"Антикорупция"-та на Кунева не мина в НС

Депутатите видяха в закона ново Гестапо и орган за рекет
Обновена: 3 сеп 2015 19:14 | 3 сеп 2015 11:28, Камелия Цветанова
19
"Антикорупция"-та на Кунева не мина в НС
Меглена Кунева. Снимка: БТА, архив

Депутатите отрязаха дългочакания закон "антикорупция" на вицепремиера Меглена Кунева.

Категоричната си подкрепа за него дадоха само депутатите от РБ и ГЕРБ. Партньорите им от ПФ и АБВ се въздържаха при гласуването, както и опозиционните ДПС и "Атака". БСП бяха против. Така в крайна сметка зад закона застанаха 101 народни представители, 38 бяха против, а 72 се въздържаха.

Още по темата
Ново Гестапо, орган за политически рекет, страх, изнудване видяха повечето депутати в Бюрото за борба с корупцията по високите етажи на властта, което трябваше да започне работа от следващата година, ако парламентът не беше бламирал закона.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров остро критикува факта, че основен автор на закона е вицепремиера Меглена Кунева, която според него, като преговарящ за членството ни в ЕС, е излъгала, че трябва да се затворят блокове на АЕЦ "Козлодуй“ и е нанесла щети за милиарди на България.

"Сега предлага некадърен закон, бездарно написан, това е един фашистки закон и се създава ново Гестапо", отсече той.

Според лидера на БСП Михаил Миков пък законът няма сериозни аргументи и не е предложен след сериозен анализ, а заради "една персона, свързана с едно тефтерче".

"Всъщност има един отговор и той прозвуча – където има страх, има върховенство на закона, но това е политически рекет и механизмите с него се създават с едноличния характер на този орган“, обвини социалистът.

Миков смята, че характерът на този закон е за пореден път да отчетем пред партньорите ни една голяма воля, едни големи усилия и нищо повече, а освен това е ясно признание за неспособност не само за прилагане на законите за борба с корупцията, но и за несъвършенствата на нормативните актове в тази сфера.

Патриотите пък видяха заложена опасност законът да се използва за нечистоплътни цели.

Според Валентин Николов от ГЕРБ са дадени много права на директора на Бюрото, но парламентът ще има достъп до информация само от доклада му.

От ДПС също имаха доста забележки към Бюрото. Основните опасения на депутатите от движението са, че се създават условия за репресия, за изнудване на политически неудобните и на всички, които са в обхвата на този закон.

"Дори създава условия за корупция, вместо да се бори с нея“, обобщи Мустафа Карадайъ.

След сериозните забележки към закона, Методи Андреев от ГЕРБ пък обяви, че текстовете дори са прекалено меки.

Според него този закон трябва да сее страх сред тези, които искат да посегнат на общите пари, а където има страх, има върховенство на закона.

От ГЕРБ обявиха още, че е много важно да се приеме законът на първо четене, макар че ще трябва да се преработят някои текстове, които се отнасят до сезиране с медийни публикации и анонимни сигнали.

В обхвата на проектозакона попадаха политици, високопоставени държавни служители и магистрати. Бюрото за борба с корупцията трябваше да използва като повод за започване на проверките анонимни сигнали и медийни публикации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
or преди 8 години
Tazi bufonada i simulacia na 240 mafioti steim iziade glavite. Na nenasitnite ochi i edna shepa prast im stiga
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАКОН ЗА БН ПАРИБА
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази комунистическа снаха иска да бутне в ръцете на пожарникаря мутра още една здрава бухалка, защото и се вижда, че цялата държавна власт и покорните медии Му е малко!!!!
12
0
 
19
 
! Отговори
апо преди 8 години
През НС никога няма да мине закон , който ще противоречи на депутатските интереси.НИКОГА!!!!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствения свестен коментар е за вилите...само те ще измъкнат държавата от благото..само страхът от вилите може да оправи държавата..
10
15
 
15
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
*** закон на *** вносител... Кунева вместо да внася проектозакони да провери защо Цветанов не е в затвора
9
0
 
7
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
За ко да има комисия, тя ще разследва ДПС-то.
8
1
 
2
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Аз по-*** управляващи не съм виждал.... Ми гласувайте закона, замажете очите на хората поне! То е ясно, че след като отхвърляте такива законопроекти, не искате да се нарушат вашите интереси! Винаги нашите управляващи да мислели само за сегашния мандат! Ми ***, гласувай това онова, свърши нещо в полза на народа и ще те преизберат! Така си удължаваш краденето с още 4г! Ама нали наще *** мислят на дребно, давай квото стане тука 2-3-4г и после ще му мислим... Много *** животни!!!
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е точно пък чистата като момина сълза Куневица ли е авторката на този закон?! Я моля ви се...
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свръхнагли нещастници! Тук си личи кой какво крие. БСП+ДПС- ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ! Извор на всичко лошо! П.С: До Lili: Дай малко по-грамотно, бе, Лили... Не стига, че е на шльокавица, ами и крайно неграмотно.....
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква антикорупция? Преди 5 месеца нали Боко каза, че сме по-добре от Румъния в това отношение? Какви закони, какви 5 лева.
4
1
 
24
 
! Отговори
ОЛЕЕЕ преди 8 години
Е СЕГА Е МОМЕНТЪТ ДА ГРАБНЕМ ВИЛИТЕ !ТЕЗИ НАГЛЕЦИ СЧУПИХА НАГЛОМЕРА !
3
5
 
5
 
! Отговори
Lili преди 8 години
Parvo pramova kuneva kato predlaga sakona sa korupzia da se vidi tja 4ista li e nama li korupzia pri neja saschto nikoi ne i poiska i tja ne besche nakasania sa spiraneto na Reaktora Kosludui. Tova e sa prokoraturata no pramova vinagi e bila s komunaschki naglasi parvo plu v predavaneto na slavi boiko Sega s nego i Kolko e Mila s ba4varova Kalfin komunagata Ot bkp sad boiko sedi i se usmihva na kuneva pramova i na nekompetentnata Ministerka rumana Po Dobre e da se Varne Deputatka gerb
2
1
 
19
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 8 години
Е КАК ДА ГИ ИЗТЪРПИ БЪЛГАРИНЪТ ТЕЗИ ЧУДОВИЩА ????? ЩО ЗА ТЪРПИМОСТ ОЧАКВАТ ОТ НАС ТЕЗИ АЛЧНИ АКУЛИ ?
1
5
 
18
 
! Отговори
:) преди 8 години
БСП и ДПС са извор на КОРУПЦИЯ. Няма как да си гласуват затваряне на извора. Българина е извор на простотия. Няма как да спре да гласува за тези партии срещу кебапчета.