Родилка почина след спешно секцио в болницата в Търговище

Детето се родило живо и здраво, тежало малко над 2 кг
Обновена: 3 сеп 2015 20:27 | 3 сеп 2015 20:27, Елка Василева
18
Родилка почина след спешно секцио в болницата в Търговище
Снимка: архив, Булфото

Родилка на 36 години е починала в болницата в Търговище един час след като й е било направено секцио. Инцидентът е станал малко преди полунощ в сряда, предаде Дарик.

Жената, която живее в близкото до Търговище село Черковна, е постъпила в родилното отделение в общо увредено здравословно състояние, потвърди изпълнителният директор на МБАЛ - Търговище д-р Иван Светулков.

След направени изследвания била установена емболия, заради която родилката е имала проблеми със сърцето и белия дроб.

Лекарствата, с които е трябвало да бъде лекувана, са могли да доведат до получаването на т.нар. ДИК-синдром /диceминиpaнa интpaвaзaлнa кoaгyлaция/, който не позволява кръвта да се съсирва.

До датата на термина за раждане са оставали две седмици, затова лекарите в родилното отделение са взели решение да изродят бебето чрез секцио.

Операцията е била извършена успешно и детето се родило живо и здраво, тежало малко над 2 кг. Час след като била преместена в отделението за анестезиология, реанимация и интензивно лечение, родилката е починала. Една от версиите на лекарите е, че вероятно е получила тромб, който е довел до смъртта й.

Директорът на РЗИ-Търговище д-р Венка Стоянова  разпореди по-рано днес проверка във връзка с постъпило уведомление за смъртта на родилката. То е било внесено от изпълнителния директор на МБАЛ-Търговище д-р Иван Светулков.

По предварителни данни от проведената аутопсия смъртта е настъпила в резултат на двустранна белодробна емболия.

За случая е уведомено Министерство на здравеопазването.

Резултатите от проверката, съгласно заповедта на директора на РЗИ, следва да бъдат докладвани в 3-дневен срок.

За починалата 36-годишна жена това е било второ раждане - има по-голямо момиче. Според информацията в социалните мрежи в петък - деня на погребението, то ще навърши пет години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Търговищеродилка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
9
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
в 21 век в българия боже колко мъка има по този свят детето ще се отгледано родителите на това момиче трябва да живеят за внучето
12
8
 
36
 
! Отговори
ЯВ преди 8 години
АГ в Търговище е на ниво над средното за страната и лекарите са с голям опит.За жалост стават такива неща , тъжно е но никой не е застрахован. Погледнете от добрата страна ,че бебето е живо и здраво.
11
11
 
33
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
как да не съм горд че съм българин, тук всеки обсъжда сложни медицински проблеми с вещина и умение на ветеран, а тъпите американци го учат това десет години докато почнат да си отварят устата и да дават мнение!
10
11
 
47
 
! Отговори
Почивай в мир преди 8 години
Съболезнования! Заврете си скапаните коментари дето слънце не огрява, *** жалка! Бог да я прости и вие ще я последвате един ден!
9
14
 
36
 
! Отговори
До: 3 преди 8 години
Еми да беше станал лекар и нямаше да се чудиш, а щеше да действаш. Така че...
8
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До anonimenЩом ти казваш ще ти повярваме. На всяко прасе му идва Коледата, от мен да знаеш. Някой ден ще целуваш ръцете на някой, който днес наричаш некадърен, заради собствената си неграмотност. Ти как прецени, че нямат познания? Имаш повече от тях ли? Или просто така си говорите на село?
7
15
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ParcucНе знам каква специалност имате ако сте лекар, но дано не попадна на Вас като пациент. А ако не сте лекар просто не коментирайте като в bg-mama - Бебето кашля. Какво да му дам? Лекарствата не са дадени, за да може да се *** живо и здраво бебе. Жената е починала в рамките на първия час. Не разсъждавайте по тема, по която нямате познания. Бог да я прости жената. За съжаление в медицината не всеки път има позитивен завършек на нещата. Това не е Анатомията на Грей, а реалността.
6
13
 
35
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
skoro imax sblasak s na6ta zdravna sistema ,obikolix dosta lekari palna nakompetentnost ,palna lipsa na znaniq i tiq xora pretendirat za visoki zaplati ,mi te imaxa znaniq kolkoto li4niq mi lekar,oba4e imat visoko samo4ustvie samo 4e bez pokritie to dobrite lekari izbqgaxa navan ostanaxa nekadarnicite,dato sa im podarili diplomite
5
13
 
40
 
! Отговори
Патолог преди 8 години
Емболията при родилките най-често е амниотична, а не тромбоемболия. Причинява се от клетки и рогови люспи от околоплодните води, които могат да бъдат засмукани от големи прерязани вени по време на секцио или от вените в залавното място на плацентата. Ето защо никакви лекарства не биха помогнали в такъв случай, дори антикоагуланти (тези, които могат да доведат до ДИК-синдром). Тази глупост, ако я е казал лекар, трябва да му се отнеме дипломата!Иначе, случилото се е обичайна причина за смърт при родилки. Случва се и в най-добрите болници с най-добрите лекари.
4
13
 
41
 
! Отговори
Parcuc преди 8 години
Информацията е безумна. Винаги след операция се пият лекарства за разреждане на кръвта за да не се получи съсирек (тромб), който да те убие. Па трябвало, па не трябвало, па тромб накрая, какво ???
3
22
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИЩО НОВО В ТИКВОЛАНДИЯ. ПОРЕДНАТА РОДИЛКА УМРЯЛА. ТОВА НЕ Е НОВИНА. НОВИНА ЩЕШЕ ДА БЪДЕ АКО НЕ БЕШЕ УМРЯЛА.
2
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Лекарствата, с които е трябвало да бъде лекувана, са могли да доведат до получаването на ... който не позволява кръвта да се съсирва." "Една от версиите на лекарите е, че вероятно е получила тромб, който е довел до смъртта й."Разбирам, че след операцията трябва да й се съсирва кръвта, обаче... дали немаше да може ако не й се съсирва и не получи тромб, да остане достатъчно дълго жива, докато измислят нещо?
1
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господ да я прости жената! Дано поне бебето е добре!