Климатикът може да съсипе работната среда

Прохладата през лятото може да доведе до "военна" обстановка
24
Климатикът може да съсипе работната среда
Снимка: Reuters

Климатикът на работното място е конфликтна зона, която влияе пряко върху човешките взаимоотношения и работната среда, коментира психологът Галя Йосифова в интервю пред БТА.

Според нея работодателите не трябва да подценяват проблемите между служителите, появили се заради климатиците, защото те могат да доведат до "военна" обстановка в офиса, нежелание на хората да отидат на работа и да се отразят на резултатите от труда.

Решението да бъде пуснат или не климатикът, на колко градуса и къде точно да се постави, трябва да бъде взето на общо събрание, а тогава, когато събранието не може да излезе с единна позиция, отговорността трябва да се поеме от работодателя, смята Йосифова.

По думите й всеки организъм реагира различно на климатиците и в човешката природа е да отстояваме личното си желание за комфорт по време на работа. Работниците и служителите не трябва обаче да бъдат оставяни да спорят и да водят война за надмощие, а точно шефът е този, който трябва да поеме отговорност.

Иначе в разгара на жегите точно климатиците са една от най-търсените стоки. Определящо при закупуването им е енергийната ефективност на съоръжението, коментира Йордан Вакъвчиев, управител на една от веригите магазини за техника. Най-простата сметка показва, че допълнителни стотина лева в първоначалната инвестиция се връщат още на петия - шести месец, коментира експертът и допълни, че клиентите вече не търсят най-евтината машина, а тази, която е най-оптимална откъм цена и разход на електричество.

Един японски климатик излиза около 2000 лева, докато малайзийски продукт, който е към 1000 - 1200 лева, много повече се продава, показват наблюденията на експерта. Като цяло българинът купува инверторни климатици в диапазона между 700 и 1000 лева. Най-атрактивни за клиентите са тези в промоция с безплатен монтаж, защото по този начин се спестяват между 170 - 200 лева разход.

Продължава интересът към покупка на климатици на лизинг, като те заемат около 20 - 25 на сто от продажбите на тази машина. Значително по-малък е делът на продажбите на климатици по програмите за енергийна ефективност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Мислете за здравето преди 8 години
за какъв личен комфорт се лигосват? Става дума, че като ти причинят трайно увреждане, никой няма да даде един лев за лечението ти! А и такова можеби няма! Не е въпрос за комфорт, а за това да останеш здрав!
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво общо събрание, вие в кой век живеете, има норми и стандарти за тези неща. Това, че никой не ги спазва е друг въпрос. Не съме експерт но разлика от 20 градуса на вън и вътре може да ти коства живота. Влизаш в моло-ве и вътре замръзваш, излизаш на вън, шок за тялото ще колабираш. Да не говорим как климатиците не се чистят и поддържат и какъв инкубатор за инфекции са...да не говорим ако е затворено, климатика на 18 градуса и вътре се пуши...без коментар за какво става въпрос.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От климатиците се насстива, осевен това са развъдник на бацили. Тази система на охлаждане отдавна е отречена в белите държави, но ние се развиваме с няколко дестилетия закъснение, естествено ...
10
2
 
3
 
! Отговори
69 преди 8 години
мразя климатици!
9
0
 
1
 
! Отговори
Drago преди 8 години
Анонимник 9 - аз минах по тая пътечка и сега си цъкам склиматика, но ми отне 1 месец и 6-7 пъти отсъствия от работа, следователно проблеми! Заради " банчицата", "бележчиците" , "кредитчето" и т.н. Така че си е БЮРОКРАЩИНА! Айде със здраве :-)
8
0
 
9
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Война в офиса - така е, но решението да взима шефът очевадно не е добро, защото шефът взима страна според собствените си нагласи. Може само шефът да не иска климатикът да работи и ето ти, 5-10-20 човека, които искат климатик, остават без него или обратното. Решението според мен е друго - централен климатик без възможност за управление в отделните помещения, който се нагласява на определена температура, примерно 23 или 25 градуса и се оставя да работи денонощно.
7
0
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До KKK:))) абсолютно
6
0
 
10
 
! Отговори
KKK преди 8 години
някакси от средата станията стана реклама на климатици :):)
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ква бюрокращина? Имаш да попълниш два листа и после чакаш 3-4 дни. Поне не заблуждавай хората.
4
1
 
6
 
! Отговори
DRAGO преди 8 години
"Продължава интересът към покупка на климатици на лизинг, като те заемат около 20 - 25 на сто от продажбите на тази машина. Значително по-малък е делът на продажбите на климатици по програмите за енергийна ефективност." - ами да, като бюрокращината е пълна.... направо ти се отщява, като се почне дългата процедура..... *** РАБОТА! Иначе да - малко излиза като ПЛАТЕНА РЕКЛАМА.... БГ журналистика, к'о да прайш :-)
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярно е.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде сега всички читатели да ми дадат пари, за да капарират климатици!Кой колкото има да дава. Извадете от шкафовете, изтеглете от банките колкото можете и по обяд ще дойде при вас един човек да вземе парите.
1
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кви колеги бе? Щом пристигна, пускам климатика на 5 градуса и да духа на макс и си прибирам дистанционното в гащите, никой да не го пипа! Ако на някой не му харесва, да яде солети!