Мама! Тати! Нужна ли е тайната на осиновяване?

Експерти: Всеки човек има право да знае за миналото си!
4 сеп 2015 16:35, Анисия Иванова
22
Мама! Тати! Нужна ли е тайната на осиновяване?
Архив: Булфото

Все по-малко родители оставят децата си в социални домове, обяви пред България Он Ер Николай Златев от фондация "Социално подпомагане и включвания".

Според него тайната на осиновяването трябва да отпадне и изоставените, а и осиновените деца да знаят кои са биологичните им родители. "Всеки човек има право да знае миналото си – кои са родителите му, защо е бил изоставен", мотивира си той.

Златев поиска да има повече мерки за интеграция на децата след навършването на пълнолетие и напускане на социалните домове.

Юристът Фани Давидова, която консултира бъдещи осиновители също смята, че тайната на осиновяване не бива да съществува.

"Децата имат пълното право да получат информация за своя биологичен произход", каза тя. Според нея осиновителите трябва да бъдат дори задължавани да разказват на детето за акта на осиновяването и за неговата история. Юристът разказа каква е практиката в момента.

Децата от домовете имат информация за биологичните си родители. Но когато едно дете е оставено със съгласие за осиновяване и съдът допусне това да се случи, тогава се издава нов акт за раждане, в който се вписват данните на осиновителите. Затова тези деца нямат право на информация за биологичния си родител – те нямат достъп до социалното досие, нито до оригиналния си акт за раждане, който съществува и се пази в институциите, обясни юристът.

Според две решения на Европейския съд информацията, която касае такива деца, трябва да се раздели на две - информация за биологичните родители и социално досие, което включва мотивите за осиновяване, в каква среда е раснало детето, причини за изоставянет му.

Съдът е решил, че при всички положения трябва да се предоставя вторият тип информация. А другата информация се оставя всяка конкретна държава да реши как да постъпи при конкретен казус. Мотивът е, че ако има пълно разкриване на тайната за осиновяване, част от жените, които оставят децата си, ще започнат да раждат в нездравословна среда и ефектът би бил негативен.

В нейната практика тя казва, че няма случай на родител, който да не е съобщил на детето си тайната на неговото осиновяване.

Затова в предстоящия дебат по темата, който Министерство на правосъдието започва, трябва да се намери баланса на интересите между правото на жените да раждат в здравословна среда и запазят своята анонимност, а от друга - правото на децата да научат истината за своя биологичен родител, убедена е Давидова.  

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Осиновен преди 8 години
До Анонимен: И къде мислите е най-голямата грешка в този случай. "Доброжелатели" винаги ще има. Ако осиновителите бяха казали на това момче от ранна детска възраст, със сигурност колкото и "доброжелатели" да се бяха пробвали да го уязвят, нищо нямаше да постигнат. Аз самият съм осиновен, но родителите ми от ранна детска възраст не са крили от мен този факт. И са го направили по една проста причина, за да не ми го каже някой чужд човек и то в най-неподходящия момент.
16
1
 
2
 
! Отговори
Не! преди 8 години
Биологичните "родители" щом дават детето си за осиновяване,нямат никакви права над него!А дали то трябва да знае ,че е осиновено зависи от истинските му родители ,които макар и осиновители, са такива, защото те го отглеждат!
15
0
 
5
 
! Отговори
до14 преди 8 години
На децата трябва да се казва истината още докато са малки- на 4 годинки и то от най-близкитеПосле става късноА тайни у нас трудно се опазват и наистина има нещастни случаислучаиТака че- истината, саво истината и го навреме казана.Само това дава спокойствие в живота
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нищо срамно в раждането на детеЩов майката не може да му осигури достоен живот е много правилно да подпише и да го даде за осиновяване,а не да го праща от малко да проси
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки човек трябва да знае произхода сиДецата не са стока за продан
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само осиновителите имат правото да кажат на детето си какво е и защо . тъпанарите да не дават акъл
11
0
 
6
 
! Отговори
Bandit преди 8 години
Това е логично, но в тази връзка защо казваме на децата си че са християни, мюсюлмани, будисти и т.н.. Не е ли е редно вместо да им казваме какви да бъдат, те сами да си изберат, когато пораснат и могат да направят сами този си избор.
10
4
 
8
 
! Отговори
атанас преди 8 години
Не виждам какво лошо има в това детето да получи информация за биологичните си родители след като навърши 18 години. До 18 родителят решава кое е най-добре за неговото дете, след 18 всеки трябва да може да решава сам за себе си, а с тази "тайна" се отнема това право. Един пълнотелетен човек може да си прецени трябва ли му или не да знае кои са биологичните му родители. Не може осиновителите цял живот да вземат вземат решения вместо децата си от "страх", какъвто не е основателен, според мен!
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По скоро съда да задължи социалните да изготвят пълно досие с данни за заболявания, мед. статус и т.н.на биологичните и да го предоставят на осиновителите като информация за да има информация при нужда от лечение и т.н.а това кой какво ще каже на детето си да е негов избор и преценка - никой не казва на биологичните родители какво да казват на биологичните си деца и какво не защо осиновителите трябва да носят такова бреме?А за разсиновяванията които коментират в клипа - жестоко е а изоставянето?
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз също имам осиновено дете и съм против да се каже на детето истината за неговите биологични родители.Иначе съм му казала още на 5 г., че е осиновено и то знае.
7
4
 
7
 
! Отговори
d преди 8 години
До 1Поредния човек както тези от клипа решил че може да раздава квалификации
6
3
 
12
 
! Отговори
@анонимен преди 8 години
И каква полза от това. Много хора се тревожат точно от този момент когато решават да осиновяват дете.Твърде е възможно да намалеят осиновяванията. Решение трябва да има само за данни за заболявания. И защо никога не се коментира освен правото на децата и правото на някой друг и правата на хората, които са се решили на тази благородна постъпка те нямат ли права?
5
9
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Tatkoв ГОЛЯМА ГРЕШКА СТЕ
4
7
 
7
 
! Отговори
1 преди 8 години
ИМАМ ОСИНОВЕНО ДЕТЕ, НА КОЕТО КАЗАХ ОЩЕ НА 4Г ВЪЗРАСТ ВСИЧКО КОЕТО ЗНАЯ ЗА БИОЛОГИЧНИТЕ МУ РОДИТЕЛИ, ДОРИ ИМАМ ВРЪЗКА С БИОЛОГИЧНОТО СЕМЕЙСТВО, КОЕТО СМЯТАМ ЗА МНОГО ПОЛОЖИТЕЛНО
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смятам, че всеки осиновен трябва да знае произхода си, но да има право да научи за родителите си след навършване на пълнолетие.
2
0
 
16
 
! Отговори
да преди 8 години
Важен въпрос е кой е роднината/ родителя ти този който те е родил или този който те е отгледал и възпитал?
1
8
 
34
 
! Отговори
Tatko преди 8 години
Не разбирам този ентусиазъм от какво е продиктуван.Аз съм осиновител и определено съществува тревога в мен за момента в който ще трябва да разкрия на детето си, че е осиновено. А мисълта да го заведа едва ли не при хората, които са го създали е меко казано нелогична. Помислете едно изоставено и осиновено ромче отглеждано и възпитавано в напълно нормално семейство да установи и да се запознае с жената която го е родила в колибката в гетото - шока ще е брутален а ползата едва ли повече от минимал