Горанов, стегни се, намери 51 млн. за вота, заръча Борисов

Сметката набъбва главоломно, оплака се обаче министърът
Обновена: 1 сеп 2015 13:46 | 26 авг 2015 17:52, Веселина Йорданова
83
Горанов, стегни се, намери 51 млн. за вота, заръча Борисов
Снимка: БТА

Сметката за изборите "набъбва главоломно" след всяка промяна в Изборния кодекс. Това информира финансовият министър Владислав Горанов представителите на правителството на редовно заседание днес, според стенограмата.

Още по темата

"Поискани бяха 69 милиона за провеждането на местните избори при 39 милиона отчетени през 2011 година, когато имахме избор на местни власти и избор за президент", съобщава Горанов, а Бойко Борисов изумен само повтаря цифрата "70 милиона!".

Министърът заявява, че е успял с различни методи да свали парите до близо 51 милиона. Премиерът пък му заръчва "да се стяга" и да ги намира.

ЦИК ще е задължена до 3 септември да обяви служебно откриването на 428 секции за референдума в чужбина, информира пък външният министър Даниел Митов. Той съобщава още, че интересът към допитването за въвеждане на електронно гласуване вероятно ще варира значително в отделните държави.

По думите му основен проблем остава осигуряването на членове на секционните избирателни комисии извън страната. Те включват представители на парламентарно представените партии и коалиции, както и един представител на министъра на външните работи във всяка секция.

Ако партиите и коалициите не попълнят своите квоти в комисиите, съставът се запълва с решение на ЦИК по предложение на министъра на външните работи, предимно измежду българските общности в съответната страна.

Традиционно се командироват служители от държавната администрация, тъй като съгласно Изборния кодекс книжата за провеждането на избори и референдум трябва да бъдат предадени на избирателната комисия от упълномощен представител на ръководителя на дипломатическото или консулското представителство, уточнява Митов.

Според МВнР за предстоящия референдум ще бъде трудно да бъде осигурен достатъчен брой представители на администрацията, желаещи да бъдат командировани като членове на СИК, включително и поради невъзможността в чужбина да се гласува на местните избори. Очакваният необходим брой на командированите за осигуряването на съставите на СИК е около 600 души.

Митов предлага да се проведе информационна кампания, чрез която да се подчертаят широките възможности, които законът предоставя на българите в чужбина за упражняването на правото им на глас и да се призове за тяхната активност.

Министърът предлага като стимул по-високи възнаграждения на служителите в държавната администрация като командировани членове на СИК извън страната.

Горанов обаче съобщава, че от 51 милиона лева план-сметка за вота на 25 октомври, 23 млн. са за заплати.

"23 милиона от тях са възнаграждения, ако не ви стигнат повече няма", отсича премиерът. Направете необходимите срещи и с Централната избирателна комисия, и с парламентарните групи и говорете от трибуната в парламента, нарежда накрая Борисов на външния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Бойко,що не напрай ме и един референдум за НАТО и ЕС да видим какво ще стане
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При такава голяма сметка , аз няма да гласувам за да спестя на държавата, а тя ако иска да ми даде полагаемата икономия която ще и направа като не гласувам.
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората живеят с под 250 лв пенсия ,а крадливата мутра на ипон назначвена от Мафията и неговите министерски *** търсят как да напечатят 3 млн.хартии и да вземат и откраднат 50 млн лв .
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали 800 млн излишък имахте бе, тиква?
43
1
 
13
 
! Отговори
има резерви преди 8 години
Референдумът е ненужен и безсмислен. Наи-добре е да се отпише. Нагласиха си го само за да опапат сума пари. Мерките, за които ще се прави "народно гласуване", са изцяло административни. Може да се въведат и без референдум. Шменти капели.
42
1
 
6
 
! Отговори
DESO преди 8 години
68 е абсолютно прав,,,,,,,самите т нар комунисти ,,,са си сътвориха това нещо,,,и освен че съсипаха и ограбиха БЪЛГАРИЯ,,,,са горди ОЛИГАРСИ
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отново ни предлагат игричката "Тук има-тука няма" с едни и същи- от 1989г - престъпни политици!Какво друго - освен да ликвидират,разпродават и унищожават -могат да правят тези,които за 26 години запалиха Партийния дом,ограбиха спестяванията,ликвидираха икономика,образование,здравеопазване,армия,банкова,правоохранителна и транспортни системи, както и всеки трети българин!Пълен бойкот на изборите-това е единствения начин да се докаже,че управляващата *** не се приема от обществото!
40
0
 
13
 
! Отговори
DESO преди 8 години
А ЗА КАКВО СА ТИЯ ИЗБОРИ,,,,,ТО НЯМА СМИСЪЛ В ТОВА,,,,СЪЩИТЕ МАЙМУНИ С КУПЕНИ ГЛАСОВЕ И ОТ НЕГРАМОТНИТЕ ТУРЦИ И С ИЗМАМИ
39
0
 
8
 
! Отговори
DESO преди 8 години
А СЕГА ГОРАНОВ МУ Е ВИНОВЕН
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А мутромилиционерската шайка на рапоня, която бяхме наритали и почти изринали от властта преди 2.5 г. беше реанимирана от РБ и от Гоце и сега продължава да дерибейства като дясна реформаторска коалиция.
37
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** ,долни крадливи защо не вдигнете заплатите и пенсиите на народа ви и да построите поне един завод с тези 16 МИЛИАРДА да откриете работни места ,а само знаете да усвоявате ,тоест да ги отклонявате ! ПОЗОР СТЕ ЗА ЦЯЛАТА НАЦИЯ!!!
36
2
 
14
 
! Отговори
valov преди 8 години
На 1 септември ще има бунт за горивата,защо например на 1 ви септември да речем в 18 часа във всеки град, село да се съберат хора и да негодуват. Винаги има за какво, нали сме в Бг
35
1
 
12
 
! Отговори
valov преди 8 години
До АнонименТогава какво пречи сега да се надигнем и да ги изринем, и да не се връщат повече.
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народът вече веднъж би шута на некадърните и крадливи гробари, но Олигархията ги върна наново, понеже са техни слуги.
33
1
 
10
 
! Отговори
valov преди 8 години
Време настана, но не знам дали тупкат сърца ни.
32
1
 
11
 
! Отговори
valov преди 8 години
не може ли вместо бюлетина сопа, и удряй, не спирай, това заслужават всички корумпирани кандидат избиратели.
31
0
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
АБЕ БОРИСОВ МОЖЕ ЛИ ДА СИ ТАКЬВ ТЬПАНАЕ
30
1
 
13
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Цялата работа със референдума е да се усвоят едни пари от герберски протежета. Този референдум е напълно излишен. Много малко хора се интересуват от него. Ако се приеме електронното гласуване манипулацията ще е ТОТАЛНА. Те подслушват Меркел, че няма да изманипулират гасуването. Гласувайте с Не!
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама хич не ме интересува . Ако референдума е за излизане от Ес и Нато ще гласувам. Брей много пари много шум за тия посмешища
28
1
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Да ти намери за подкупи!