гонят и постигат целите си, няма да имат голяма конкуренция пред себе си.
78
1
 
0
 
! Отговори
Баба Василка преди 8 години
Вярно я!
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вярно е.
76
0
 
12
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Моля за извинение от всички "напарфюмирани" родолюбци, но имам желание да разбера: Има ли в света друг народ с поговорка-"За лудо работи, за лудо не стой!"?Точно за лудо не искат да работят много млади хора! Когато родители и прародители са работили по 40-50 години и държавата им се" отблагодарява" с пенсии от 200-300 лева и ги чака да измрът, колко се може по бързо! Колко ТКЗС-та станаха кооперативи и работят, както в Чехия? Колко промишлени предприятия произвеждат и не са на скрап?
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мозъчно заленелиДа не изкарваме учебниците скъпи и другите помагала, когато родителите предпочитат да си пият, ядът и пушат. А и в цял свят ангажиментите са до пълнолетие, после има висше, заеми, квартири и човек се оправя сам.
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи на 75% е обрана държавата,че и тия дет са отгоре спят удобно,приемственост няма,стремежа е у младите,но тях ги препързалят по разни стажиращи програми след образовамието средно и нагоре от 6 мес до 1 год.вместо реално да са приети като работеши участваши в развития процес.,при основното и вечерното стажировка не се изисква понеж много требва време за квалификации,а после и стимул нямат като гледат съседската младеж,те от Африка се изнасят,та нашите ще стоят при разлигавени дърти шмекери.
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
или работят в сивия сектор
72
7
 
21
 
! Отговори
абжц преди 8 години
Не знам дали по-мързеливи от българите няма, но по-плиткоумни от българина със сигурност не може да се намери.Кажете ми, може ли човек с две висши образования, които е учил 20 години, да не знае кога да използва пълен и кратък член? И да не може да си намери работа, защото освен да зубри друго не може.
71
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до Владо от 81Владо, исках друго да кажа - че немците имат ВЪЗМОЖНОСТ за развитие, но ги мързи и се задоволяват с трохите. Докато ние отиваме, учим, борим се - знаеш ли колко българи има в немски универстети? А като влезеш в някой магазин те обслужват немци, защото са завършили великото професионално обучение за "продавач". И са горди с това, което е най-жалкото. За това, не намирам такива статии за нормални.
70
2
 
11
 
! Отговори
Владо преди 8 години
До АнонименТо пък тука, голямото постижение да завършиш ВУЗ, даже няколко едновременно ...
69
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-работливи от българите няма, недейте да лъжете. Българинът винаги е бил най-работливият човек в цяла Европа и винаги ще бъде такъв.
68
9
 
4
 
! Отговори
мозъчно заленели преди 8 години
Хората нямат пари и затова не искат да работят. А като нямаш пари няма как децата да бъдат умни и интелигентни, защото образованието е много скъпо и учебниците са с непосилни цени.
67
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безделни? А защо не напишете, че след някоя година като завършат същите тези деца заминават да учат в чужбина и никога повече не се връщат? Да има и мързели, но в сравнение с другите (например немците, които масово нямат висше образование и считат за някакво велико постижение да са завършили някакъв ТОХ например или професионално обучение) ние сме много по-умни и кадърни от тях именно защото успяваме и пробиваме на чужда почва. Защо не пишете, че скоро няма да имаме лекари, учители?
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ако имам възможност естествено, че ще наблегна на образованието. Навремето питах нашите, има ли нужда да се хващам на работа докато съм студент - те казаха - НЕ. После почнах работа, и магистратура. Сгеа си изкарвам достатъчно пари