Време е за ново жилище? А под наем или със заем?

Често разликата като пари е малка, смятат брокери
11 авг 2015 07:19, Красимир Ангелов
72
Време е за ново жилище? А под наем или със заем?
Снимка: Булфото

Често хората, които живеят на квартира, си задават въпроса: Кое е по-евтино – да живеят под наем или да си купят жилище с кредит?

Брокери предупреждават, че цените на имотите тръгват нагоре, а лихвите са ниски и моментът е изгоден за покупка на дом. Въпросът, който човек си задава, е дали това е истина?

Типичният пример - най-масовите двустайни апартаменти ново строителство са спалня, с хол и кухня в едно, а за старoто строителство стаите са отделни.

В София подобен имот може да се купи за около 55 - 60 хиляди евро. А наемът на подобно жилище на месец е средно 280 до 350 евро. За сравнение - вноската по изплащане на ипотечен кредит би била с 30-70 евро по-висока.

Брокери изчисляват, че често разликата между месечния наем и вноската по кредит е сравнително малка. Но все пак ипотечният заем е дългосрочен ангажимент – поне за 10-15 години напред.

"По-добрият вариант при всички случаи, ако прецени правилно своите възможности, е покупката на собствено жилище", коментира пред bTV брокерът Галя Котулева.

По-често обаче хората между 23 и 28 години предпочитат наема.

"Животът под наем се предпочита от по-младите хора, които са в началото на кариерата си, нямат спестени средства, искат да са мобилни - могат да намерят работа в друг град или друга държава, те не искат да се застопорят на едно място", признава кредитният консултант Тихомир Тошев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
ХАХАХХА е да ама не преди 8 години
"Брокери предупреждават, че цените на имотите тръгват нагоре, а лихвите са ниски и моментът е изгоден за покупка на дом"Толкова много лъжи, само в едно изречение...
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната манипулация, лихвите в България са безумно високи. Аз изплащам ипотека при 2,07% плаваща лихва, а по всяко време ако пожелая мога да я фиксирам на 2,50-2,75% без наказателни такси. Когато лихвите в България стигнат 3% тогава може да се говори за ниски лихви.
62
1
 
8
 
! Отговори
младен преди 8 години
Добър пореден опит, ама да го д.хате
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено , че трябва да се мисли в переспектива . Не е нормално да купиш 50 годишна панелка , която да изплащаш 25 години и накрая да се чудиш дали ще ти се стовари на главата , защото няма да има кой да я купи тогава .Едно е тухлено жилище . В момента в центъра има сгради над 100 години и нищо им няма . Един тухлен апартамент може да изкара и над 150 години , ама една панелка и да е облепиш със стиропор , повече от 80 години едва ли ще изкара а като ги доближи рязко ще изгуби от цената си.
60
1
 
4
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
До Анонимендо 62нищо не ти пречи , ама ще имаш един апартамент който да продадеш в големия град и с парите от него да си осигуриш достойни старини . Дали ще го замениш за малка гарсониера в града или къщичка на село , пак ти решаваш , но няма да разчиташ само на пенсията а ще имаш достойни старини. А ако си живял под наем , ще разчиташ само на пенсииката си и ще съжаляваш като теглиш чертата , че си платил на някой друг апартамента . Само тухлено и в хубав район . Това си заслужава
59
0
 
4
 
! Отговори
жоро преди 8 години
До АнонименАко имаш село/друг роден край. Защо автоматично смятате, че всеки има.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съгласна съм с 60, само че ако си пенсионер какво те задържа в големия град, можеш да се върнеш на село и да не пречиш
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Терминал 2 е решение , само ако си образован и имаш професия която е търсена и може да практикуваш .... а не да ставаш общак и да им слугуваш , защото и там не е розово .В големите градове където има добри доходи , цените също са високи ...колко трябва да ти е дохода за да си позволиш жилище в Лондон или Париж . Да не може да сравняваме София с тях , но ако с една заплата в СФ може да си позволиш един квадрат жилище , в Париж цените на кв м са от 6000 евро , а в Лондон от 8000 евро за кв м
56
0
 
5
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
Всеки да си преценява за себе си . За мен по правилния вариант за големите градове Сф, Пд, Варна и Бургас , да се купува , вместо да се живее под наем .Цените в тези градове в близките 30 години не биха загубили стойността си с изключение на лоша локация и панели на по над 70 години .Примерно живеете под наем 30 години ,през това време сте дали над 100 хиляди на хазяите и нямате нищо ваше .. идва време за пенсия и ... кой ще ви плаща наема с мизерните пенсии в БГ , оставате на улицата
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИ кой гарантира че в Бг всичко ще върви добре? И аз живея под наем в София, имам жилище за живеене в провинцията. Мога да си позволя да плащам месечната вноска/която ще е малко по висока от наема/, но от къде пари за първоначалната и за първоначално нанасяне, обазвеждане и т.н. Поне 20-30 хил. лева ми трябват спестени. А лихвите наистина са още високи, а за цените не мога да преценя, много е относително, но по скоро са високи.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е задължително да чакат внуците, ако всичко ти върви добре може да си купиш собствено жилище междувременно, но в перспектива да печелиш повече, отколкото ако цял живот блъскаш да го изпратиш с мизерна заплата.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 54и с внуците, че е нормално да дочакат за такъв период от време.
52
1
 
4
 
! Отговори
До 54 преди 8 години
Затапи ме, признавам си. За това не се бях сетил. Е такива хора няма смисъл да купуват, прав си. просто трябва да изчакат майка им и баща им да се споминат и да заживеят в наследствения имот с жената и децата си, като едно щастливо младо семейство.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бях чул, че през 2007-2008г. цените на имотите в Търговище бяха по високи от тези в Истанбул. А брокерите дават някакви бази за сравнение с Берлин, Цюрих и т.н. Добре ли са? Има една поговорка нерде Ямбол, нерде Истанбул.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това за баничката и майката е друг случай ;) Но колко хора докато си изплатят 20-30 години апартаментите ще наследят поне по още един -два, а през годините са хвърлили на вятъра немалка сума само за лихвите. И какво да го правя -хайде пускам го под наем, обаче кой ще го наеме интересно, като пазара е пренаситен и сега, а не спира да се строи.
49
0
 
10
 
! Отговори
до 48 преди 8 години
Като чета коментарите под статията направо не вярвам на ушите си колко хора с идеи и капацитет за собствен бизнес имало тук. Те хората нямат 2лв. за баничка с боза, та затова живеят с мама. Ние сме седнали да говорим за бизнес и имоти...
48
0
 
3
 
! Отговори
Криви сметки преди 8 години
Такъв няма.Прочети по внимателно наемите са по 75евро
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен75 евро е наема. В София взимаш 1000 лева заплата, в Сливен - 0, предпочитам София.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Нова загора 350 евро наем? Ама наема ли го някой или само така е обявен?
45
3
 
7
 
! Отговори
Криви сметки преди 8 години
1. Наемът в София 350 евро , а в Сливен, Ямбол, Нова Загора наемите за такъв 75евро кое е за предпочитане2. "В София подобен имот може да се купи за около 55 - 60 хиляди евро" Айде бе от кога са толкова ниски цените в София те толкова вървят в по малките градове Стара Загора, Пловдив.Я пак да си направим сметката.....................