15-и идва! Колко струват ученическите униформи?

85 на сто от училищата в страната са ги въвели
4 сеп 2015 15:42, Анисия Иванова
23
15-и идва! Колко струват ученическите униформи?
Снимка: Bulgaria On Air

Сериозно перо в семейния бюджет преди всяка учебна година са ученическите униформи. Те са въведени в 85 на сто от учебните заведения в страната, но не навсякъде са напълно задължителни. Колко струват, качествени ли са и защо има доволни и недоволни, отговор на въпросите потърси телевизия Bulgaria ON AIR.

В 125 СОУ униформите са задължителни. Учениците от 1 до 7 клас носят тъмен суичър с тениска или риза в зелено, а по-големите сако и риза в същите цветове. Момичетата могат да избират дали ще бъдат с панталон или пола, но условието е да са в тъмни цветове.
 
Илина от 7 клас е доволна от униформите, защото "те ни приравняват". Освен това те са удобни и изглеждаме по-представително, казва още тя.

"Да, харесва ми, както каза приятелката ми, не се делим така, и не ми се налага всяка сутрин по няколко часа да избирам дрехите си, а просто обличам униформата си", допълва съученичката й Антония.

Дали да има униформа за децата решава всяко училище самостоятелно. Най-често това става след анкета сред родителите и с одобрението на педагогическото настоятелство. От минала учебна година в 125 СОУ се въвежда униформа, след като 87 на сто от родителите дават одобрение. Цената на пакета дрехи тук не е прекалено висока. За деца-сираци и социално-бедни семейства има до 30% намаление.

"Един комплект суитчър, с две тениски, беше около 68-70 лв. При нас учат 1300 ученика, дали има недоволни със сигурност, но ние не ги задължихме да купуват от тази фирма, ние им казахме, който желае, но ние държим да се спазва вида и цвета на униформите Имаше родители, които от други места си купиха униформата", разказва
Ирена Анастасова, директор на 125 СОУ.
 
Ролята на училището при избора на фирми за шиенето на униформите е само на посредник. Учители и родители предлагат фирми-изпълнители, от които чрез гласуване се взема решение коя ще шие униформите. Затова често се  стига до конфликт на интереси, разказва управител на една от водещите фирми за облекла. В някои учебни заведения родителите предлагат фирми на свои близки, които впоследствие избират. В други случаи пък ръководството избират кой да шие униформите въпреки мнението на родителското настоятелство.
 
Нагласените конкурси обясняват и по-високите цени на униформите, предлагани от някои фирми, където комплект униформа достига до 200 лв.

Стремежът за бърза печалба на част от шивашкия сектор е причина търговците често да използват некачествени платове, с които изработват облеклата.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NE RAZRESHAVAITE DEZATA VI DA HODIAT NA UCILISHTE,KADETO OSAKATIAVAT DEZATA VI.
16
8
 
35
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
В Северна Корея униформите са много евтини.
15
9
 
35
 
! Отговори
Униформен преди 8 години
Униформата не позволява децата да се делят на бедни и бгати. Затова сега Айфоня има много по-висока стойност и като те видят че говориш по него в час си много по-вървежен. Иначе всеки може да си купи имитации от Илиянци и да ми се прави...
14
9
 
39
 
! Отговори
USA преди 8 години
Униформи за ученици в нашият school district за задължителни. За бедните винаги има програми и ако не нови, то добре запазане втора употреба ще се намерят. За не бедните, всеки да се оправя по единично, но всички магазини знаят какви са изискванията за униформи и е лесно да не намерят. Цени - чифт панталони е около $10-$15, а тениските (поло тип) $5-$10. Униформата не е стриктна до един цвят. Панталоните може да са каки или тъмно сини, а тениските имат 4-5 различнни цвета.
13
17
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунизма се завръща. Всички трябва да са еднакви. Какво стана със свободата на избор?! Демокрация, ама друг път :(
12
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДа, но пропускате факта, че не всички родители имат тези възможности. И че за много от тях този разход от около 80+ лева тежи на семейния бюджет.Между другото, в 125-то НИКОЙ не каза, че имаме право да изберем от къде да купим облеклата. Директно ни посочиха фирмата. Чиито облекла, с грандиозната отстъпка от 5% за количество, пак бяха по-високи, отколкото да си купиш единична бройка от избран магазин.
11
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като униформата ще е задължителна да се плаща от бюджета. Или да се раздават ваучери. Уж безплатното образоване, отдавна е доста скъпо. Едно време връзките бяха задължителни и са ни връщали да си ги вземем от вкъщи, но ги даваха от училище.
10
17
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСлед като родител може да купи чифт спортни обувки за 200 лв, GSM за поне 500-600, не виждам какъв е проблема да купи униформа за много по-малко пари.
9
9
 
40
 
! Отговори
п преди 8 години
До АнонименДа, сега е модерно да ходят облечени като чалгаджийки или като от околовръстното.Да не говорим за грима им или за поведение и възпитание, а някои си носят резервни дрехи, за да се преобличат в тоалетните на училищата. Странно е,че ги мързи да носят анцунг и гуменки за физкултура, но с охота носят втори чифт дрехи за преобличане. А униформата - тя има съвсем друго значение за този, който я носи.
8
13
 
36
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Униформи са необходими на хора които имат определени умения и трябва бързо да бъдат разпознати. Полицай, лекар, пожарникар.... Питам защо са ти необходими униформи за учениците. Не униформите те приравняват с околните а това което носиш върху раменете си. Обяснете на учениците какво означава да си прилично облечен и следете дали го спазват. Ако толкова настояват да са униформени да превърнем училищата в казарми с реда който го имаше в тях. Хем ред и дисциплина хем униформени.
7
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цените са завишени с около 20-30 процента.Шивашките цехове или "ателиета" са на нашите хора .Има небивали абсурди с цените.В едно училище само сакото струва 70лв.,ушито по стандартен модел от евтин плат,залежал в складовете още от 70-те години.Блузка лакоста с къс ръкав гони 20лв.За тази стойност от по-хубаво трико може да се вземе с дълъг ръкав и т.н.
6
21
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ученически униформи - абсолютна малоумщина. Само човек, който не е носил такава може да си даде съгласието детето му да я облече. Ние преди 25 години ходехме със сините престилки и гадните сака и протестирахме срещу носенето им. А сега даже и училищата от гетото - с униформи. Това е пълна тъпотия. Разбирам да е някакво частно престижно училище, а то - кварталното, в което учиш по принуда. За аргумента пък, че униформата не позволява да се делят на бедни и богати просто нямам думи.
5
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А и малко послъгват като казват, че родителите могат да си купят униформите от друго място... Защото могат, да, могат да си купят такива дрехи, но трябва да има логоо... А то е избродираноо... И дори да намериш фирма, която прави бродерии, ти казват "аа, не може, щото е лого и трябва официално да ни възложат от учебното заведение да го избродираме на вашата тениска...".
4
9
 
35
 
! Отговори
as преди 8 години
Браво
3
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цените са напълно нормални от гледната точка, че шивашката фирма е на некой си техен човек, но са напълно необясними от гледна точка, че същата блузка, в магазин на добра фирма, от по-качествен плат, струва поне на половина или по-малко...Между другото, по-голямата част от софийските училища, около 80%, са клиенти на една и съща фирма.... Сигурно щото са много доволни, че дрехите се свиват след първото пране? Не знам...
2
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние в нашето училище имахме едно сако, което струваше около 65 лв!!!., и което така и ЕДИН ПЪТ не го сложихме.
1
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Cуичър? Много интересна дума, напомня ми на "локмен"