Ново пенсиониране, нова пенсия. Но дали ще е европейска?

7% от читателите на Dnes.bg вярват, че ще получат добри пари на старини
74
Ново пенсиониране, нова пенсия. Но дали ще е европейска?
Снимка: Dnes.bg

Броени дни преди своята лятна ваканция, родните депутати взеха решение по един от въпросите, които най-много интересуват обществото – пенсионната реформа. Това стана с приемането на второ четене на текстове от промените в Кодекса за социалното осигуряване, с които стана ясно, че мъжете и жените ще се пенсионират до достигане на 65 години към 2037 година за трета категория труд.

Още по темата

Военнослужещите пък придобиха право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и/или като резервисти на активна служба по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.

Доколко обаче новите правила се харесват на хората? Броени часове след решението в Народното събрание, Dnes.bg попита своите читатели: "Ще успеете ли да вземете пенсия при новите правила?"

Оказа се, че 45% от участвалите в анкетата над 2060 души не са особено големи оптимисти, че със сигурност ще доживеят до пенсия, след като възрастта вече скочи на 65 години.

Други 18% допълват негативните очаквания с отговора: "Аз и преди не съм очаквал да взема, така че все ми е тая".

Всеки четвърти (26%) e оптимист, че ще успее да вземе пенсия, но не е оптимист за размера й.

Само 7% са крайните оптимисти, според които когато дойде време за пенсионирането им, парите вече ще са наистина европейски и хората ще имат достойни старини.

Цели 4% от участвалите в анкетата са с отпускарски дух и отбелязват, че лятото е време за плаж и море, а не за мисли за пенсия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4engeta agenti Voenni donosnizi na mvr vsimat Po 950 lv pensii ta i pove4e a dr s miseria jivejat 189lv na m mutrite na vlast milioneri i lekite manikenki mutresite sa si ok
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Между другото в Дания и в момента пенсионната възраст е 65.
49
0
 
7
 
! Отговори
Да бе да... преди 8 години
Какви 65 години, каква Европа, какви 5 лв...500 000 трайно безработни1 000 000 в сивата икономика500 000 непълнолетни, учащи и пр.1 милион които не плащат нищо600 000 държавни служители чиито пенсионни вноски излизат от джоба на останалите работещи1 милион пенсионериОт парите на оставащите около 1,5 милиона се издържат горепосочените, а трябвало и за европейска пенсия да останат... а дано *** надали...
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не 70% , а 700% не вярват на лъжите на Тиквата и БОСТАН.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До робе кажи.... Симеон Дянков ..НОЙ ...2 милиарда лепердосани ....и дори съдебно решение за връщане на парите не беше изпълнено от Червено Герберите. Помним!
46
0
 
5
 
! Отговори
vnimanie lajat vi... преди 8 години
imam vapros koito nikade ne se raziskva kade otivat osigyrovkite zdravni i pensionni ako niakoi ymre vnezapno nikoi nishto i nikoga nekazva kade otivat tezi pari .10 ili 20 god de sa parite.
45
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голямата измама - "добри пенсии и достойни старини" са поредния балон с който ни замазват очите.Това управление е пълен провал в почти всичко, с което се е заело.Не могат да съществуват, без да изтеглят външен заем от 16 млрд.Предишните управления също бяха провални относно шансовете за добър живот на българите.А какво да кажем за откровените крадци по времето на Костов?Нали техните наследници сега управляват с ГЕРБ?А аз да очаквам, че ще ми осигурят достойни старини?!?Трябва да съм луд.
44
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще работите докато умрете а парите от вашите данъци и осигураовка за издръжка *** трябва да се множат а българи на Европа и Америката не и трябват!
43
2
 
21
 
! Отговори
робе кажи.... преди 8 години
ще работим докато умрем !Нашите натрупани парички в НОЙ ще са за държавните служители и силовите ведомства ! Това ли е най- новото.....
42
5
 
5
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Социалистическия начин на мислене разстройва нервната система и води до неминуема гибел на реципиента.
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добре НОИ да бъде регистрирано като вероизповедание - така или иначе обещанията са им като на религия - само се говори за високи пенсии, но никой нищо не е видял от обещаното, нито пък ще види.
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако 7% вярват че ще получат добри пари, означава че 7% ще получат добри пари. Останалите ще работят за парите на тези 7 %
39
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реформата не се прави да осигури високи пенсии на бъдещите пенсионери, а да залъже сегашните да не роптаят с обещание за далечното бъдеще. Когато това далечно бъдеще дойде, ще има нови обещание и нова реформа. Нали вече сме го преживели - веднъж вече имаше пенсионна реформа, три стълба, щедри обещания...
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Официална статистика:България:БВП : 123.9 милиарда долараБВП на човек : 7876 долараГодишен експорт : 27.9 милиарда долараСредна заплата : 518 долараСърбия :БВП : 95.492 милиарда долараБВП на човек : 6353 долараГодишен Експорт : 14.843 милиарда долараСредна заплата : 550 долара=========================================================Открийте логиката. Питайте се къде е разликата и по-важния въпрос е ... защо си траем ? Толкова ли сме смотани?
37
1
 
8
 
! Отговори
Доктора преди 8 години
Е, ако не друго то поне мечтите са безплатни...:))):)))
36
1
 
10
 
! Отговори
Doktora преди 8 години
" Само 7% са крайните оптимисти, според които когато дойде време за пенсионирането им, парите вече ще са наистина европейски и хората ще имат достойни старини. "Tия 7% са големи шегаджии..Че и са си повервали даже !:))):))):))):))))):))
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
януари - 1долар =1.62 ; 1 барел - 55$= 89.1лвсега - 1долар =1.79 ; 1 барел - 50$ = 89.5лвТака че не може и това да се използва като оправдание....следователно и сега бензина трябва да е 1.90лв/литър ама не е .....
34
1
 
17
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
продължение: Към момента тенденцията е : от Бг младото трудоспособно и образовано население се изнася от страната и остават ромите /и не само те /които са научени предимно да консумират /някой да ги храни/, а не те да хранят другите! Та кой, от къде, от какво ще получава пенсия? - това е негативният сценарии при условие, че статутковото се запази!
33
1
 
16
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
2037 година светът ще е много по различен! Динамиката е във времето преди и дори към момента е различна! Сегашното състояние на нещата /на живота към момента неможе да продължи по същият абсурден начин дори в световен план!
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и 3 лева да е бензина пак ще има задръствания...Задръстванията за защото хората са принудени да пътуват за да си изкарват хляба, а няма алтернативен транспорт. Никой не иска да плаща скъп бензин за да ходи на работа, но е принуден. Пазарна иконимика, пазара регулира всичко - днес се търси един продукт който произвеждаш, утре не, уволнен си търсиш си работа на друго място, трябва да пътуваш. Трябва да си гъвкав и да си готов винаги да сменяш работата и да работиш преко сили.