Ще се легализира ли марихуаната за медицински цели?

Да отчетем нашата реалност, зове Москов
Обновена: 2 сеп 2015 15:02 | 2 сеп 2015 14:57, Веселина Йорданова
41
Ще се легализира ли марихуаната за медицински цели?
Петър Москов. Снимка: архив, БулФото

Правителството допълни списъка с наркотични растения и вещества.

"Вървим по следите на т.нар. дизайнерски дроги, това е последващ процес, но поне това, което сме уловили, го слагаме в списъка на забранените вещества", заяви здравният министър Петър Москов.

Още по темата
Той не коментира предложението на независимия депутат Велизар Енчев марихуаната да се легалирира за медицински цели, като посочи, че не е готов анализът, който се прави от Националния съвет по наркотични вещества.

"Много е тънка разликата между това да говориш за легализация, за декриминализация и да говориш за медицинска употреба. Тези неща не бива да бъдат смесвани. Вероятно безспорните ефекти на определен медикамент на базата на марихуаната трябва да бъдат съпоставени с отчитане на нашата реалност – до каква степен имаме контролни органи, за да не позволим просто да бъде легализиран определен вид наркотик", каза още министърът.

С днешното правителствено решение в Списък I - „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” се включват шест нови вещества.

Целта е разпространението и употребата им да бъдат поставени под контрол.

В Списък III - „Рискови вещества” се включват две нови вещества, поради установена злоупотреба с лекарствени продукти, които ги съдържат.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Този преди 1 година
наркоман още ли е на свобода?!
18
0
 
2
 
! Отговори
nina преди 8 години
опс, грешка,не локализира,легализира тревата ;)
17
0
 
1
 
! Отговори
nina преди 8 години
Има гъби,има пейoте,какви татули те гонят пък тебе...
16
0
 
2
 
! Отговори
nina преди 8 години
До 3 ти представяш ли си, верно ако се локализира тревата в целия свят И всички се разбием от пушене...ми то военната индустрия ще фалира,няма да има повече войни на Земята,всички ще сме шастливи цветя на любовта :)
15
0
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 8 години
Безмислени като например да работиш, да учиш и тн ;) Аз съм за легализацията, пушил съм ежедневно достатъчно дълго за да знам прекрасно ефекта и плюсовете и минусите. Въпреки това не смятам че е съвсем безопасна - особенно в подрастващите години, когато човек още е глупав, а се мисли за много умен и всезнаещ. Тогава наистина може да загуби мотивация и да се задоволи с много по-малко от това, което би постигнал ако не се напушва всеки ден.
14
1
 
7
 
! Отговори
до някой преди 8 години
Е как да те убедя, че канабиса е по-безопасен от алкохола, цигарите, някои храни и лекарства, като ти си убеден, че е обратното, без въобще да имаш какъвто и да е опит въобще с растението :) Въпроса е друг, ти не искаш да употребяваш, може би нямаш нужда, добре, не те осъждам, прави каквото си искаш с живота си, въпроса е, че това е билка, която употребявана по определен начин, може да бъде само полезна, и отглеждането и от който си иска в домашни условия не би трябвало да е престъпление.
13
0
 
10
 
! Отговори
Parcuc преди 8 години
Москов е за легализирането на белото. Само го вижте колко е претупал...
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои твърдят, че се губи мотивация, ставаш непродуктивен, ами да, всъщност губиш мотивация да вършиш безсмислени и глупави дейности, които не ти доставят радост :D
11
4
 
9
 
! Отговори
до никой преди 8 години
Не може да сравняваш канабиса с другите опиати, на които статистиките от употребата им показват, че са изключително неподходящи за организма при злоупотреба, канабисът е мн далеч от това, негативните последствия са лъжи, просто повече се филмират хората. Пуша всеки ден, а съзнанието ми се разширява все повече и повече, ставам все по-буден и осъзнат, все по-умен, уверен и радостен от живота, докато успешно запомням абсолютна всяка нова информация, която възприемам като полезна, нищо общо с лъжите
10
5
 
23
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Легализацията на който и да било наркотик не води до увеличаване на употребата му. Само удря по джоба мафията, а тъй като мафията управлява държавата - легализация в БГ няма да има. :)
9
1
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Кокаинови смъркачи срещу билките!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E te i Sega si schmarkat ot ipoikite Dr Sestri sanitari.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЯ СЕГА ЗАБРАНЕНА ЛИ Е????
6
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Канабисът е билка, това и е замисъла - успокоява, отпуска, лекува, а други сортове са идеални за хартия, текстил, различни биоразградими материали, които могат да заменят пластмасата и т.н., но понеже всички сте манипулирани да вярвате, че това е мн опасна дрога, от която няма нито един смъртен случай, няма и да има, я отблъсквате, вместо мъдро да се възползвате от качествата, с които е надарена :D Няма друга дума в случая, за всички които вярват в лъжите за марихуаната, освен "***" :D
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за тези които разбират подпишете петициятаза всички платени и не разбиращи
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Да отчетем нашата реалност, зове Москов."Москов, ти си от друга реалност, брат.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е растение, което има способността да разреши мн от настоящите ни здравословни проблеми и да спомогне доста за забавянето на глобалното затопляне, смешно е колко мн някои са се загрижили за здравето на хората, докато мн по-вредни храни, течности като безалкохолни и мн лекарства в аптеките са по-вредни от канабиса, въздухът в големите градове е по-вреден от канабиса в дългосрочен план, криминализирайте е-тата, това е билка, до която всеки е свободен да има достъп, мн наглеете, чак смърдите.
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1-во - от употребата на марихуана за не медицински цели, а за разпускане, няма нито един смъртен случай, няма и да има, ако ще целият свят да я легализира и всички да се разбият от пушене.2-ро - негативните последствия от употребата са силно преувеличени, със сигурност токсичността и е по-минимална от алкохола и цигарите, и то няколко пъти, усеща по начина, по който се чувства организма след това, даже често си по-свеж. 3-то - задължителна декриминализация, абсурдно е, че се обсъжда, нагляри!
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до каква степен имаме контролни органи, за да не позволим просто да бъде легализиран определен вид наркотик"Пешо, със или без "контролни органи" наркотиците са безпроблемно достъпни за всеки, който ги търси.