Дизайнерските дроги – бич за младежите

Непредвидими последици, водещи до мощни психози
4 сеп 2015 08:48,
17
Дизайнерските дроги – бич за младежите
Снимка: Reuters

Дизайнерските дроги са с непредвидими последици и могат да доведат до мощни психози, каза в интервю за БТА Павел Павлов, председател на на УС на Асоциация за превенция и работа със зависимости "Само днес" и ръководител на сектор България към международна терапевтична организация "Свобода център".

Освен това той управлява специализиран център край Варна, по образование е психолог, специалист по зависимости.

Павлов коментира спецификата на новите наркотици, които се опитват да "заобикалят" закона и стават все по-популярни сред младите хора.

Съвременните т. нар. дизайнерски дроги водят след себе си серия проблеми

Мнението на Павлов е, че съвременните т. нар. дизайнерски дроги водят след себе си серия проблеми. Първото, което експертът подчертава е, че те не подлежат на контрол и когато се измисли начин за идентифициране и контрол на дадено вещество, на негово място се появяват няколко нови. Става дума за стотици разновидности, до които има свободен достъп, посочва той.

По думите на експерта тези вещества са с непредвидими последици за приемащите, много често водят до развитие на мощни психози, при които терапевтичната работа не може да започне, разказва психологът.

Той допълва, че при алкохола, хероина или кокаина зависимостта се развива с течение на времето, а при дизайнерските дроги ефектът може да е мигновен.

Според Павлов друг много сериозен проблем е, че при тези модерни наркотици няма как да се предвиди действието им в съчетание с алкохол или други вещества.

"Когато дойде зависим от "традиционните" наркотици, с един обикновен тест разбираме за какво става дума и можем бързо да начертаем процес на лечение, докато при дизайнерските дроги самият зависим не знае какво е употребявал, не е наясно какви вещества е приел", разказва Павлов.

По думите на експерта наблъскването на организма с най-различни химикали води и до тежки психози.

"Получава се много лош парадокс - човек, приемал дизайнерски дроги, ако започне да взема примерно лекарства срещу депресия, пак отключва психозата, в която е бил докато е приемал наркотика", казва психологът и уточнява: "Това налага тези хора да се научат да живеят без всякакви вещества, променящи съзнанието".

За психолога най-лошото е, че тези дроги навлизат все по-масово в училищата, защото са модерни. Неговите наблюдения сочат, че дори развитите държави губят битката с тях.

На въпрос какъв е изходът от тази ситуация психологът категорично отговаря, че най-важното е ограмотяването на младите хора. Трябва спешно да се преразгледа на държавно ниво отношението към зависимостите и към превенцията, казва Павлов.

Експертът споделя, че в съвремието ни се изисква комплексен подход за лечението на зависимостите. Той лично е привърженик на модела "Минесота", разработен в края на 40-те години на миналия век в САЩ. Тогава за първи път се прилага индивидуален подход към зависимия, като специалистите работят и със семейството му.

"Моделът "Минесота" приема, че зависимостта е първично заболяване, а не симптом на друго скрито разстройство. И със зависимите работи смесен екип - лекари, медицински сестри, психиатри, социални работници, свещеници. Това са различни специалисти, но те действат в строг синхрон помежду си", посочва Павлов.

Според експерта освен всички други предимства, хубавото при този подход е, че може да се работи с всякакви хора, независимо към какво са зависими. Освен това е задължително със специалистите да се виждат и близките на пациентите.

Според него задачата на възрастните е да покажат на децата, че дори в интернет пространството не бива да забравят, че човекът е стадно животно и трябва да пази човешкото у себе си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
memo bierfest преди 8 години
bg zad shengen, klar?
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има много по-опасни неща от наркотиците които са легални.Алкохолът например.С наркотиците като прекалиш си заминаваш от тоя свят бързо.Системната злоупотреба с алкохол превръща хората в животни.И най-лошото е ,че не умират бързо а хем се мъчат хем тровят животът на останалите които са имали нещастието да са им съседи.Всички сме имали съседи алкохолици нали?Всички помним безкрайните пиянски запои придружени с крясъци,чупене и кървища.А на сутринта планина *** и повръщано.И така 30-40год
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опита, драги читатели и писатели с легализацията на дрогата показва, че страните в които това е факт имат огромен проблем с наркоманията и не могат да овладеят положението с нарастването и, седнете, прочетете, пък тогава пишете глупости. И да не забравяме, че това в крайна сметка е въпрос на личен избор и след това съжаление към тези хора не трябва да се проявява, лечение да, но търсене на съчувствие - не!
7
1
 
7
 
! Отговори
Д преди 8 години
Пуша трева, но тея хапчета, коки и т.н.ми се виждат супер изпържване на мозъка, не съм пробвала и няма и да пробвам, нямам даже леко желание. Да не говорим, че хора, които с години употребяват сравнително редовно такива химии, стават *** като зелки и това го казвам, защото вече с няколко човека "имах честта" да контактувам, на които химията дето са я изпили направо им е съсипала сивото вещество!
6
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има решение. ЛЕГАЛИЗАЦИЯ НА ЕКСТАЗИ-то. Сега преди всички необразовани да са скочили срещу мен прочетете докладите от СЗО за последните години и ще разберете, че екстазито (в чистия му вид, а не на хапче премесено с още 1000 вещвства) по вреда се нарежда СЛЕД марихуаната. Ако се легализира, ще има контрол и хората ще знаят какво приемат. Другото са али-бали. Наркотици е имало и ще има винаги. По-добре е да се конторлират от колкото да се създават в някое мазе от *** с начално образование!
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Svetovnoto zadkulisno pravitelstvo na evreite razsipa mladejta ni s narkotici,alkohol,bezrazboren sex i subkulturi! Tova e polojenieto!
4
3
 
17
 
! Отговори
Тялото преди 8 години
Опита показва че легализацията и превенцията са наи-добрия вариант.Забраната, не само не ограничава разпространението на наркотици, но и доказано я стимулира.Страни и щати които легализираха марихуаната отчитат спад на употреба, повече данъци и най-вече пълно спиране на насилието и съпътстващите престъпления като кражби.Обществени пари могат да се харчат за по-полезни неща, от това да пазят хората от самите тях.Доброто семейно възпитание е най-добрата превенция срещу наркомании.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно по тая тема добрите хора каквото и да направят е все тая! За съжаление...
2
0
 
17
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
Къде остана времето, когато единствената дизайнерска дрога бяха хапчетата за кръвно на баба ми..... еххх млади луди години
1
4
 
9
 
! Отговори
наркотИЦО преди 8 години
Продължавайте да шмъркате марихуана :D :D :D