1,7 млн. нашенци ще почиват у нас това лято

420 хил. българи пък ще летуват в чужбина
3 авг 2015 17:08,
40
1,7 млн. нашенци ще почиват у нас това лято
Снимка: архив Булфото

1,7 милиона българи избират да почиват у нас това лято. България остава най-предпочитана дестинация за летните почивки на българите, независимо дали избират да са на море или планина. Това каза председателят на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов.

"Около 420 хил. ще бъдат българите, които ще излязат в чужбина, така че като цяло голямата част от сънародниците ще бъдат в България и то е съвсем обяснимо", коментира той, цитиран от "Фокус".

По думите на експерта част от тях правят посещение при близки, роднини и приятели. Част от тях предпочитат планината и планинските курорти, други - културните, природни, исторически и други забележителности. Най-големият процент обаче са тези, които посещават българското Черноморие.

Според Драганов българите, които все пак избират да почиват в някоя от съседните страни, предпочитат Турция пред южната ни съседка Гърция.

Българският туризъм остава основен генератор на приходи за местната икономика и след него се нареждат всички останали пазари, които колкото и големи да са, спрямо българския представляват пренебрежимо малък процент, заяви Драганов за Investor.bg.

Той не очаква това лято да има някакъв ръст по отношение на намеренията на българите за почивка в Гърция. Около 1,2 милиона българи всяка година пътуват до южната ни съседка, като и това лято няма да се достигнат резултатите, регистрирани през 2008-2009 година, когато след влизането ни в ЕС българите, пътували в Гърция, стигнаха над 1,5 милиона, каза още той.

Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Kak puk gi iz4isliha ?
27
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време селяните като стъпваха в мол и после по 1година го говориха, сега е същата работа но *** имат компютри и спамят по форумите за тая *** Гърция.
26
12
 
3
 
! Отговори
абе преди 8 години
Не мога да повярвам че още има хора които ходят в Гърция. Елате това лято да нашето море и няма да стъпите в Гръцко, гаранция.
25
3
 
1
 
! Отговори
Край преди 8 години
Тайната не добрата почивка в България и в чужбина е ДАЛЕЧЕ от пакетите "всичко включено". Така се почива само в несигурни страни където извън хотела е опасно за живота ви или за имуществето ви. Като чета за пакети на ниски цени виждам как са ви хванали на въдицата като сафридна гола кука. После една седмица ядете *** защото са ви дали гривничка и сте си ги платили.
24
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха, руските тролчета ще се пукнат от яд - ами пред фактите и боговете мълчат. Българите избраха да почиват на нашето море, и след 300 платени коментара това няма да се промени!
23
4
 
0
 
! Отговори
до 30 преди 8 години
Айде марш обратно в Сибир, смотан ***.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те заплашили, че ще се махнат от хотела и ще си поискат парите обратно. Реакцията му била нагла и безцеремонна. Търсете си парите от сайта за колективно пазаруване, защото аз отношение към вас нямам, вие сте платили на тях, заявил той. Наглецът дори се заканил, че ще смени името на хотела, ако някой се осмели да се оплаче и догодина пак ще прилъже туристи да отидат на почивка при него. В крайна сметка доста от курортистите напуснали още преди почивката им да е приключила. Платихме по 120 лв
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сокчета тип скрежина, които едно време се продаваха по тържищата. За капак от кранчетата текла само хладка вода, а когато хотелът се препълнил с гости, тя направо изчезнала. Наложи се да ходим да се къпем в квартирата на приятели в Китен, обясниха потърпевшите. Една вечер в ресторанта пък всички се умирисали на скара, понеже собственикът на хотела поканил приятелите си на барбекю, което одимило всичко наоколо. Тогава част от гостите не издържали и поискали сметка на баровеца.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
винар. Това се оказал най-малкият им проблем. Качеството на предлаганата храна било под всякаква критика. Посетителите почти всеки ден трябвало да обядват и вечерят боб с наденица, грах или пиле фрикасе. Стори ни се истински лукс, когато една от вечерите ни сервираха печени кюфтета, разказаха те. Обещаният алкохол на корем пък се оказал бутилка водка, която целият хотел трябвало да си поделя вечер. Единственият бонус била кафе машина, която можела да се използва безплатно и машина за
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така чаканата почивка на море се превърна в истински кошмар за посетителите на хотел в Приморско. Сагата им започнала, когато видели примамлива оферта за 5-дневна ваканция в 3-звезден хотел в Приморско в сайт за колективно пазаруване. Цената на пакета била 600 лв., а в него били включени нощувките, закуска, обяд и вечеря, както и български алкохол на корем.Неприятните изненади обаче започнали още при настаняването. Стаята ни изобщо не беше почистена, а третото легло в нея, върху което трябваше да спи сина ни, се оказа нещо като разгъваем фотьойл, оплакават се недоволните летовници пред Но
18
7
 
6
 
! Отговори
Край преди 8 години
Привет от Поморие. Морето е супер - плажа също - градчето се страхотно променено - кръчмите са много и гладен не можеш да останеш - цените два пъти по-ниски от гръцките. Има и лечебна КАЛ. Ако толкова много искате да окаляте нещо българско -първо се овъргаляйте хубавичко в калта.
17
2
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 8 години
Щом си умствено недоразвит и искаш да почиваш на нашето море, няма проблем, все пак тук е Европа. Но най-вероятно ще ти трябва придружител.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
UMSTVENO NEDORAZVITI POCIVAT V SHTASTLIVA BALGARIA--TAKA SUBSIDIRAT MAFIATA I KRADZITE.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази година морето е пълно с българи - и на плажовете и по капаните се чува предимно българска реч.
14
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха-ха, 1.7 милиона българи на морето като тази година е пустош. Тези от пропагандата са изсмукали тези цифри от нищото. Да, има българи които не могат да си позволат Гърция и Турция и са принудени да търпят ***-мутрафони с цялата гама на простотията им. И какво получават за десерт, един сочен чревен вирус за спомен вечен и огромен. Който не е ходил да бърза и отива, простотии, наглости, кражби, повърни, скапана храна, измами, чалга до зори. Приятно Прекарване!!!
13
6
 
14
 
! Отговори
карина преди 8 години
Много от почиващите у нас биха отишли другаде, ако можеха. Без всякакво колебание. Иначе какво по-нормално от това по българските плажове най-много да са българите. Естествен процес. Статистиката обаче говори за друг процес - оставащата трайна бройка нашенци, които не биха отишли вече на нашите плажове . Гледам офертите от нашите курорти - гиганти комплекси и басейни, а морето не се вижда .Дайте някакъв линк на ниско строителство и море, море без край.....
12
16
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Ми стой си в Русия, бе ***. Някой да те кара да идваш насила?
11
37
 
16
 
! Отговори
ъъъъъ преди 8 години
Никога повече почивка в България..... НИКОГА
10
12
 
7
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Сега платените руски тролчета ще се пукнат от яд. Няма да се учудя ако напишат едно 200-300 коментара, плюещи морето ни и България.
9
9
 
4
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До фактАми факт е да.Убедих се лично преди няколко дни.Даже основах своя социологическа агенция"Аз Моя Милост и Единствения Син на Баща Ми".