Прогноза: След 15 г. емигрантите ни ще се връщат

Държавата пренебрегва можещите и те "гласуват с краката си"
3 сеп 2015 20:00, Анисия Иванова
153
Прогноза: След 15 г. емигрантите ни ще се връщат
Архив: Булфото

Първолаците са много сериозен, точен индикатор, за демографския срив, това че емиграционните процеси в страната не само не затихват, но и набират скорост, коментира в ефира на България Он Ер доцент Косьо Стойчев, експерт по регионално развитие и преподавател в Софийския университет в коментар на статистиката, че над 13 хиляди първокласници тази година няма да прекрачат училищния праг, защото не са в България.

Ако се направи социален анализ на групите, които тръгват към Европа и САЩ, ще се види, че това са хора, които имат способност да се реализират – предимно млади семейства.

Според статистиката най-големият брой деца, които няма да тръгнат на училище тази година, са от София, а не от регионите. Причината за това е, че миграционните процеси вътре в страната са изчерпани и те продължават във външна посока, обясни експертът.

Още по темата

"Свободата, която ЕС ни предостави, показва че териториалната ни система не е готова да се конкурира за това население. Ние губим тези, от които имаме най-голяма нужда при създаването на доход, тези, от които очакваме да създават деца, за да имаме стабилна икономическа система", допълни той.

Според прогнозата на доц. Стойчев много вероятно е след 10-15 години да започне процес на връщане на това население или поне част от него. Такива процеси са в ход в Португалия, Испания, Турция, които през 60-70-те години емигрираха във Великобритания. Въпросът е кога при нас ще започне - колкото повече страна ни води изпреварващ темп на развитие, толкова по-рано ще стартира процесът.

Директорът на дирекция "Образование и демографски въпроси" в община Бургас Йорданка Ананиева разказа за начините, по които общината търси решение на проблема.

"Полагат се усилия да не се закрива училища в малките населени места, защото това води след себе си други проблеми", обясни тя. Затова общината дофинансира такива училища - осигурява допълнително специалисти, финансов ресурс, за да може децата да учат там.

Според доц. Стойчев обаче добре е, че община Бургас работи в тази насока. Но те могат 5-10 години да поддържат тази система, а след това, риторично попита той.

Следователно трябва да се стартират паралелни процеси, които да задържат хората, трябва да се работи в икономически план, обясни той.

Повишаването на доходите също не е решението, защото то не стимулира раждаемостта. Към днешна дата наблюдаваме, че семействата с най-ниски доходи и живеят, които са извън всички стандарти имат най-много деца, даде пример той.

"Ние се опитваме да решим техните проблеми и докато правим това, семействата, които работят висококвалифицираните професии, решават, че държавата не им обръща внимание, че тяхната функция е подчинена и си тръгват - те "гласуват с краката си", каза Стойчев.

В момента държавата взема доход от тези, които работят, за да даде помощи на тези, които не работят. А хората трябва да бъдат стимулирани да получават повече от дохода си и той да остава при тях. Когато даваш на хората продукт, който не е техен, ти им казваш – действайте така, обясни още експертът.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И моето дете е в статистиката.Вместо да прекрачи прага на родното училще като първолак,учи местния език в чужбина заедно с други емигрантски деца.Мислите ли,че би се прибрал в родината си след години?!?!
88
0
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
Няма да се върна! Децата ми даже не знаят български. Боли, обидата е голяма. Спомените са живи, там са мойте майка и баща, там са баба и дядо, хляб Добруджа и родопско кисело мляко. Но и ние сме бежнци, бежанци за един по-добър, нормален живот.
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да се сършва с тази скапана държава.
86
0
 
9
 
! Отговори
Тъй преди 8 години
Високите доходи ще доведат до по-висока раждаемост, драги анализатори. Знаем кой прави по 10 деца с цел социалните помощи. Връщане няма. Тези деца нямат българско самосъзнание и след 20 години може (едва ли обаче) да се върнат пенсионерите-родители с чуждите пенсии да си лекуват носталгията в родината. Това е. Работещо население не се връща, даже все повече заминават. Повечето приятели с деца емигрираха като се появиха децата, за да им осигурят нещо по-добро в бъдеще. Толкоз за анализите ви.
85
0
 
12
 
! Отговори
Одитор преди 8 години
Тази прогноза е МНОГО самонадеяна и май няма нищо общо с реалността. И аз стегнах куфарите, а съм на 40 години. Детето ми е малко, имам роднини, които ще имат нужда от все повече подкрепа. В България просто не успявах с многото дини под една мишница, а най-вече финансово. Ако след 15 години ромите, които се множат като риби ще ни управляват, лекуват и обучават, КЪДЕ и как да върнем децата си? И тук не е лесно, но поне труда е заплатен и изискванията за квалификация са реалистични.
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
българия стана черна и сириците бягат от нея и още българи ще избагат отнея защо децата натези от парламента не учат българия а учат навън и се остройват защото ите нама да седат българия
83
5
 
2
 
! Отговори
друг преди 8 години
Емигрантите четат днес.бг за да са сигурни ,че на Вуте му е зле ... някакси по-щастливи саА на времето да си избягал от фронта не беше за гордост
82
0
 
5
 
! Отговори
ъ преди 8 години
А ДАНО АМА НАДАЛИ !!
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
този лудлие никой няма да се върне българия ще останат мизерниците сякой гледа дасе острои само за почивка става българия германия учат децата и завършват и почват работа а българия им дават средно понеже ходи редовно на училище и като завърши става *** защото нама работа това 360 лева парили са и данак им сложат и земеш 280 чисто срам и резил е българия
80
1
 
3
 
! Отговори
европеец преди 8 години
Като гледам новините Западна Европа ще става все по тъмна на цвят
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е като в филма Планетата на маймунитеаминаваш от бяла страна и се връщаш в маймунарникЗа справка виж доклада за България през 2050 г.
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама ,че *** народ не може да събере две и двеПреди седмица ви казаха учените ,че след 20 г тук ще е мнозинство от соколи естествено тези които ще се върнат ще са като тях защото системата за социални помощи в страните в които са ще ги отхвърли
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ще се върнат ромите от Германияа защотао няма да им дават помощи заради бежанците от Сирия
76
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 15г. емигрантите ни няма да има къде да се върнат!
75
1
 
10
 
! Отговори
kolo преди 8 години
Колко безупречна прогноза този където ги прави не знае дали ще тук в БГ тогава прогнози е търгнала да прави. След 15 г. само роми и турци ще са останали както и бежанци.Незна кой ще се върне в тази мизерия държава от третия свят!
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярно еДокато политиците влизат в гетата за изборите така ще еКогато абърнат очи към студентите може и да се получиАма нали ни ръководи човек, който се гордее, че чил " ***"
73
2
 
12
 
! Отговори
do 28 преди 8 години
До Анонименти си олицетворение на това -защо пропада България -злобен *** мат'раил .. из а твое сведение най големия чуждестранен инвеститор в Бг са именно ''страхливите емигранти'' ,почакай след 10- 15 год -да спрат да пращат пари и тогава пей колко си голям патриот ,мда винаги бай *** Балкански ,*** лицемер с шкембе е бил убеден че е най най най ..то си личи колко найнай е държавата всъщност ,нали Мног ое смел ода се карде ,смел ''българин'' ...
72
1
 
16
 
! Отговори
тукашна преди 8 години
След години българи в чужбина няма да има - опитват се да се интегрират и да не им личии българи в България ... няма да има много... любя, тача и милеяжалко
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
голям експерт -ня трябвало бил ода се повишават доходите ,ами намалете ги още тогава ,и чакайте млади хора да стоят в Бг-т о-да работят за да издържат *** в обществото че и да се размножават защото Бг -то имала нужда от млади образовани и работещи хора ...
70
2
 
20
 
! Отговори
44 преди 8 години
Ако научната и преподавателската дейност на този "учен" е на нивото на прогностичната му,тежко на студентите-нищо няма да научат!Ще се върнат,господине,когато се върнат умрелите от гробищата!България просто няма интелигентно управление.Ами вземете Борисов и Цветанов-продават само лъжи на простите българи т.е. нещо като рекламни агенти на негодна стока.И които и други да вземем...