Българчетата – пети по затлъстяване в Европа

Нашите деца стоят и най-много пред екраните
3 сеп 2015 15:50,
8
Българчетата – пети по затлъстяване в Европа
Снимка: Reuters, архив

България се нарежда на пето място в Европа по затлъстяване в детска възраст, съобщи председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доцент Светослав Ханджиев, цитиран от БТА.

У нас делът на децата с наднормено тегло достига 19,8 на сто, посочи той, като цитира проучване, представено на Европейския конгрес по затлъстяване през пролетта в Прага.

Според прогнозата на експерти към 2030 година 89 на сто от българското население ще бъде с наднормено тегло.

Българските деца седят най-много пред екрана на телевизора и компютъра - средно по 25,7 часа за седмица, съобщи Ханджиев резултатите от друго изследване в рамките на европейския проект EPHE.

"Обездвижването, прекомерната употреба на сол, на сладки продукти, недостатъчната консумация на кисело и прясно мляко, на плодове и зеленчуци са сред причините за трупане на излишни килограми. Много е важно да се предприеме профилактика на затлъстяването още в ранна детска възраст, когато се формира броят на мастните клетки и се определят хранителните навици", поясни доцентът.

По думите му, ако се предприемат мерки в първите шест години от живота на детето, рискът от затлъстяване е 25 на сто, след 18-годишна възраст тази опасност нараства до 75 на сто.

Повече от 130 деца, родители и учители участват в Училището за здраве, което асоциацията организира за трета поредна година в курорта "Албена" с уроци по хранене и със спортни занимания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
v преди 8 години
Когато хората стават родители без да са подготвени каква голяма отговорност е да имаш дете. Отказваш се от спането до късно, събота и неделя наритваш децата да бягате в парка или да плуват. Спорт му е майката, развива характер и дисциплина. Не става ако мама седи да гледа биг брадър и да пуши и чопли семки и маже на децата филии с маргарин за вечеря
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време училището започваще със спортна физ зарядка и другаря Колев. Подскачахме, ножици, пляскания и нямаше гурливи и полузаспали на чиновете. Ведър и бодър започваше денят. След 30 години отново видях другаря Колев и си спомних с носталгия подскоците и футболната *** :) Ние занемарихме физ. възпитание при децата и възрастните. Мин на образованието да се самосъзира
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами 5 години откакто ГЕРБ са на власт, наблягат само на филии с мас горките и асвалт.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горките деца, чака ги бъдеще на стриптизьорки, сервитьорки, работници в кол центрове или чистачи и *** на запад.
1
0
 
17
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Извънкласните занимания ги няма! Спортни състезания -също.Храната на децата е лишена от най-важното - плодове и зеленчуци в сурово състояние. Природата я гледат на "Нешънъл джеографик"! Родителите се борят с живота, доколкото им позволява държавната система и все по- малко време могат да отделят на децата си. И ..резултатите са на лице. Учителите" получават" някакви пари и гледат към"дивия Запад" Държавниците не им пука-техните деца учат западно от Сърбия.