Средният успех от 7 клас - балообразуващ при кандидатстване

Гимназиите ще вземат оценката от един предмет и общата диплома
Обновена: 28 авг 2015 15:02 | 28 авг 2015 14:26, Анисия Иванова
4
Средният успех от 7 клас - балообразуващ при кандидатстване
Снимка: архив Булфото

В бала за кандидатстване в гимназиите вече ще влиза и оценката от завършен 7-и клас, общият среден успех. Това каза заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева пред БНР.

Министърът на образованието проф. Тодор Танев заяви преди, че новата учебна година ще бъде посветена на реформите.

Кастрева поясни, че промените ще касаят Наредба 4, която се отнася за документацията, както и Наредба 11, касаеща приема на учениците след седми клас в държавните и общински училища.

Промяната, която сме предложили, се стреми да равнопостави учениците, учителите, учебните ни предмети, обясни зам.-министърът. В оценката за кандидастване в гимназиите ще влиза вече и общият среден успех от завършен 7 клас. По думите й неговата тежест при формирането на общия бал ще бъде една шеста. 

Всеки един предмет има своята сила и своето значение в развитието на общото знание. Защото всеки предмет има принос за личностното развитие на детето ни, мотивира се тя.

По този начин ще бъде реабилитирани предмети и преподаватели като музика и рисуване, които бяха подценявани. "Важно е децата да знаят, че всяко знание има своето значение в тяхното личностно развитие и по всеки един предмет трябва да положат усилие и да изпълнят изискванията на преподавателите си", допълни още зам.-министърът.

Кастрева обясни, че до този момент училището определяше пак от удостоверението за седми клас два балообразуващи предмета, в този случай училището ще определя един балообразуващ предмет, а другият ще бъде общият среден успех от удостоверението за завършен седми клас.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво балообразуване. Който не е поискал, той не е продължил образованието си. Няма деца.
3
7
 
8
 
! Отговори
Az преди 8 години
Все ви са виновни хората от провинцията. Виновна е системата, че няма еднакъв критерии за оценяване. Всичко е субективно. Плюс това не е вярно, че се изкарват трудно високи оценки в Софийските училища. Никой не им е виновен на мързеливите деца!
2
10
 
10
 
! Отговори
anom преди 8 години
Има и друг проблем. В провинцията се изкарва много по-лесно висока диплома от софийските училища и после елитните гимназиите се пълнят с деца от там без да го заслужават. С приемането на тази Наредба проблема ще се задълбочи.
1
4
 
27
 
! Отговори
!!! преди 8 години
Защо трябва бъдещето ти да зависи от неща, които за извън твоя контрол - като Рисуване, Пеене, Физическо. Не всеки има талант за да изкара 6 по тези предмети, а пък и оценките по тях са чисто субективни. Представете си една куха лейка учителка по рисуване, която пише 3 на някое дете, което иска да кандидатства е езикова гимназия - направо ще му провали бъдещето ей-така.