Европа трябва да атакува причините за бежанския натиск

Митов: Да ги разграничим от икономическите емигранти!
27 авг 2015 12:07, Надежда Бочева
33
Европа трябва да атакува причините за бежанския натиск
Даниел Митов. Снимка: архив, БТА

Европа е наясно с тежкия проблем, който се поражда от бежанския и миграционния натиск. Има бежанци, чийто живот е заплашен и търсят убежище, но има и икономически емигранти и Старият континент трябва да дефинира отношението към едните и към другитe. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред БНТ.

Той допълни, че на ниво Европейски съвет този разговор се води отдавна, но очертаните до момента мерки са по-скоро за справяне с последствията, отколкото с причините за миграционния натиск.

Още по темата
"Причините са ясни – конфликтът в Сирия, разрастващото се влияние на т. нар. "Ислямска държава" е основен генератор на бежански потоци и там трябва да се насочат усилията ни много по-сериозно. Прекалено дълго време мерките за борба с т. нар. "Ислямска държава" не дават ефект“, заяви външният министър.

"Ислямска държава" се разраства, създава държавна архитектура, но така или иначе тя съществува, а този факт е безкрайно притеснителен. В процеса на взимане на нови мерки е необходимо да бъдат включени и самите страни от региона на Близкия изток и Северна Африка, допълни той и припомни, че държавността се е разпаднала и в Либия.

„Вместо да атакуваме последствията, трябва да атакуваме много по-сериозно корена на проблема“, каза министърът на външните работи.

Митов смята, че ЕС не работи хомогенно, а при регистрацията на бежанците и икономическите мигранти трябва да се прави разграничение.

„Трябва да започнем много по-сериозно да обръщаме внимание на държавите, от които идват всички тези хора, и тези, които са икономически имигранти, трябва да се връщат обратно. Има такива споразумения с отделни държави и те трябва да се прилагат. С държавите, с които няма споразумения, трябва да се сключат възможно най-бързо“, категоричен беше външният министър.

Той посочи, че Дъблинският регламент е загубил своята адекватност и трябва да се преразгледа, а Европа трябва да отговори на предизвикателствата в съвременния контекст.

“България си е дала сметка отдавна за потенциалните опасности”, коментира Даниел Митов и допълни, че нашите граници са сериозно охранявани и изпълняваме много отговорно задълженията си като външна граница на ЕС.

За бежанския поток към Македония и реакцията на властите там външният министър каза, че подобен наплив от хора е бил неочакван за властите в страната и за всички по пътя на миграционния поток, който е насочен на запад и на север.

"Македония беше използвана за транзитна зона, но никога до момента не се беше изправяла пред такъв огромен брой хора, които се появиха изведнъж на нейната граница“, поясни външният министър. За опитите на македонската армия да отблъсне със сила бежанците от границата той каза: „Те са реагирали така, както са намерили за подходящо в случая. Сигурно е могло и да реагират и по-добре“.

Ние не можем да игнорираме факта, че нашите съседи имат определен проблем и трябва да се стремим да им помагаме, допълни външният министър.

На въпрос по-добро ли е решението на Сърбия, която е позволила транзитно преминаване, Митов припомни, че мигрантите се стремят към Западна и Северна Европа.

Запитан защо се наложи в България Гранична полиция да бъде подпомогната от военните, Митов беше категоричен, че няма да се стреля срещу бежанците. „Това дори не може да се обсъжда. Знаем, че за да се охраняват сериозно границите ни при такъв натиск, са необходими хора. Нормално е Българската армия да подкрепи наблюдението на границата“, обясни той.

Още интересни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: МВнРДаниел Митов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
baimangal преди 8 години
Тоя колко лижеше подметките на Костов, докато се уреди на дипломатическа мисийка. После се прехвърли при пръмовица. Излючително мазна кариеристка ***.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тоя е един капацитет,майко мила...
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Преди демокрадциятаЗнам го този случай.
15
0
 
4
 
! Отговори
Преди демокрадцията преди 8 години
На 1 юли 1953 г. младши сержант Вергил Ваклинов на 23 години, влиза в бой с въоръжена група от 4 диверсанти, завръщаща се нелегално в Гърция,. Групата е водила бой и убила двама граничари. Граничарят Вергил Ваклинов вдлиза в бой с диверсантите, убива трима но е тежко ранен. Тогава кучето му Вихър разкъсва последния диверсант, но също е тежко ранено. . След приключване на сражението тежко раненият Вергил Ваклинов през нощта в продължение на часове е носен на ръце от другарите си до съседното село Марулево, където местните селяни окосяват голяма поляна, за да може рано сутринта на 2 юли да ка
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nai nekadarnia tap vanschen Minister Po to4no donosnik na USA d rodnini komunaga
13
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Охраната на Българската граница е мит. България още не се е сблъскала с подобен бежански поток за да си проличи. Организацията за охрана на границата ,е да се противопостави на малки групи и то до някаква степен. Управляващите просто разчитат че ще продължат да ни заобикалят. Изобщо идея си нямат, какво да правят при наплив от големи маси народ както в съседните страни!
12
0
 
8
 
! Отговори
!!! преди 8 години
Вижте в САЩ, чернокожите как протестират и искат отмъщение, защото бял полицай бил застрелял чернокож (при положение че чернокожия е открил огън и не се е подчинил на заповед), започва се "расизъм"...и сега си представете картинката с "бежанците". Нас ни съдят или бият ако посегнем на , независимо дали защитаваш дом, семейство....защото не сме ги интегрирали и затова краде, убива, безчинства...
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма политически и икономически всеки е дошъл да те завладее , и при това да храниш докато те завладява..
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво бяха казали преди години албанците на сърбите ? Со ку--ц ще ви превземеме. И го направиха, взеха Косово. Така ще стане и в Европа. Ако не в цяла, достатъчно е в половината държави.
9
0
 
14
 
! Отговори
Рад преди 8 години
Великото приселение е с цел да се ислямизират европейските земи само с терор без война. Най голямата причина за преселението са интеграционните европейски програми с корумпирани лидери, Да оставим Европа и да погледнем истината в очите на мъничка България. Запомнете пова което ще ви напиша- ЧРЕЗ ИТНЕГРАЦИЯТА НА *** ДЪРЖАВНАТА КОРУПЦИЯ НАЙ МНОГО КРАДЕ !!На тези имигранти им е казано че хляба който ще получат друг ще го плати. Преселението е организирано и платено от БОГАТИТЕ ***
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кончи, абсолютно не харесвам путин, нито съм фен на сегашната русия, но си се олял. как точно е русия причина за бежанците? те не идват от сирия, а от ирак, афганистан, либия, мароко, тунис, египет, судан + поне 10 конго бонго държави, в които няма даже и война или конфликт. ако трябва да сме честни, дори и за 100% от нелегалните емигранти и джихадисти не са виновни сащ - судан и мали сами се разделиха и воюваха, ни франция, англия, сащ или русия им се месиха.
7
0
 
9
 
! Отговори
DESO преди 8 години
очилат ГЕЙ,не е ли така ))))
6
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До ИЗВОЗА 8.ТИ ЩЕ ИЗТРЕЗНЕЕШ КАТО ТИ ОПРЕ У ЗАНИКА ПРОБЛЕМА
5
7
 
2
 
! Отговори
извоза преди 8 години
До anonimenбъди трезвен когато пишеш!!
4
1
 
17
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Ами различи ги бе *** нали затова получаваш заплата.До вчера друго говореше /да бъдем толерантни дрън дрън бабини дивитини .ВКАРАХТЕ в беда цяла държава и цяла еврпа сега се чудят какви простотии да дръкат.
3
0
 
17
 
! Отговори
izvoza преди 8 години
Най после!!!!! Светът е във война, има бежанци, те целенасочено са тласкани да идват насам. Навремето един турски султан е казал (приблизително), че ще завземе европа икономически, Е Германия вече е така. Сега се сътворява и етническото завземане, ама с толкова *** европейска политика, и толкова *** европийски политици, па и наши, ще ни претопят до 50 години. А иначе момчето се е престрашило да мисли, може би..........................
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първите 2 коментара са изчерпателни, затова и няма много след тях.Ще ги напъхат тука, следват ,,права и свободи'', план Маршал - Обама и Европа я няма! Осен да емигрираме в Сибир друга опция няма. Накрая ще свикнем, ще станем малцинство и ще изчезнем. Ето, сума мадами се задомиха при чужденци и тъмни хора. Срещу емигрантите врещим няколко пиянки, бабичките и това е. Младите жени и ромите ги чакат с трепет!
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа не може да направи нищо срещу наплива от имигранти,защото това е политика на управляващите във Вашингтон,чиято цел е да заселят Европа с мюсюлмани.Те плащат на корабите,които превозват бежанците.Така,че това недоразумение,наречено министър на външните работи, е подобре да замълчи и да на заблуждава аудиторията.