Погват фермери за еднодневните трудови договори

Инспекцията по труда ще проверява интензивно селското стопанство
3
Погват фермери за еднодневните трудови договори
Снимка: архив, БулФото

Главната инспекция по труда започна от началото на август интензивни проверки в селското стопанство за спазване на трудовото законодателство, съобщиха от ГИТ.

Ще се проверяват както работодатели, които не са проявили интерес към нововъведените трудови договори за селскостопанска работа за един ден, така и такива, които са регистрирали образци на договорите, но обработваемите от тях площи предполагат наемането на повече работна ръка.

От 21 юли работодателите - регистрирани земеделски стопани, могат да сключват еднодневни договори за професии, неизискващи специална квалификация, в основна икономическа дейност "Растениевъдство" и само за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.

С един човек могат да се сключват еднодневни договори за не повече от 90 дни в рамките на една календарна година, припомнят от Инспекцията.

Новите трудови договори се заверяват и регистрират в дирекциите "Инспекция по труда" по местонахождение на обработваемата площ в два екземпляра с един и същ уникален идентификационен номер. Единият се съхранява от работодателя, другият се предоставя на работника, който трябва да го представи на проверяващите по време на проверка.

Договорите се заверяват срещу платежни документи, от които е видно, че работодателят е заплатил авансово по сметки на НАП осигурителни вноски за фонд "Пенсии", "Трудова злополука и професионална болест", за здравно осигуряване и за Допълнително задължително пенсионно осигуряване в Универсален пенсионен фонд .

От документите трябва да става ясно, че вноските са направени за трудови договори по член 114а от Кодекса на труда. Според предоставените от НАП данни, за август трябва да се заплатят 4.87 лв. за човек, нает за един ден.

Новият трудов договор не се регистрира в НАП, не се подава уведомление и за прекратяването му, тъй като той изтича с края на работното време. Трудовият договор не може да бъде различен от утвърдения с наредба образец, към него не могат да се прибавят или да се отменят клаузи. Плащането става в края на всеки работен ден срещу разписка, неразделна част от образеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
шантава работа-не знаят откьде да избият почивките на бодигардовете си и свойте ненадминати заплати. Ами така си е -няма какво да се льжем,,,
1
1
 
9
 
! Отговори
бреййййййй преди 8 години
- какво става ако се случи и болничен или просто човека не се яви а авансово са платени осигуровки?!!!!- и туй задължително плащане в брой с разписка - брееейййй бряяяя бряяяя....... умно бреееей