Борисов обеща половин "Хемус", но за целия мандат

Участъкът Белокопитово - Каспичан ни струва 66 млн. лева
Обновена: 3 авг 2015 16:04 | 3 авг 2015 15:57, Веселина Йорданова
141
Борисов обеща половин "Хемус", но за целия мандат
Снимка: Facebook

Поне половината от АМ "Хемус" ще бъде построена в рамките на този мандат, обеща премиерът Бойко Борисов на официалното откриване на участъка Белокопитово – Каспичан от аутобана.

Според премиера без "Хемус" Северна България е загубена и затова ще бъдат положени максимални усилия магистралата да бъде изградена изцяло. "Събрахме повече пари от контрабандистите, някои от тях реагират остро, но няма да ни откажат, защото това, което правим, е много видимо", заяви Борисов.

Премиерът не пропусна да отбележи, че ако не беше "експериментът Орешарски", строежът на АМ "Хемус" щеше да бъде в по-напреднал стадий.

"Сега новият участък струва 66 млн.лв., а с толкова щяхме да сме финансирали много по-голям участък. Цялата магистрала "Тракия" струва на българите 55 млн. евро, защото е с кофинансиране от ЕС. Тук правим участък на АМ "Хемус" със 100% изцяло държавни пари", разясни той.

Във Facebook пък министър-председателят обясни, че с изграждането на отсечката от Белокопитово до Каспичан ще се облекчи чувствително трафикът по направленията София - Варна и Варна - Русе.

По думите му транзитният и локалният транспорт от днес се изнасят извън близките населени места и така осезаемо ще се подобрят условията за безопасност и живот на местното население.

В участъка са изградени общо 11 съоръжения, сред които е най-големият пътен възел в североизточна България "Белокопитово", който е с разгъната дължина от 10 км. Откриването на новия участък е празник за региона, тъй като значително се улеснява достъпът до големите градове, което ще даде отражение на заетостта и икономическото развитие, смята премиерът.

Проектът е реализиран по програма "Ново строителство" на Агенция "Пътна инфраструктура" и е изпълнен изцяло със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за близо 66 млн. лв.

Макар и само 5 км, дългоочакваният участък от АМ "Хемус" е важна част от цялата магистрала, заяви министърът на регионалното и благоустройството Лиляна Павлова при пускането на новата отсечка в експлоатация.

"Надявам се пътен възел "Белокопитово" да "отпуши" развитието на "Хемус" и да постави началото на доизграждането на оставащите 250 км от нея", заяви Павлова. Необходимата за това сума е над 1,9 млрд. лв., информира тя.

"Това не трябва да ни обезкуражава, това ни амбицира да работим усилено и да продължим всички дейности, с които сме се заели, за да може тези средства да бъдат осигурени през следващите години", заяви регионалният министър.

Тя съобщи, че най-късно до ноември се очаква да бъде избран изпълнителят на първия етап от проекта за доизграждане на "Хемус" в участъка от Ябланица до разклона Плевен/Ловеч с дължина 60 км.

Новият магистрален участък беше осветен с вода от Базиликата в Плиска, за да няма катастрофи и произшествия по него.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може да съм много ***, ама нека някой да ми обясни как един пътен възел ще подобри жизнения стандарт на един западнал край.Аз си мислех, че става чрез много икономика, бизнес и увеличаване на ниските доходи по всички възможни начини
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мандата половин магистрала. Като стане президент цяла.
95
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, гледам го този Гордиев възел Белокопитово на снимката и се чудя: едно кръгово нямаше ли да е по-просто, по-ефективно и по-евтино?
94
0
 
6
 
! Отговори
Кюстендилци преди 8 години
Браво Боре !!!! Направия и че гласуеме пак за тебе !!!
93
4
 
6
 
! Отговори
Emigrant преди 8 години
БОЙКО бре стига си поствал разни ГЛУПОСТИ! Някои народи от много отдавна имат тези ГЛУПОСТИ!!! Къде ми е моста Силистра Кълъраш??? Като ми отговориш ,ще съм съм ЩАСТЛИВ!!
92
10
 
11
 
! Отговори
анти преди 8 години
Правешкия бандит за 20 години 2 магистрали не можа да построи. Само ги започна от 2-та края. Но успя да фалира държавата 2 пъти през това време. Червените ***, да вземат да млъкнат, че видяхме колко са кадърни. То бива безочие и наглост...
91
4
 
13
 
! Отговори
някой преди 8 години
Леле с това темпо на строеж Борисов ще трябва да има мандат от поне петдесет години.
90
8
 
18
 
! Отговори
истината преди 8 години
И какво бе вожде да паднем на колене и да те благославяме това ли искаш ,народа не е толкова *** ,колкото си ти, народа не ще асфалтохвалебствия , народа иска нормален жизнен стандарт и работа за младите хора, не иска простаци като тебе и предатели.
89
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За ГЕРБ съм гласувал преди, но не и на последните избори. Гласувал съм, понеже все пак строят по нещо. Не гласувах на последните, понеже много си повярваха и правилно прецених, че ще се случи онова, което те отричаха, но вече е факт - едно цяло са с ДПС и БСП и вече никой не може да ги спре, нито да им бъде коректив. Това е най-страшната тройна коалиция, разбрали са се за всичко, а човекът от народа кучета го яли - буквално и преносно.
88
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това момиче Лиляна как така не я уволниха след скандала с Зимната обстановка , какво ли прави толкова за да не я уволнят , има доста неяснотии около нея
87
2
 
8
 
! Отговори
Коко преди 8 години
Ако спрете да кралете ще струва по малко :)
86
5
 
20
 
! Отговори
Смешник преди 8 години
Е тоя ,в Германия има аутобан от времето на Адолф ,и не е мръднал ,а този седнал да се хвали за 5 км път!Тук ремонт и пътища се правят така,както тоя не е и сънувал-и качество на работа и срокове за които може само да мечтае,Боков... :-D,но Мути не е с лентички и ножица в ръка, нито пише глупости по фб!Но тя си има достатъчно работа,за да се снима тук и там или да я поливат с водичка, за да и дойде акъла в главата ;-) :-D като боко
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Остава да се построи едно разклонение Шумен-Добрич-Констанца. Варна и тя може да построи едно разклнение за Добрич
84
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ришкият проход не е ремонтиран от Орешарски, а от Росен Плевнелиев, който тогава беше министър на регионалното развитие.Орешарски твърдеше, че "асфалт не се яде" и очевидно си вярваше.
83
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откриването на Тракия и Дунав мост 2 станаха при Орешраски, но бяха построени при Борисов.Не се е бил в гърдите, защото не е имало за какво.
82
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В крайна сметка БСП да се сърдят само на себе си,като за толкова време не проумяха какво търси опростаченият българин.На практика откриването и на Тракия,и на Дунав мост-2 станаха при Орешарски.А той тогава вместо да се бие в гърдите,да пуска фойерверки и да обвинява предните в некадърност,просто благодари на всички предходни правителства и дори не присъства на откриванията,а прати ресорния министър.Е,ама българското стадо се впечатлява от друго.
81
12
 
13
 
! Отговори
dedo joci преди 8 години
какво става бе, ***, нали асфалта не се ядеше? или все пак не е хубаво без пътища ;)
80
4
 
22
 
! Отговори
до 98 преди 8 години
Боцко е актьор по душа(треторазряден разбира се),за него държавното управление е обиколки по села и паланки,алабализми,махане на глава и малко мелодрама с лошия Орешарски,а накрая се благодари и на шефа,при чалгизирания български електорат,постановката си минава за много фешън,само,че един ден и на най-големия чалгаджия,ще му дойде на акъла да попита:а къде е хлябът?!
79
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано тоя бликнал извор в Плиска да налее малко акъл у главата на простия българин.Та да започне да мисли с мозъка си,а не да вярва на сеири и евтини циркове.
78
12
 
23
 
! Отговори
факти преди 8 години
наскоро минавах през Ришкия проход,ремонтиран от "Орешарски",направено е така,че да не мръдне с години.На връщане минах през Провадийския проход,ремонтиран от "Борисов"-леш