Царската туршия поскъпва, олиото с 13% нагоре

Захарта за компотите обаче поевтинява на борсите
2 сеп 2015 09:37,
10
Царската туршия поскъпва, олиото с 13% нагоре
Снимка: Reuters, архив

В разгара на сезона на зимнината олиото поскъпна с цели 13%. Литър се търгува за 1,83 лв. на едро без ДДС, докато миналата година по същото време цената е била 1,62 лв., пише "Монитор".

В същото време цената на олиото в Ротердам се е изравнила с миналогодишната – $815 за тон, съобщиха от Софийската стокова борса.

Въпреки ръста на цените у нас специалистите не се притесняват от големи ценови катаклизми, защото при всяко повишение започва масиран внос, който натиска цените надолу.

Месец-два след жътвата на слънчогледа у нас ще има по-евтино олио, убеден е шефът на ССБ Васил Симов. След последните прогнози на Световния съвет по зърното цените на слънчогледа паднаха рязко. По-слаба ще е реколтата за ЕС, за България се очаква в складовете да приберат 1,8 млн. тона.

Цената на захарта пък пада. Домакините, които слагат компоти по това време може да си я напазаруват на едро в пакети по 1 кг по 1,03 лева без ДДС.

Спад има и в цената на пшеницата. На годишна база цената е средно с 20 на сто по-ниска от миналогодишната. Въпреки това цената на брашното остава като миналата година – 68 стотинки за килограм на едро и без ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
dipi преди 8 години
auuu, po ovcheto i kraveto meso pak shap, sin ezik i salmonela, auuuu :((( sigur varvi pak bez pari
6
0
 
1
 
! Отговори
:)) преди 8 години
А ските- защо поскъпват кънките и ските??
5
0
 
2
 
! Отговори
аn преди 8 години
Гласувайте масово за кмет, за да вървим напред.
4
3
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
Не разбирам от икономика, но какво общо има цената на олиото в Ротердам с тази в България?!Въобще какви са тези сравнения и обвързаности с цени на европейски борси и тържища, при положение, че не взимаме европейски заплати?!?!?!
3
0
 
2
 
! Отговори
язе преди 8 години
ша кажа - новината! После сигурно иде новината за компотите, после за Коледа колко ша струва, после Новата година, Ивановден и т.н....
2
4
 
1
 
! Отговори
Б.Б. преди 8 години
Честито, честито ...
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето ви резултата от поевтиняването на горивата с 5 ст.