Бедни сме! Скоро и в африканските страни ще взимат повече

Икономист: Минималната работна заплата е виновна за хала ни!
Обновена: 27 авг 2015 13:54 | 27 авг 2015 13:50, Анисия Иванова
186
Бедни сме! Скоро и в африканските страни ще взимат повече
Снимка: Bulgaria On Air

България не е сред най-бедните страни, средното ни жизнено равнище е по-високо от това на редица африканските държави. Но нищо чудно в един момент да се окажем зад тези държави, защото в някои от тях текат много динамични икономически процеси, например в Етиопия. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air икономистът проф. Ганчо Ганчев.

Според анализа на икономиста има известни тенденции към покачване на доходите у нас. "В България доходите растат по-бързо в сравнение с останалите европейска страни. Но поради това, че разликата е толкова голяма и трудно може да бъде стопена тези положителни тенденции не водят до промяна в положението на българина, обясни професорът.

По думите му не само България се бори с бедността, това е цел на цялото човечество – има програми на Световната банка, на ООН, на ЕС.

Според Института за пазарна икономика нарастването на минималната работна заплата е основната причина за бедността у нас, но тази теза е абсурдна, смята професорът.

"Тази минимална работна заплата е изключително ниска, тя е в пъти по-ниска от тази в Гърция, която в момента е в сериозна криза", мотивира се той и припомни, че тези пари не покриват почти нищо от потребноститите ни. Той обясни, че не винаги проблемът с бедността или липсата на заетост трябва да се търсят в пазара на труда.

Има едни аспект, на който у нас не се обръща внимание – свързаността на хората. В съвременните условия това означава, че всеки трябва да има достъп до комуникационни услуги, много е важно да имат достъп до финансовата система, обясни икономистът.

"Най-бедната част от населението – ромите, са изключени от всякакви икономически механизми. Акцентът би трябвало да бъде към тяхното включване, включително възможност за микрокредити, те самите да започнат някакъв бизнес. Не трябва да се мисли, че само държавата или бизнесът създават работни места. Трябва да се акцентира на такива форми за обучение, които да повишат активността точно на тези хора", смята икономистът.

При най-бедните хора има сериозен проблем – това е така наречена "култура на бедността", т.е. възпроизвеждане на едно поведение.

По думите му, ако България иска да оцелее като икономика, би трябвало да преодолее процеса на отлив на работна сила в чужбина. 

"Тук трябва да се създават високоплатени работни места, които са конкурентни със западните страни. Това вече се случва в някои сектори, но като цяло сме икономика, която се развива бавно", каза Ганчев.

Според работодателите причина минималната заплата у нас да е толкова ниска е ниската производителност на труда.

Проф. Ганчев обаче обясни, че тезата е абсолютно неправилна. Производителността зависи 99% от технологиите, от организацията във фирмата. Една високоорганизирана фирма, работеща със съвременни технологии, не може да има ниска производителност. Следователно опираме до това, че бизнесът не е в състояние да организира производства с висока добавена стойност и оттук са ниските заплати. Това го показват и всички международни изследвания за нашата икономика, разясни икономистът. 

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
Danut преди 8 години
Always renfisherg to hear a rational answer.
125
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господа пишещи. Аз съм един човек, който живее добре в България. И в Зимбабве да съм пак ще живея добре. Ще имам пари и ще съм на заведение всяка вечер. Проблема е в това, че на никой не му се "бачка".Работи се 8 часа и се гледа "Биг Брадър". Аз съм на 28 години и имам 2 висши образования, за които съм си изкарал парите сам. Знам два западни езика и работя по 12 часа на ден. + Събота и Неделя. Не мислете кой краде - краде се навсякаде по света, а мислете как да станете по добри в професията си.
124
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю анонимен 172, ти изобщо знаеш ли на кой свят се намираш?? Ти случайно да си чувал за промишленост и икономика?? Случайно да си чувал, че по всички отрасли сме били в челните места по време на неадекватния строй за който говориш?? Ти май изобщо не си в час...!!
123
2
 
1
 
! Отговори
Kosto Czech. Rep. преди 8 години
Az rabota v Cechia kato cnc frezar s kompiutr ,sega sam v rabota ,vzimam zaplata mezdu 30do32000 kroni.1lev-15kroni.Tova e 2133 lv.Zena mi izkarva polovina od men.Tezi pari tuk vzima malko chora.
122
3
 
2
 
! Отговори
gogo преди 8 години
*** off,професор ***.
121
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 години яко се краде - от най-вече от държавата и наемния труд. 25 години се свива производството, селското стопанство е на изчезване. На изчезване са и квалифицираните и добре обучени хора. Но какво от това, като управляващите слушат новия брат.
120
1
 
9
 
! Отговори
Жалко Българов преди 8 години
А как да не сме??? Като България произвежда само мутри, роми и простотия в промишлени количества.... Па пари к...ц пари нема... ЦиЦ..
119
2
 
27
 
! Отговори
ТОВА Е ДРАГИ.... преди 8 години
НЕ МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА Е ВИНОВНА ЗА ХАЛА НИ, А 25 - ТЕ ГОДИНИ КРАДЕНЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПОЛИТИЦИ И ОСОБЕНО НА ИВАН КОСТОВ, КОЙТО СЪСИПА ДЪРЖАВАТА С Т.Н. "ПРИВАТИЗАЦИЯ",РАЗБИРАЙ РАЗГРАБВАНЕ И РАЗРУШАВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА НИ И СЕГА БОЙКО БОРИСОВОТО ЯКО КРАДЕНЕ НА ЕВРОФОНДОВЕ И ОНЯ 16 МИЛИАРДЕН ДЪЛГ,КОЙТО ОКОНЧАТЕЛНО ЗАГРОБИ И ЗАКОПА БЪЛГАРИЯ. НО НАЙ-ВИНОВЕН ЗА ХАЛА СИ Е САМИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, КОЙТО ИЗБИРА ДА ГО УПРАВЛЯВАТ ОТЯВЛЕНИ ТАРИКАТ - КРАДЦИ И МУТРИ
118
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да има нормални заплати в България, трябва да има нормални синдикати /профсъюзи/, а такива няма през последните 25 години. Гърците и французите затова имат по-нормални доходи, защото са добре организирани и протестират, когато трябва, а ние един нормален протест за тези 25 години нямаме. Да напомня на някои, че една от първите задачи на новата власт след 1989-та година, беше да разбие всички организации на хората в България, вкл. и профсъюзите, за да ги замени с едно голямо нищо и да крадат
117
0
 
14
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Този професор май е от новите - демократите дето управляват в България в последните 25 години. Какви ги върти и суче, само и само да не признае, че пазарната икономика в България се провали в последните 25 години. Е, не им пее дитирамби, заради което някои го наричат "червен", което си е малоумие, но и не посочва истинските причини заплатите в България да са толкова ниски, че скоро африканските заплати ще са по-високи.
116
1
 
38
 
! Отговори
защото... преди 8 години
Бедни сме, защото местните феодали предпочитат да изплащат коли за по 150-200 хиляди лева, отколкото да дават нормални заплати...
115
1
 
6
 
! Отговори
GERBEMINALO преди 8 години
TO I BEZ TOVA GERB E PRED RAZPAD XIXI
114
5
 
5
 
! Отговори
работещ преди 8 години
Къде е професор този *** бе, в Библиотекарския институт на Шесто ли? Кой дава микрокредит на неграмотен крадец бе, тъпан червен? На ромите не им трябват микрокредити, а ОБРАЗОВАНИЕ, ама то такова вече няма и за българите, щото професори са червени недоразумения на природата като тебе.
113
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе какви равни възможности давал закона след като детето на богатите ще ходи на частни уроци а на бедните няма да отиде и в общественото училище или ако отиде няма да му обърнат нужното внимание или няма да има пари за тетрадки и учебници или за дрехи въобще бедните са подтиснати от малки
112
2
 
12
 
! Отговори
UBEGERBER преди 8 години
TIKVA KATO SE MAXNE SHTE SE RODIM
111
0
 
6
 
! Отговори
До 162 преди 8 години
Ау-у-у-у-у-у, колко си умен!Страшни доводи даваш - с тях не може да се спори.
110
9
 
6
 
! Отговори
До 160 преди 8 години
За съжаление плоският данък все още е необходим заради огромното укриване на доходи. Така тези, които укриват доходи все пак плащат нещо, а ако стане това, което предлагаш, няма да плащат нищо. Даже аз бих предложил обърната пропорционална скала за облагане - с най-висок процент да се облагат сумите около минималната заплата, са следващите суми процента да намалява, което донякъде да обезмисли укриването на доходи.
109
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма как да се живее сега по-добре, след като произвеждаме по-малко и докато преди това хрантутехме примерно 1000 търтея, сега хрантутиме примерно 100000 търтея, които на това отгоре лапат много повече.
108
2
 
5
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
До Анонимен 138 Вие сте абсолютна овца.
107
6
 
12
 
! Отговори
ао преди 8 години
Бреее, откриха топлата вода и какво да сравняваме режимите -просто и ясно през комунизма се е живеело по-добре това е 100%. Бяхме осигурени на 100% само банани нямаше а сега имаме и сме по зле и от Уганда и Нигерия!!!