От трън, та на глог: Насилие в приемно семейство

Децата са отнети от родителите, защото е установило насилие
5 авг 2015 10:18,
18
От трън, та на глог: Насилие в приемно семейство
Снимка: Нова тв, Децата с майка си

Семейство осъди "Социално подпомагане" на първа инстанция, защото децата им бяха отнети заради насилие и настанени в приемно семейство. А в приемното семейство също има подозрения, че малчуганите са били бити. Сега Желязкови искат обезщетение.

От миналата година 6-годишната Елеонора и 7-годишния Веселин отново са с майка си и с баща си след 8 месеца в приемно семейство. Сагата започва през 2012 година, когато за първи път от детската градина сигнализират, че децата са бити. Родителите не отричат.

"Стъклото падна върху малката и в яда си с една мънинка пластмасова пръчица го ударихме по крачето и стана едно бележе и тогава тръгнаха нещата", казва Даниела Желязкова пред Нова тв.

След сигнала от детската градина социалните служби назначават разговори с психолози. Няколко месеца по-късно децата са в нова детска градина, но отново идва сигнал за насилие у дома. Службите спешно взимат мерки и ги отнемат от родителите им.

Децата са настанени в приемното семейство в къща в село Динево. Чрез съда родителите искат те да им бъдат върнати и ги получават. Твърдят, че в приемното семейство децата били бити и често оставяни гладни.

"Приемното семейство е имало добър статут на приемен родител. Самото приемно семейство е утвърдено, вписано е в регистъра на приемни семейства, оценено е като такова. Ние преди всичко сме опазили живота и здравето на децата", категорична е Петя Ангелова, директор "Социално подпомагане" – Хасково.

Приемните родители не пожелаха да говорят. Социалните не са установили насилие тук, а според съседите децата са се чувствали добре.
 
Сега семейство Желязкови иска обезщетение от 10 000 лева, за да води децата си на психолог.
 
От "Социално подпомагане" признават, че в работата им преценката е субективна, но са категорични, че не е имало друго решение след два сигнала за насилие над децата от собствените им родители. А самите деца отричат някога да са били бити от майка си и баща си. Казват, че и те като другите деца имат белези, защото си играят и падат.

Предстои случаят да бъде разгледан на последна инстанция наесен. Дотогава децата остават при биологичното си семейство под наблюдения на социални работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
36
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
До до ГошкоУважавам желанието ви да си осиновите дете.Няма нищо лошо в това,да се даде постоянен покрив,възпитание в домашна обстановка на едно осиротяло дете.Има много съвестни осиновители,а сигурно и...приемни родители.Децата трябва да се гледат и възпитават от зрели и съвестни хора.
8
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как се вземат деца от родители ве!Има нещо гнило тука!Че и аз съм пошляпвал малкия, но да ми го вземат за това!Има някаква далавера...
7
1
 
43
 
! Отговори
кака мара преди 8 години
айде сега социалните да си платят за гяволъка да се правят на компетентни и работещи-чиста проба неграмотници и заплатаджии
6
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В децата ще остане траен спомен за направеното от социалната служба. Този спомен ще се задълбочи и може да достигне психическо заболяване. Няма да се учудя ако след време децата като станат пълнолетни да потърсят саморазправа с длъжностно лице.
5
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде сега глобата да я плати служителят Петя Ангелова от социално подпомагане. За взимане на неправилно решение което съда е коригирал. Взимат ти децата и ги дават на на които дават и 1000лв. месечно!Това е цинизъм и виновните трябва да понесат вината си!
4
3
 
39
 
! Отговори
Лавро преди 8 години
В други сайтове пишеше, че приемното семейство било , дори имаше снимки. Просто бизнес, но жалко за децата. Интересно на каква база са одобрили това семейство (освен малко пари на ръка)?Според мен засега не бива да се одобрява за приемно семейство, което има собствени деца, при това - доста.
3
1
 
42
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Децата пише какво казват: "А самите деца отричат някога да са били бити от майка си и баща си. Казват, че и те като другите деца имат белези, защото си играят и падат"
2
4
 
42
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Някои не могат да гледат себе си,а взели...чужди деца да гледат.Органите отговарящи за това да проверят статута на ползващите тази...работа,защото наистина това си е...бизнес,а печалбарите нямат край;последна грижа са им децата.Освен това според мен,не може да става...приемно семейство сама жена,или сам мъж,защото самите те нямат семейство.Знам една която са й дали две деца,а няма семейство.Едва ли е от любов към децата;то...гладно стои ли се.
1
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А самите деца какво казват? Те вече не са чак толкова малки, добър психолог би могъл да научи от тях много неща.