Лекарите от линейките като домашна поликлиника?

Викат ги на адреси да мерят кръвно и да изписват рецепти
14
Лекарите от линейките като домашна поликлиника?
Снимка: Булфото, архив

Начинът, по който е организирана в момента Спешната помощ, не е добър, смята д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Викат ги на адреси да мерят кръвно, да изписват рецепти и такива неща", коментира той пред БНР.

Според него предложението за трите стандарта на линейките от 8 до 120 минути звучи добре, но няма отговор на основния въпрос.

Още по темата

"Разделянето на спешната помощ от болничната медицинска помощ специално, а и от извънболничната в някаква степен, не е добро за системата. Не е необходимо в линейките да има лекари и практиката да се използват като домашна поликлиника трябва да се прекрати", добави той.

Д-р Кацаров обясни, че световна тенденция в линейките е да има парамедици, които след успешно преминато обучение да оказват първа медицинска помощ.

"И лекар да е, пак може да направи толкова. Лекарят трябва да е в приемното отделение на болницата, защото там може да окаже истинска медицинска помощ, съобразно със своята квалификация, а не да се вози в линейката напред-назад и да носи носилки по етажите. Това е "разсипия" на квалифициран човешки труд", смята той.

Кацаров подчерта, че обучението на парамедиците е само няколко месеца, както и че на много лекарски места в страната сега работят фелдшери и медицински сестри, който на практика нямат нужда от допълнително обучение и могат веднага да започнат работа като парамедици, стига да се реаорганизира по този начин Спешната помощ.

"Но тази реорганизация включва и друго – не линейките, както в София, да стоят на "Сточна гара", а да бъдат асоциирани към болниците, които имат спешни приемни отделения, за да може да бъдат разпределени на територията на целия град и да карат до най-близката болница, където има спешно приемно отделение. Тези приказки, че ще оперираме болните в линейките, няма как да стане", отсече той.

Решаващо при спешната помощ е най-бързо да отидеш на мястото, настоя д-р Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
16
 
! Отговори
правила преди 8 години
Ясно дефинирани понятия - спешен и неотложен ! И съответно регламентирано време за извършване на прегледа . златен първи час и за неотложния мисля ,че бяха 4 часа.Ясно разграничаване правомощията на отделните медицински структури: спешните ......оценка на риска за живот и реанимация! И да не дават препоръки кой кога на къде да изпраща!Неотложните кабинети ... преглед и преценка към личен лекар или за хоспитализация.....Спешните екипи в линейките ......!!!Реномобил с специализиран екип
11
0
 
15
 
! Отговори
Граовец преди 8 години
Медицинската помощ трябва да е насочена към връщане на лицето на работа за да е полезно за обществото. За съжаление основната част от медицинския ресурс се използва за осигуряване на безгрижния начин на живот на различни категории хора.
10
0
 
15
 
! Отговори
то лесно ама преди 8 години
А как да стигнат до болните при тези презастроени градове? Тези архитекти са по-вредни от земетресение.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спешна е една смешна
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Върнете всичко по старому в здравеопазването. Стига с тия парамедици, код червено, код жълто. Какви са тия интерфюта с болния ни народ. Стига с тия европейски измишльотини за къртене на пари бе хора. Да се върне фелдшерското обучение в университетите и това е. Нашите родители и баби по селата кой ги е лекувал в миналото.
7
2
 
18
 
! Отговори
истината преди 8 години
лекарите от бърза помощ не могат и не знаят и 10 % от това което вършат западните парамедици, които не учат 3 месеца а 3 години поне в германия. казвам ви го от първо лице защото работя с тях. 5 години съм работил и в нашата бърза помощ или ЦСМП и знам за какво става въпрос , разбира се имаше и млади и кадърни колеги но бяха малък процент , но е разбираемо няма обучение няма мотивация, алтруизма се изпарява бързо после остава професионализма а такъв няма у нас.
6
1
 
21
 
! Отговори
Kkk преди 8 години
То е ясно кои индивиди го правят това нещо. И вечер същите тези *** пълнят болниците, щото няма кой да ги провери дали за здравно осигурени и прегледа им е безплатен.
5
1
 
23
 
! Отговори
:-D преди 8 години
Абе да сложат такса линейка 100 лв, пък ако случаят наистина е спешен, таксата да се опрощава!И ще се научат...
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕленаНали точно затова трябва да има парамедици, които да преценят колко е спешен случая и да те докарат до най-близката болница, ако наистина е спешен. Иначе в линейките трябва да има поне 10 лекаря - за най-различните болести - особенно мозъчен хирург
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като ги извикат за мерене на кръвно, да ги качват в линеката и към приемния кабинет! След като им го измерят - пеш по чехлички 5-10 км към къщи или с такси!А за рецептите - направление към личния лекар!
2
2
 
25
 
! Отговори
Елена преди 8 години
Аз пък не съм съгласна като викна линейка за нещо наистина спешно...да дойде "обучен" парамедик изкарал два месеца курс, вместо лекар. За тези, които викат за мерене на кръвно....глоба! И то солена!
1
1
 
32
 
! Отговори
De преди 8 години
Много правилно, че не може Спешна Помощ да се използва като личен лекар. Да изгледат няколко епизода на сериала "Спешно Отделение" и да реорганизират...няма нужда да откриват топлата вода, а само да я прокарат.