Монах за един ден. Къде? В Лопушанския манастир

Инициативата ще продължи през целия месец август
1 авг 2015 18:28,
12
Монах за един ден. Къде? В Лопушанския манастир
Снимка: БНТ

От днес в Лопушанския манастир всеки, който желае може да стане монах за един ден. Инициативата ще продължи през целия месец август, а идеята е на игумена на светата обител.

Манастири с по 200 монаси има в Румъния, Сърбия, а у нас има и такива без нито един монах. Ето защо архиепископ Христодул иска да промени това и с благословията на Видинския митрополит Дометиан, отваря широко вратите на Лопушанския манастир.

За да вземат подобно решение обаче, е редно хората да се запознаят по-отблизо с живота в манастира. Дните започват в 5 сутринта с полунощница и продължават в молитви.

Работата може да е в кухнята, но и в малката работилничка, където най-често се правят икони.

"Ето – вземат лепилото, мажат, хоп така, притиснат иконката да се залепи…”, показва пред БНТ Хрисродул в работилничката.

Лопушанският манастир е един от най-популярните в България, а след като миналата година в църквата беше открита зазидана икона на Божията майка, поклонниците се множат. Очакванията сега са да се увеличи и монашеското братство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
избирател преди 8 години
Ей, развеселихте ме!Дежурен по долапче!!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
Рачо преди 8 години
Интересно ми е тази Валерия, която е написала статията, дали знае какво е това "полунощница", което споменава.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българина сега няма да се подложи на такъв труд. Тежък е живота на истинския вярващ монах. Чалга културата уби всякакви духовни ценности. Бог е много далече от нашето ежедневие и единици са тези, които биха му служили с чиста душа. Все пак добре, че този манастир все пак се опитва да направи нещо, колкото и цинизми да вадите!
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хора,луди ли са тия попове.
3
1
 
5
 
! Отговори
ста преди 8 години
Попа не е Исус ,Владиката също ,всеки отговаря за себе си и ако си поп или владика ще отговаряш хилядократно повече ако се провиниш ,помислете.
2
14
 
1
 
! Отговори
Баш демокрЪт преди 8 години
Виц! Решил един човек отегчен от живота да стане монах и отишъл в манастир. Игумена го развел наоколо и му показал килията. След това му заобяснявал задълженията: в понеделник миеш чиниите, вторник молитви, сряда иконопис, четвъртък... и т.н., в събота можеш да облекчаваш сексуалните си нужди в ей онова долапче. Е добре, казал човека, а какво ще правя в неделя? Ами в неделя, казал игумена, си дежурен по долапче...
1
15
 
3
 
! Отговори
Баш демокрЪт преди 8 години
Хайде моля не се бутайте, търсят се монаси дежурни по долапче (ако знате вица)!