Как бе спасен 21-годишният Тодор на Витоша?

Младежът се изгуби и четири дни нямаше следа от него
3 сеп 2015 08:58,
63
Как бе спасен 21-годишният Тодор на Витоша?
Тодор. Кадър: Нова тв

След 4-дневно издирване планинските спасители във Витоша намериха 21-годишният Тодор, който се изгуби в неделя под Черни връх и през цялото време нямаше никаква следа от него.

Спасителите разказват, че вълнението да го намерят е голямо.

"Заслугата да го намерим е обща, на целия екип. Първо го попитах дали е добре, има ли нужда от нещо. Когато разбрахме, че е добре, го прибрахме към София", заяви пред Нова тв Захари Димитров, който пръв стига до момчето.

Още по темата

"Претърсвахме района по определена схема, беше ред на тези заслони да се прегледат", допълни неговият колега Милен.

По думите му за откриването на Тодор влияние оказало и присъствието на негов близък в екипа, който бил със спасителите.

"Неговият роднина извика името му и момчето излезе от храста, където се беше скрил", допълни Милен. Човекът, който извиква името на младежа, е вуйчо му – Асен.

"Не знаете какъв адреналин, извикваш името му, а той се показва иззад една коприва. Не е имал никаква храна, една кофичка кисело мляко имаше, но той още на Черни връх я е изпил. Имаше наблизо вода, той ми каза, че е пил, но като влязохме в колата със спасителите му извадих две шишета по литър и половина и той и двете ги изпи", разказа развълнуваният му вуйчо.

По думите му младежът, който има здравословни проблеми, е изгубил ориентация на Витоша и заради това се е отклонил от родителите си.

Според ръководителя на спасителната операция Павел Павлов такова претърсване във Витоша досега не е правено.

"Използвахме дрон, което за първи път се случва при издирване на човек, което пък ни даде възможност от въздуха да огледаме възможните места, за да сме сигурни, че Тодор не е точно там", сподели той. Павлов обяви още, че планинските спасители на БЧК винаги тръгват на мисия с ясната цел да открият издирвания жив.

Dnes.bg припомня, че младежът, който е със заболяване от аутистичния спектър, се загуби по време на юбилейно организирано изкачване на Черни връх в неделя.

Търсенето продължи 4 дена, взеха участие планинските спасители, доброволчески отряди, екипи със следови кучета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що е тражил у балкано?.
42
2
 
12
 
! Отговори
до 51 преди 8 години
Ти колко хора си отишъл да търсиш в планината и си ги намерил? Много е лесно да седиш зад компютъра, без да вършиш нищо и да плюеш.
41
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на спасителите !!! Момчето да е живо и здраво !!! Това е една наистина добра новина.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Милко К.Преди да тръгнеш да оплюваш работата на другите (от която явно и хал хабер си нямаш!), първо погледни зад себе си, че може и да откриеш издайническата кафява диричка...
39
41
 
1
 
! Отговори
Милко К. преди 8 години
4 дни не могат да намерят 1 човек (който не се крие), *** спасителите...че и дрони имали на това отгоре...Това за мен показва пълното безхаберие на тези хора.
38
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, че са го намерили! Да е жив и здрав! На хейтърите искам да напомня, че в белите държави, хора с такива заболявания водят нормален и достоен живот!Мисля си, обаче, че случката е добър повод да се замислим какви познания за природата имат децата ни - могат ли да се изгубят лятото в планината и да не останат гладни? Нямам предвид чак бушкрафтинг, но малко познания за по-известните растения, неотровни гъби, умение да си запалиш огън, са все неща, които не пречат, а не е лошо да се знаят.
37
1
 
32
 
! Отговори
Уточнение преди 8 години
За заблудените - синдромът на Даун няма нищо общо с аутизъм. А момчето определено няма характерния външен вид на хора с Даун. И е добра новина, че го намериха живо и здраво, трябва да си адски *** злобар, за да искаш обратното.
36
2
 
31
 
! Отговори
Linda преди 8 години
По отношението към деца, възрастни и болни си личи кой какъв е. А до всички злобни и неосведомени - аутистите не са "***", те имат проблем с общуването. Повечето от тях всъщност са с доста по-високо IQ от сипещи злоба неграмотници. Може да не умеят да общуват, но ще сметнат без калкулатор колко е например 3289х12353. Пробвайте се вие!
35
2
 
13
 
! Отговори
Тожко преди 8 години
доб-ре че са намерили момче то радвам се много за родители те и за роднни те на това момче .евала на екипа които го е тарсил че е пуложил не-имоверни осилия и ден и нош да били на черни врах да го издирвът супер по-вече такива доб-ри новини да има в тоя саит!
34
23
 
7
 
! Отговори
x преди 8 години
колкото и лошо да звучи, слаб генетичен материал, хвърляйте, следващия...
33
4
 
0
 
! Отговори
принцеса леа преди 8 години
А пък още по-отдавна са убивали хората в неравностойно положение. Добре, че хората и обществата еволюират и не разчитат на примери със строеве, при които хората се институционализират.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 33В грешка си, ако наистина смяташ, че така изглежда човек със синдрома на Даун!Но другото от коментара, напълно го споделям!
31
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време всички тия "аутисти" и "персони с ментални дефицити" си бяха *** и бавноразвиващи се. И не ги водеха на Витоша да ги губят, та после цяла София да ги търси!
30
2
 
8
 
! Отговори
ЕИМ преди 8 години
Тодоре, КЪДЕ СИ, БРАТ...?!?
29
3
 
18
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
До до МартинЩом ме питаш ще ти отговоря. Няма да си тегля ножа защото смятам че имам какво да дам на обществото и бих могъл да съм полезен, за разлика от хора като теб, които пишат гневни коментари насочени към хора с увреждания, под статия която цели да ни покаже, че в България все още се случват и хубави работи. Хора от този тип трудно могат да се нарекат хора изобщо, защото са изгубили всичко човешко в себе си. А за това как, откъде и защо реши, че съм гей дори не искам да знам.
28
4
 
5
 
! Отговори
. преди 8 години
До до МартинЩе си тегля ножа, когато ей такива злобари като теб изчезнат от човечеството!
27
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, вижда се че страда от синдрома на Даун. Така изглеждат болните от тази болест, така се раждат и така си заминават от този свят, няма лечение за това. Важно е сега да му дадат малко спокойствие да си изживее живота като хората. Поздравления за спасителите!
26
6
 
26
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
И най - хубавата новина за повечето коментатори тук е хляб за злоба.. "Уникални" хора.. Да е живо и здраво момчето!!!
25
11
 
14
 
! Отговори
американец преди 8 години
Абе, вие българите сте изключително смешни. При цялото ви мрънкане кой колко допринасял за обществото, сте сред най-неефективните работни сили на планетата, а и сред най-апатично настроените народи. Виж, за мрънкането сте номер едно!Браво на спасителите, иначе! Поне едно добро дело да видим из тези изстрадали земи..
24
2
 
19
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Към всички гневни и хейтърски коментиращи - моля прекъснете живота си и отървете света от вашето толкова излишно присъствие. Самия факт че пишете подобни коментари говори достатъчно за вас. Вие няма да сте в никаква полза за обществото, така че направете услугата на всички и си теглете ножа или както намерите за добре.Не на последно място - голямо браво на всички спасители.